Obavijesti

Sport

Komentari 2

'Ne znam hoće li poslati nekog po mene': Salina je posljednja objava bila i - zadnji pozdrav...

'Ne znam hoće li poslati nekog po mene': Salina je posljednja objava bila i - zadnji pozdrav...
7

Emiliano Sala poginuo je prije točno dvije godina kada je ostvario transfer karijere - prešao je iz Nantesa u Cardiff, ali u Wales nije nikada došao. Argentinski nogometaš bi danas imao 30 godina

VIDEO

Prije točno dvije godine ugasio se jedan mladi život. Emiliano Sala prešao je u Cardiff iz Nantesa i bio je pred ispunjenjem vlastitog sna. U Nantesu se pozdravio sa bivšim suigračima, spremio stvari, ušao u avion i krenuo za Cardiff. Nažalost, nestao je iznad Engleskog kanala i nikad nije stigao u Wales. 

Pokretanje videa...

01:13

Tri tjedna poslije istražitelji su pronašli avion u kojem je na dnu mora bio i Sala. Argentinski nogometaš danas bi imao 30 godina.

Tko je bio Emiliano Sala?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izuzev Pariza golovi i nisu tako često viđena stvar u francuskom prvenstvu, no u Nantesu ih je Emiliano Sala učinio upravo tim - čestom pojavom. Nakon najvećeg transfera u karijeri, onog u Cardiff, Sala se vraćao u Nantes kako bi se oprostio sa suigračima, a tamo je postavio sliku sa znakovitim opisom 'Posljednji pozdrav'.

Nije bio ni svjestan...

Krenuo je avionom nazad i trebao je stići u Cardiff u 21 sat, no nikad se nije pojavio.

Sala je rođen 31. listopada 1990. godine u Argentini, a već kao tinejdžer bio je povezan s Francuskom te bio u Bordeauxovoj argentinskoj filijali - Proyecto Creceru.

S 20 godina uputio se preko bare te je nakon odličnih sezona u trećoj i drugoj francuskoj ligi napokon zaigrao u redovima Žirondinaca.

A tamo je pronašao i svoju drugu obitelj. Marcelo Vada, kadetski trener i njegov sin Valentin koji je također prošao akademiju Proyecto Crecera udomili su Salu u njegovim početcima u Bordeauxu, a Valentin je tada praktički postao njegov mlađi brat.

- Hajde, brate! Molim te vrati se - tweetao je Valentin jutro nakon kobne nesreće, a oglasio se i njegov bivši suigrač te partner u napadu Nantesa Yacine Bammou:

- Teško je, čak i za one oko mene. Često je dolazio kod mene, bio mi je poput brata.

U sezoni 2014./2015. Sala je loše igrao u Bordeauxu, zabio tek jedan gol u 11 susreta, a onda je sljedila još jedna posudba, u Caen, koja mu je donijela transfer u Nantes. Platili su ga tek milijun eura, a on je postajao sve bolji i bolji.

FILE PHOTO: Ligue 1 - FC Nantes v AS Saint-Etienne

Dvije sezone zaredom zabijao je u svakoj po 12 golova, a onda - eksplozija. Isto toliko golova zabio je u manje od polovice vremena nego što je za to trebalo godinu prije, a u jednom dijelu sezone bio je drugi najbolji igrač Europe po omjeru zabijenih golova i dobivenih minuta, a ispred njega bio je tek Kylian Mbappé.

Bio je fenomenalan, no pod Miguelom Cardosom nije uvijek našao svoje mjesto u prvih 11, a onda je doša Vahid Halilhodžić te ga digao na novu razinu. Stizale su ponude iz Kine, no Argentinca nisu zanimali novci... Već dobar nogomet!

Pristao je naposljetku na ponudu Cardiffa, bilo je primamljivo zaigrati u najboljoj ligi na svijetu, a na Twitteru je već stavio svoju sliku u dresu velškog kluba. Sa smiješkom od uha do uha, jer takav je bio Sala...

- Bio je pristojan, drag i svi su ga voljeli - rekao je predsjednik Nantesa Waldemar Kita.

Uzrok pada aviona

Sala je, podsjetimo još jednom, poginuo u padu aviona u Engleski kanal 21. siječnja. Letio je iz Nantesa u Cardiff u kojemu je trebao nastaviti svoju karijeru. Potpisao je ugovor u transferu teškom teškom 17 milijuna eura, trebala je to za njega biti sezona iz snova, ali u Cardiff nije stigao. 

Britanci napokon objavljuju sve detalje pogibije Emiliana Sale
Britanci napokon objavljuju sve detalje pogibije Emiliana Sale

Istražitelji su sedam mjeseci nakon nesreće otkrili uzrok pada aviona kada je toksikološko ispitivanje Salina tijela pokazalo je visoku razinu ugljičnog monoksida u krvi. Ta je količina, utvrdili su ispitivači, mogla prouzročiti moždani, pad u nesvijest ili infarkt. Velika količina monoksida omamila je pilota Davida Ibbotsona koji nije mogao normalno upravljati, zbog toga se na kraju i srušio. 

Ubrzo nakon polijetanja, avion je nestao s radara. Službena potraga je započela dva dana kasnije, a gotovo tri tjedna nakon nesreće istražitelji su locirali olupinu na 63 metra dubine i izvukli jedno tijelo. Mrtvozornik je identificirao tijelo Emiliana Sale, autopsija je napravljena u Engleskoj, a tijelo je zatim prevezeno u njegovu rodnu Argentinu gdje je pokopan. Tijelo pilota Davea Ibbotsona i sedam mjeseci nakon nesreće nije pronađeno.

