Obavijesti

Show

Komentari 3

Zbog svjetske slave članovima ABBA-e raspali su se brakovi

Zbog svjetske slave članovima ABBA-e raspali su se brakovi
5

Prije skoro pedeset godina, 6. travnja 1974., nastao je hit koji je promijenio svjetsku pop glazbu i proglašen je najboljom pjesmom u povijesti Pjesme Eurovizije

VIDEO

Skoro pola stoljeća prošlo je otkako je pjesma “Waterloo” švedskog benda ABBA pobijedila na natjecanju za Pjesmu Eurovizije, a prije 15 godina, na jubilarnom 50. natjecanju, proglašena je najboljom pjesmom u povijesti natjecanja.

I danas možemo reći da “Waterloo” i dalje ostaje pjesma broj 1 i da je simbol Eurosonga. Te večeri, 6. travnja 1974., natjecanje je bilo u Brightonu, publika je sjedila mirno kao u kazalištu, a između njih i pozornice bio je orkestar. Voditelj spektakla najavio je nastup benda riječima:

- O, stiže nam Napoleon.

Nema dvojbe, riječ je o pjesmi ‘Waterloo’, a Napoleon je dirigent Sven-Olof Walldoff. Pjesma ‘Waterloo’ i bend ABBA iz Švedske.

Na pozornici su već bili Björn Ulveaus i Benny Andersson s gitarama, a u visokim srebrnim čizmama s debelim potplatama na pozornicu su dotrčale Agnetha Fältskog i Anni-Frid Lyngstad. Bio je to njihov prvi nastup pod imenom ABBA, što su bila početna slova njihovih imena. I ujedno prvi korak na putu prema planetarnoj slavi.

Prije no što su se okupili u četveročlani bend, Björn i Benny snimili su album s vlastitim pjesmama na kojem je bio i singl “Hej Gamle Man!”. Bila je to prva pjesma na kojoj su pjevale i njihove djevojke Agnetha i Anni-Frid. Publika je zavoljela tu pjesmu i shvatili su da bi mogli dobro funkcionirati kao kvartet. No te 1973. Anni i Agnetha nastavile su svoje karijere kao duo, a dečki su svirali u svom bendu. Potom je stigao poziv za švedski Eurosong.

- Shvatili smo zapravo da cure puno bolje pjevaju od nas dvojice i pozvali smo ih da s nama otpjevaju pjesmu ‘Ring, ring’. Publika je obožavala tu pjesmu, ali žiri kojeg se jedino slušalo dao nam je manje bodova i nismo te godine prošli u Europu - prisjetili su se puno godina poslije Björn i Benny, koji tad još nisu imali ime benda, nego su se zvali jednostavno Ann-Frida, Agnetha, Björn i Benny.

Unatoč tome što “Ring Ring” nije pobijedio, vjerovali su da mogu i bolje.

- Iduće godine imali smo dvije pjesme i dvoumili smo se hoćemo li nastupiti s ‘Hasta Mañana’ ili ‘Waterloo’. ‘Hasta Mañana’ je bila tipična eurovizijska pjesma, ali je zato ‘Waterloo’ bio puno veseliji. Da smo se kojim slučajem odlučili za ‘Hasta Mañana’, svijet nikad ne bi čuo za nas - kažu članovi benda i dodali:

- Odlučili smo se za ‘Waterloo’ i pobijedili u Švedskoj, a publici je bilo prekomplicirano da nas zovu nabrajajući naša imena, pa smo dali na glasanje nekoliko prijedloga za ime grupe. Publika je izglasala da se zovemo ABBA, ali smo tad imali novi problem. Tako se zvala poznata švedska tvornica ribe. Morali smo tražiti njihovo dopuštenje da se tako nazovemo. Odgovorili su nam: ‘Ok, ne smeta nam tako dugo dok nas ne sramotite’. Ubrzo se pokazalo da smo i mi i oni na dobitku.

Nakon dolaska u Brighton na Eurosong prvi su put na probama čuli konkurente.

Invazija slovenskih 'Abba' na Hrvatsku: Nižemo hit do hita...
Invazija slovenskih 'Abba' na Hrvatsku: Nižemo hit do hita...

- Jako smo se bojali nizozemskog dua Mouth i MacNeal koji su pjevali ‘I See a Star’ (‘Vidim zvijezdu’). Bila je to prava pjesma za ovo natjecanje. Nije nas čak bilo strah ni Olivije Newton John, koja je također nastupala s pjesmom ‘Long Live Love’ - rekao je Björn.

Na kraju Olivia Newton John završila je na četvrtom, a Mouth i MacNeal su bili treći i doista su te večeri vidjeli zvijezde - bend ABBA, čija slava traje već skoro pola stoljeća. Singl “Waterloo” odmah je rasprodan u šest milijuna primjeraka, a snimili su i dvije verzije - na francuskom i njemačkom jeziku za tamošnja tržišta.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:46

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...