Obavijesti

Show

Komentari 0

Zbor Domaćigosti oduševio publiku Festivala tolerancije

Zbor Domaćigosti oduševio publiku Festivala tolerancije
10

Danas je na programu film Crni Isus kojeg se može pogledati od 18.00 redatelja Luce Lucchesia. Film prati toleranciju u gradiću na jugu Europe, gdje žitelji stoljećima štuju kip crnog Isusa

Ponedjeljak na Festivalu tolerancije prošao je u znaku zbora Domaćigosti. Domaćigosti je zbor koji okuplja ljubiteljice i ljubitelje pjevanja koji doprinose doprinose glazbenoj i kulturnoj raznolikosti hrvatskog društva pjevajući pjesme iz raznih dijelova svijeta. Glavni cilj im je doprinijeti integraciji izbjeglica i tražitelja azila, ali i svih koji su došli u Hrvatsku potražiti dom. Zbor je napravio presjek domaćih i stranih pjesama, od zbornih pjesama do rocka preko domaćih do armenskih, seferdskih i pjesama drugih naroda.

Posjetitelji su u programu mogli pogledati film Skok. Radnja filma događa se tijekom američkog Dana zahvalnosti 1970., kad Američka obalna straža kreće ususret sovjetskom brodu usidrenom blizu obale kod Martha's Vineyarda. Litvanski mornar skače preko ledene vode na američki brod, očajnički želeći slobodu.

Također, mogli su pratiti otvorenje izložbe U fokusu, koja je producirana u suradnji s UNHCR Hrvatska. Izložba tematizira pitanje izbjeglica u hrvatskom društvu. Izložba je spoj znanosti (dr. sc. Vladimir Cviljušac) i umjetnosti (Helena Klakočar, Tisja Kljaković Braić i Milan Trenc). Na otvorenju su kroz razgovor, dr. sc Vladimir Cviljušac i Milan Trenc dali odgovore kako nastaje izložba digitalnih holograma.

Nakon zbora posjetitelji su mogli pogledati film Terenski vodič Ulyssesa S. Granta. Sniman 16 milimetarskim filmom u nacionalnim vojnim bazama, močvarištima, šumama i predgrađima nastalima na mjestu nekadašnjih bojišta, a prati put generala Granta prema oslobođenju američkog juga. Film je dijelom putopis, dijelom esejistički film, a dijelom krajobrazni dokumentarac koji će nas provesti od granice Teksasa i Louisiane do otočkog zatvora u blizini obale Nove Engleske.

Večer je zatvorio film Ova kiša neće nikada stati. Film prati sirijsku obitelj koja se nakon rata raštrkala po Europi, točnije, radnja prati jednog od sinova koji volontira u Crvenom križu i bavi se drugim oružanim sukobom, ovog puta u Ukrajini.

Danas se otvara 15. festival tolerancije
Danas se otvara 15. festival tolerancije

Danas je na programu film Crni Isus kojeg se može pogledati od 18.00 redatelja Luce Lucchesia. Film prati toleranciju u gradiću na jugu Europe, gdje žitelji stoljećima štuju kip crnog Isusa. Problem nastaje kad mladić iz Gane, smješten u prihvatnom centru za izbjeglice upita smije li nositi kip na godišnjoj procesiji. 

Od 19.45 posjetitelji će moći poslušati Tolerance talk. Prvi na programu je Novi dom, novi život – diskusija o integraciji izbjeglica i azilanata na kojoj sudjeluju Nj. E. nadbiskup Giorgio Lingua, apostolski nuncij, Anna Rich, predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj, pater Stanko Perica.

U 20.30 počinje film Psihoza u Stockholmu koja prati majku i kći koje putuju u Stockholm kako bi proslavile kćerin četrnaesti rođendan. U vlaku se majka počne čudno ponašati i kći se uplaši da će majku obuzeti još jedna psihotična epizoda. Unatoč simptomima, nastavljaju putovati prema planu. Psihoza u Stockholmu napeta je drama o fantastičnom i bezuvjetnom odnosu majke i kćeri.

Večer će s početkom u 21.30 zatvoriti film Vicenta. Vicenta živi s devetnaestogodišnjom kćeri Laurom koja zaostaje u razvoju. Nakon što je siluje član obitelji, Laura ostaje trudna. Zakon joj dopušta pobačaj, no sustav će pred nju raznovrsne prepreke kako do toga ne bi došlo.

Sav program je besplatan, a kako biste osigurali svoje mjesto na vrijeme, dođite ranije i narukvice preuzmite na lokacijama.