Sport

Komentari 24

Aške, pripremi nešto i protiv Španjolske. Ti si naš faktor X

Aške, pripremi nešto i protiv Španjolske. Ti si naš faktor X

Sve ima svoje zašto, pa i to. Mirni i pristupačni Zagrepčanin, s kojim steknete dojam kao da ne može nikome reći ne, pa tako valjda nije mogao ni treneru kad mu je rekao da će biti golman

Nekako smo slutili da bi se takvo što moglo dogoditi još kad je protiv Češke u Beču obranio 10 udaraca. To da bi Matej Ašanin mogao biti naš faktor X u Stockholmu.

POGLEDAJTE VIDEO:

I bio je. Norvežani su ga sanjali u njima teškoj noći s petka na subotu. Ući u igru dok je najveća drama, a ulog je finale, pa obraniti dva sedmerca u tri minute... To je trenutak koji obilježava karijeru.

Igrala se 55. minuta, svemogući Sander Sagosen pucao je sedmerac za +2, ali zaboravio je da njegovi visoki šutevi ne mogu baš tako proći iznad 206 cm visokog Ašanina. Dvije i pol minute prije kraja Jondal je probao sa strane, ni tu nije bilo prolaza.

Koliko je to nezamislivo bilo, govori sljedeći podatak kojim se baš ne ponosimo, ali... U sedam prethodnih utakmica i još tih 55 minuta polufinala hrvatski golmani obranili su isto toliko sedmeraca na turniru. Dva. 

Nekad je zato bitniji tajming, otprilike kao što norveškom kapetanu Bjornsenu nije bilo bitno što je pokazao krajnje nedostojanstvo u porazu i prema svom kolegi, protivniku. Sportašu, na kraju krajeva.

- To je kao neki vic, golman koji ne može ništa obraniti odjednom protiv nas igra utakmicu života.

Sve ima svoje zašto, pa i to. Mirni i pristupačni Zagrepčanin, s kojim steknete dojam kao da ne može nikome reći ne, pa tako nije mogao ni treneru kad mu je rekao da je njegovo mjesto na golu.

- Počeo sam kao igrač, ali onda me trener bacio na gol. Neka, ja volim taj adrenalin kada lopta ide prema meni ili ja prema njoj. Zaljubio sam se u rukomet, uvijek je nekako bio broj jedan. Mislim da sam dobro izabrao. Valjda, ha, ha, ha.

S 19 je već otišao u inozemstvo, prvo u španjolski Ademar, zatim njemački Balingen i Firesenheim, pa u Portugal i Sporting dok se nije vratio u Zagreb. Lisabon mu je ostao u posebnom pamćenju. Dok se nije dogodilo polufinale s Norveškom, naravno.

- U Lisabonu sam upoznao svoju suprugu, Meksikanku Belen Aguirre. Život je u Lisabonu bio prekrasan, kako za igrati, tako i za živjeti. Prekrasno iskustvo., sve mi se poklopilo. Dobili smo i dijete, malog Liama s kojim nastojim pričati na hrvatskom, ali borba je sada, ha, ha. Sa suprugom se sporazumijevam na španjolskom i nadam se da će Liam propričati oba jezika. Što više, to bolje.

I što više naš Aške pripremi protiv Španjolske, to bolje, također.

POGLEDAJTE S KIM JE OD RUKOMETAŠA TRENER LINO ČERVAR IMAO NAJVIŠE RAZMIRICA:

Najčitaniji članci