Preko tri i pol tisuće ljudi na Salinoj sahrani

Sprovod je održan u njegovom rodnom Santa Feu, a komemoracija je počela u sedam sati ujutro po lokalnom vremenu u dvorani njegovog kluba iz djetinjstva, San Martín de Progreso. Okupilo se više od 3 i pol tisuće ljudi, uglavnom Salinih sumještana te obitelji i poznanika. 

Family and friends carry the coffin of Emiliano Sala, soccer player who died in a plane crash in the English Channel, while a crowd attends his wake in Progreso

Na sprovodu je bio i trener Cardiffa Neil Warnock koji je bio jako potresen.

- Ovakve stvari su šokantne. Ne mogu ni zamisliti emocije koje Salina obitelj proživljava, ali danas svi moramo biti ujedinjeni. Jako mi je žao zbog Mercedes, Romine... Upoznao sam i Emilianova oca. Bilo je ovo teško jutro za sve - rekao je Warnock za WalesOnline.

Jedan od najglasnijih na sprovodu bio je Salin rođak Matias Gatti koji je izjavio kako je argentinski napadač ubijen.

- Bilo je tu puno nepravilnosti. Sve je učinjeno loše i obvezali su ga da uđe u taj zrakoplov. Postao je važna figura i ostavili su ga samog, nitko ga nije u tom poslu predstavljao. Ubili su Emiliana! - rekao je Gatti, a prenosi Marca.

- Sve se mora istražiti jer postoje mnoge nepravilnosti. Trebali su malo više paziti i natjerati ga da putuje drugim zrakoplovom - smatra Gatti, ali mala je to utjeha Salinoj obitelji.

Salin otac preminuo od boli

Samo tri mjeseca nakon što je poginuo Emiliano Sala, nova je tragedija pogodila tu argentinsku obitelj u travnju. Od srčanog je udara umro Emilianov otac Horacio (58). 

Ušao sam u avion koji izgleda kao da će se raspasti, dio je posljednje glasovne poruke koju je argentinski nogometaš Emiliano Sala (28) poslao svojim prijateljima. Njegov otac Horacio bio je među posljednjima s kojima se nogometaš čuo prije pada aviona.

Ubrzo nakon polijetanja iz Nantesa 21. siječnja, gdje je Sala bio kako bi se oprostio od suigrača, avion je nestao.

- Idem u Cardiff. Sutra ću već trenirati s novim suigračima. Ako vam se ne javim za sat - sat i pol, ne znam hoće li poslati nekoga da me traži... Bojim se - posljednja je poruka Argentinca.

Nakon što je tijelo nogometaša identificirano, njegov otac nikako se nije mogao izvući iz tuge. Šok koji je doživio ostavio je trajne posljedice na njegovu psihu i zdravlje, a da je umro od tuge potvrdio je i gradonačelnik argentinskog grada Progresa, rodnog grada obitelji Sala.

- Nikada nije mogao prijeći preko toga što se dogodilo. Kada je tijelo otkriveno, mislio je da će se slučaj zatvoriti. No, ono što je uslijedilo s potragom za pilotom nije mogao podnijeti. Bilo mu je jako teško - rekao je Julio Muller.

Nazvali stadion po njemu

Predivna gesta: Klub odlučio stadion nazvati 'Emiliano Sala'
Predivna gesta: Klub odlučio stadion nazvati 'Emiliano Sala'

Dobrodošli na stadion "Emiliano Sala". Tako službeni spiker navijačima želi dobrodošlicu na stadionu na kojemu domaće utakmice igra klub San Martin de Progreso.

Taj je argentinski klub, naime, posljednjeg dana listopada 2019. preimenovao stadion u čast tragično preminulog nogometaša.

Nesretni Sala upravo je u San Martinu počeo svoju karijeru i ondje bio do 15. godine.

- Napravit ćemo mu mural i promijeniti ime stadiona njemu u čast - otkrio je predsjednik kluba Daniel Ribero.

Ligue 1 - FC Nantes v Nimes Olympique

Cardiff mora platiti Nantesu

Iako je riječ o ljudskom životu, ni ovaj put nije moglo proći bez razgovora i prepirki o novcu. Međunarodna nogometna federacija (Fifa) presudila je kako Cardiff City mora platiti Nantesu šest milijuna eura za transfer Argentinca Emiliana Sale koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći 21. siječnja 2019 godine.

Sala je letio iz Nantesa u Cardiff u kojemu je trebao nastaviti svoju karijeru u transferu vrijednom 17 milijuna eura.

FIFA presudila za Salu: Cardiff mora Nantesu platiti 6 mil. €!
FIFA presudila za Salu: Cardiff mora Nantesu platiti 6 mil. €!

Klubovi su se nakon njegove smrti nastavili prepucavati oko odštete, a na koncu je morala presuditi Fifa.

- Fifin Odbor za status igrača utvrdio je da Cardiff City mora platiti Nantesu šest milijuna eura, što odgovara prvoj rati koju je velški klub trebao platiti u skladu sa sporazumom o transferu - stoji u izjavi Fife.

Pokretanje videa...

03:31

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića