Obavijesti

Show

Komentari 1

Znate li tko je osvojio čak četiri Oscara za glavnu ulogu u filmu?

Znate li tko je osvojio čak četiri Oscara za glavnu ulogu u filmu?
1

Iako je nominirana ukupno 12 puta, dodjela nagrada nije bila baš po njezinom ukusu. Ikona Katherine Hepburn pojavila se na ceremoniji samo 1974. kako bi podržala prijatelja, producenta Weingartena

VIDEO

Svi su znatiželjni tko će ponijeti kući te cijenjene zlatne statue na 93. dodjeli Oscara, koja se emitira u jutarnjim satima u ponedjeljak.

Ovogodišnja lista nominiranih smatra se najraznolikijom u povijesti Oscara. Hoće li i ova dodjela biti zapamćena u povijesti po famoznim trenutcima? Riz Ahmed prvi je muškarac musliman nominiran za najboljeg glumca. 'Juda i crni mesija' ima prvi potpuno crni produkcijski tim nominiran za najbolji film. 

POGLEDAJTE VIDEO: Ovogodišnji Oscari

Pokretanje videa...

93. dodjela Oscara 01:39

Obećavajući redatelji Young Woman i Nomadlanda, Emerald Fennell i Chloe Zhao, upisali su se u povijest jer su prve dvije žene ikad nominirane u kategoriji najboljeg redatelja iste godine. 

Među mnogim 'prvima', Glenn Close je osmi put nominirana za Oscara nagradu za svoj rad u Hillbilly Elegy.

Usred ovog polja pridošlica i veterana filma, postavlja se pitanje kojeg glumca ili glumicu je Akademija najviše puta nagradila Oscarom?  

Ne, nije Meryl Streep. Ona ih ima samo tri, za Iron Lady, Sophie's Choice i Kramer vs. Kramer. No, ona ipak drži rekord u najviše nominacija za glumca - njih čak 21!

Žena koja je skupila najveću kolekciju zlatnih kipića je Katherine Hepburn s četiri osvojena Oskara. Osvojila je Oscare za glumu u filmovima 'Jutarnja slava' (1933.), 'Pogodi tko dolazi na večeru' (1967.), 'Lav zimi' (1968.) i 'Na zlatnom ribnjaku' (1981.).

Iako je nominirana ukupno 12 puta, dodjela nagrada nije bila baš Katherinina stvar. Ikona se pojavila na ceremoniji dodjele Oscara samo 1974. godine kako bi svom prijatelju, producentu Lawrenceu Weingartenu, dodijelila memorijalnu nagradu Irvinga G. Thalberga.

Ovi trenutci s dodjele Oscara zauvijek će ostati u sjećanjima
Ovi trenutci s dodjele Oscara zauvijek će ostati u sjećanjima

Počeci

Rođena 12. svibnja 1907. u Hartfordu u saveznoj državi Connecticut, Katharine Hepburn postala je posve posebna hollywoodska zvijezda 1930-ih zahvaljujući svojoj ljepoti, duhovitošću i ekscentričnom snagom kojom je prožimala svoje likove. 

24sata

Tijekom karijere koja je trajala više od šest desetljeća, kući je odnijela rekordne četiri osvojene nagrade za glumu. Hepburn je umrla u svojoj kući u Old Saybrooku, Connecticut, 29. lipnja 2003.

Liberalno nastrojena obitelj, roditelji su ohrabrili mladu Katharine da ne šuti već da jasno izrazi svoja mišljenja, izoštri um i što je moguće potpunije poveže svijet.

Close nominirana za Oscara, ali i za Zlatnu malinu u istoj ulozi
Close nominirana za Oscara, ali i za Zlatnu malinu u istoj ulozi

Put prema zvijezdama

Dok je pohađala ženski koledž Bryn Mawr u blizini Philadelphije u Pensilvaniji, Katharine Hepburn zaljubila se u glumu. Nakon što je 1928. godine diplomirala povijest, sljedećih nekoliko godina je provela glumeći u predstavama u New Yorku i okolici, pojavljujući se u produkcijama na Broadwayu i izvan njega. 

Veliki priliku za nastup na filmskom platnu dobila je kad su je zapazili ljudi iz RKO Radio Pictures u predstavi na Broadwayu te joj ponudili audiciju za ulogu u filmu 'Račun za razvod' iz 1932. godine. Hepburn je dobila ulogu i nikad nije požalila.

Film je brzo postao hit, a RKO je Katherini Hepburn ponudio unosan dugoročni ugovor za snimanje filmova za studio. Hepburn je osvojila prvog Oscara samo godinu dana nakon snimanja prvog filma za nastup u filmu 'Morning Glory', uz Douglasa Fairbanksa mlađeg i Adolphea Menjoua. 

Ubrzo nakon toga, njezina uloga Jo u hit-adaptaciji voljenog romana Louisa May Alcott 'Male žene' joj je donijela veliko priznanje, a Hepburn je u cijelom svijetu postala poznata kao strahovita prisutnost na ekranu s žestokom inteligencijom jedinstvenom među glumicama.

Nekonvencionalan stav

S vremenom je, usprkos ogromnom glumačkom talentu i dometu Katharine Hepburn, Hollywood počeo propitivati ​​njezin nekonvencionalan stav i snažnu osobnost. Odbila je igrati tradicionalnu ulogu holivudske starlete izvan ekrana, odlučivši se ne šminkati cijelo vrijeme, davati intervjue ili se sunčati u sjaju medijske pažnje. 

Kad joj je odjel za kostime u RKO ukrao hlače (jer su smatrali da su hlače neotesane i dječačke), Hepburn je šetala po studiju u donjem rublju, odbijajući obući odjeću sve dok joj se ne vrate hlače. 

- Ako se budete pridržavali svih pravila, propustit ćete sve što je zabavno - znala je reći. 

Prava umjetnica i netipična holivudska zvijezda, nastavila je bježati od medijske pozornosti i slave većim dijelom svog života.

- Jednom me je mnoštvo ganjalo za autogram. 'Odlazite!' viknula sam im, na što mi je netko od njih dobacio 'Prepoznali smo te' a ja sam im odgovorila 'Ma vraga ste me prepoznali'' - ispričala je jednom prilikom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tragedija u 'Večeri za 5': 'Vice je umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se epizode emitiraju...'
ŠIBENSKI TJEDAN

Tragedija u 'Večeri za 5': 'Vice je umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se epizode emitiraju...'

Vice Martinović obožavao je ribarenje. Tijekom sudjelovanja u showu 'Večera za 5' družio se i kuhao s Ivanom Brnadić, Florijanom Žižićem, Miloradom Casperom Miškovićem i Goranom Grguričinom

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'
PORUKA HEJTERIMA?

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'

Glumicu je nedavno kritizirala holivudska producentica Carol Baum. Unatoč negativnim komentarima, Sydney je uživala s prijateljima u Meksiku
Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije