Sport

Komentari 0

Biznismen osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog smrti nogometaša

Biznismen osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog smrti nogometaša

Biznismen David Henderson ispred sigurnosti putnika stavio je vlastiti posao zbog čega su život izgubili argentinski nogometaš Emiliano Sala i pilot David Ibbotson

Argentinski nogometaš Emiliano Sala preminuo je 21. siječnja 2019. godine nakon što se njegov avion srušio u Engleskom kanalu.

POGLEDAJTE VIDEO: Emiliano Sala

Sala je putovao iz Nantesa u Cardiff gdje je trebao nastaviti karijeru nakon što je potpisao profesionalni ugovor vrijedan 15 milijuna engleskih funti., a čovjek koji je organizirao let, biznismen David Henderson (67), osuđen je na 18 mjeseci zatvora. 

Henderson je prošlog mjeseca proglašen krivim za ugrožavanje sigurnosti zrakoplova te je priznao da je organizirao let putnika bez odobrenja. 

Osim Sale, poginuo je i pilot David Ibbotson čije tijelo nikada nije pronađeno. Ostaci zrakoplova i tijelo argentinskog nogometaša pronađeni su 8. veljače na dnu Engleskog kanala. 

Sudac Foxton rekao je da je Henderson namjerno prekršio propise Uprave za civilno zrakoplovstvo 'zbog profita' te da je bio 'nepromišljen, a ne samo nemaran'. 

Odvjetnik optuženog Hendersona rekao je da će njegov pravni tim razmotriti mogućnost ulaganja žalbe na donesenu presudu te da njegov klijent želi odati počast obiteljima dvojice poginulih. 

Prema podacima Britanske agencije za civilno zrakoplovstvo, Ibbotson je imao samo certifikat za osobnog pilota, a to znači da nije smio prevoziti druge osobe. Kako je letjelica registrirana u Sjedinjenim Američkim Državama, spadala je pod njihove regulative, a prema zakonu u SAD-u, osobni piloti ne mogu prevoziti putnike.

Ligue 1 - FC Nantes v AS Saint-Etienne

Rob Bishton, direktor Uprave za civilno zrakoplovstvo Ujedinjenog kraljevstva rekao je: 

- Naše misli su s obiteljima i prijateljima poginulih u ovoj tragičnoj nesreći koja se dogodila u siječnju 2019. godine. Ilegalni komercijalni letovi predstavljaju značajan sigurnosni rizik i svatko tko upravlja komercijalnim letom mora imati potrebnu licencu i odobrenje - rekao je Bishton. 

Udruga Air Charter priopćila je kako će presuda biti presedan za budućnost.

- Još se može učiniti puno toga, ali ovo će zasigurno poslužiti kao primjer onima koji prakticiraju ovakve ilegalne radnje te će ih natjerati da promisle dvaput - rekao je izvršni direktor udruge Glenn Hogben. 

Istražitelji su sedam mjeseci nakon nesreće otkrili uzrok pada aviona kada je toksikološko ispitivanje Salina tijela pokazalo je visoku razinu ugljičnog monoksida u krvi. Ta je količina, utvrdili su ispitivači, mogla prouzročiti moždani, pad u nesvijest ili infarkt. Velika količina monoksida omamila je pilota Davida Ibbotsona koji nije mogao normalno upravljati, zbog toga se na kraju i srušio. 

Najčitaniji članci