Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
19 komentara

Zdenka Kovačiček: 'Počela sam pisati knjigu o svojoj karijeri'

Kruna bogatog rada karizmatične i talentirane Zagrepčanke definitivno je i nominacija za glazbenika godine za nagradu Večernjakove ruže. Lani je proslavila 60 godina glazbene karijere

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
19 komentara

Ako će netko uistinu pamtiti prošlu godinu kao godinu divnih uspjeha, uspomena i obljetnica, onda je to zasigurno jedna od najvećih hrvatskih glazbenih zvijezda Zdenka Kovačiček. Ona je žena za sva vremena iza koje stoje bezvremenski hitovi, nevjerojatan glas, ali i impozantna inozemna karijera koja seže sve do Amerike.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Zdenka Kovačiček na glazbenoj je sceni punih šezdeset godina, njezini su nastupi poznati po karizmatičnosti i jedinstvenoj izvedbi koju svaki put ova 74-godišnja dama jazza, bluesa i rocka pretvori u čaroliju. Zdenka je počela nastupati s trinaest godina, a s navršenih dvadeset domaća glazbena diva puni klubove diljem svijeta. 

JUBILEJ 60 godina karijere: Zdenka Kovačiček slavi u Lisinskom

- Imam osjećaj kao da sam na početku karijere. Toliko lijepih stvari se u zadnje vrijeme dogodilo da moram priznati da slava više udara u glavu sad nakon šezdeset godina - izjavila je kod Zorana Šprajca glazbena umjetnica koja je pred kraj prošle godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog proslavila veliki jubilej. Osim velikog jubileja, ovoj su se istinskoj glazbenoj zvijezdi prošle godine dogodile i neki neočekivani, ali zaista divni poslovni uspjesi. Njezina pjesma ‘Frka’ iz 1984. godine s istoimenog drugog studijskog albuma, preko noći je ponovno postala ultimativni hit radijskih postaja diljem zemlje i to zahvaljujući elektropop grupi Nipplepeople koja joj je udahnula novi sjaj. 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

- Riječ je o poeziji pokojne Slavice Maras koja je napisala fantastične stihove koje sam ja odabrala i koje smo onda i uglazbili. I tad smo bili ispred svog vremena, a na Zagrebfestu tih godina umjesto originalnih stihova morala sam pjevati Ljubav i bluzica - istaknula je Zdenka u RTL Direktu.

Daniel Kasap/Pixsell | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Da se dobar glas daleko čuje, Zdenka je potvrdila još jednom prošle godine kad su njezini hitovi postali muza jednom od najrenominiranijih modnih dizajnera - Karlu Lagerfeldu. Naime, njezina pjesma ‘Elektra’ snimljena 1978. godine puštena je kao glazbena podloga na Chanelovoj reviji.

ŽENA S MISIJOM Jazz diva Zdenka Kovačiček spašava napuštene ljubimce

- Bio je to jedan glazbeni eksperiment u studiju Igora Savina. To su zapravo bili počeci elektronske glazbe koja je danas preplavila svijet. Oni su tražili nešto iz tog razdoblja, nešto što još nisu mnogi čuli. Dan prije smo dobili mailove, pitali su nas za dozvolu i naravno da smo odmah prihvatili - otkrila je.

- Pjesma je nastala improvizacijom i dugo je bila u ladici, tek kad sam 1978. godine izdala prvi album i falilo nam je pjesama za album pa smo eto i nju uvrstili. Pjesma nije bila primljena najbolje kod publike jer ju nismo mnogo izvodili i odudarala je od drugih stvari na albumu - prisjeća se Zdenka koja je trenutno Americi. 

Goran Stanzl | Autor: Goran Stanzl Foto: Goran Stanzl

Novi život Zdenkinim pjesmama prije godinu dana dao je i austrijski glazbenik koji voli glazbu osamdesetih i sedamdesetih i ekspert je za vinile i on je reizdao njezin album koji se sada prodaje po cijelom svijetu na što je kaže, iznimno ponosna.

Kruna bogatog rada karizmatične i talentirane Zagrepčanke definitivno je i nominacija za glazbenika godine za nagradu Večernjakove ruže, a kako priznaje i sama Zdenka pravo je vrijeme da počne pisati svoju vlastitu knjigu koja će bez sumnje, biti puna zanimljivosti jer kako i ne bi kad iza nje stoji karijera kojoj bi mogli pozavidjeti mnogi njezini kolege.

Davor Višnjić/Pixsell | Autor: Davor Višnjić/Pixsell Foto: Davor Višnjić/Pixsell

- Počela sam pisati knjigu, ali od svojih početaka, no kako sada stvari stoje trebala bih možda krenuti od kraja prema početku - našalila se glazbenica.

Naši partneri pišu
Message