Show

Komentari 12

Željko Bebek iskreno o odnosu s članovima grupe Bijelo dugme: 'Više se ne pitamo ni kako si'

Željko Bebek iskreno o odnosu s članovima grupe Bijelo dugme: 'Više se ne pitamo ni kako si'

Grupa Bijelo dugme osnovana je 1974. godine, a Bebek ju je napustio 1984. zbog neslaganja s Begovićem. Nesuglasice su navodno krenule zbog pjesme 'Kosovka' koju je Goran napisao na albanskom jeziku

Mi smo bili suradnici, mi smo deset godina živjeli rock'n'roll, živjeli smo zajedno, ali nije se tu razvijala neka crta prijateljstva koja će ostati cijeli život pa ćemo i u staračkom domu na kavu. To je bio poslovan odnos koji je završen. Povremeno se slučajno sretnemo, ali nemamo mi običaj niti se zvati na telefon niti pitati kako si. Ispričao je Željko Bebek (76) za In magazin o odnosu s članovima Bijelog dugmeta.

POGLEDAJTE VIDEO:

O ponovnom ujedinjenju s grupom, kaže, ne razmišlja, jer se sprema za proslavu svoje 50. obljetnice karijere.

storyeditor/2022-04-08/PXL_080929_20-1.jpg

- To je za dvije godine. Istina je da se poklapa s obljetnicom Bijelog dugmeta jer ja svoju karijeru računam od onog dana kada sam formirao, zajedno s ostalima, Bijelo dugme - dodao je Bebek.

Inače, grupa Bijelo dugme osnovana je 1974. godine, a Bebek ju je napustio 1984. zbog neslaganja s Begovićem. Nesuglasice su navodno krenule zbog pjesme 'Kosovska' koju je Goran napisao na albanskom jeziku. Bebeku nije bio sporan tekst već je smatrao kako su pjesmu promovirali u pogrešno vrijeme. Bilo je to dvije godine nakon burnih demonstracija na Kosovu.

- Htio sam unijeti moderan kulturni duh, a odjednom sam ušao u dnevno-političko pitanje - rekao je Željko kojem je zasmetala politizacija glazbe. Njega je prije 37 godina zamijenio Mladen Vojičić Tifa (61).

- Došao sam na mjesto Bebeka koji je deset godina stvarao Bijelo dugme i obilježio ga svojim glasom. Bregovića sam izluđivao. Na velikim koncertima znao sam toliko kiksati da bi me on gitarom udarao po bubrezima da se saberem - rekao je Vojičić. 

 

Najčitaniji članci