Obavijesti

Sport

Komentari 17

Bobanov odlazak početak je razdora u Uefi: Nisam jedini koji tako razmišlja, neoprostivo je!

Bobanov odlazak početak je razdora u Uefi: Nisam jedini koji tako razmišlja, neoprostivo je!
9

I Fifa je imala ograničenje broja mandata pa je to ukinula i Infantino će ostati na čelu do 2031. Istim putem sad želi i Čeferin. Ali ima snažnu opoziciju u svojim redovima

VIDEO

Priča je počela prošli mjesec, kada se pojavila informacija da se Aleksander Čeferin (56) namjerava ponovno kandidirati za mjesto Uefina predsjednika. Tada su, kažu insajderi, počele i trzavice u krovnoj europskoj nogometnoj organizaciji.

U kojoj je Čeferin učvrstio mjesto i poziciju moći kad se othrvao navali nepopularne Superlige. Ali inicijativa da promijeni Uefin statut kako bi sebi omogućio četvrti mandat, ono što je ukinuo i žestoko kritizirao dok je Michel Platini bio u njegovoj fotelji, uzdrmala je Uefu, prenose strani mediji.

Pokretanje videa...

Zvone Boban u Runovićima 01:40

Talijanska Gazzetta prenijela je kako je Zvonimir Boban (55) zbog toga napustio Uefu nakon tri godine, a AP je objavio Bobanovu izjavu:

- Tužan sam i teška srca, ali nemam opciju nego otići. Ne trudim se biti nekakav junak, pogotovo što nisam jedini koji tako razmišlja.

Čeferin predsjednik od 2016.

Čeferin je na čelu Uefe od 2016. godine, a kritičari mu zamjeraju što je Uefa podržala svog dopredsjednika Luisa Rubialesa i nakon skandala sa španjolskom ženskom reprezentacijom te mu zahvalila nakon njegove ostavke, zatim što je htio vratiti ruske mlade selekcije u europska natjecanja, što je spriječila pobuna ostalih članica Uefe, koji nisu htjeli igrati protiv Rusa. 

Zagreb: Dinamo i Chelsea u utakmici prvog kola UEFA Lige prvaka

Dok su se na sjednici Uefina Izvršnog odbora u Hamburgu 2. prosinca pojavile trzavice zbog prijedloga da se ukine ograničenje na tri predsjednička mandata, uz Čeferinovu suglasnost. A upravo je to bio dio antikorupcijske reforme nakon vladavine Michela Platinija. I koja je Čeferinu otvorila vrata te pozicije.

- Razgovarao sam s njim i njemu ništa nije moralno sporno - rekao je Boban.

Čeferin ima plaću 2,7 milijuna eura godišnje

Ako taj prijedlog prođe na Uefinom kongresu 8. veljače u Pragu, slovenski bi odvjetnik imao mogućnost voditi Uefu do 2027. i zadržati posao vrijedan 2,7 milijuna eura godišnje te biti predsjednik 15 godina umjesto 12.

Na sastanku u Hamburgu Bobana nije bilo pa je opoziciju predvodio Uefin blagajnik David Gill, bivši direktor Manchester Uniteda. Koji se usprotivio tom prijedlogu, iako bi on i njemu omogućio ostanak na poziciji člana IO-a. 

Zvonimir Boban, Fifa Deputy Secretary General gestures during the Dubai International Sports Conference in Dubai

- Njegov odmak od tih vrijednosti je neoprostiv. Znam da ništa nije idealno, najmanje sam to ja, i kompromisi su nekad nužni. Ali sudjelovati u ovome bilo bi protiv mojih principa i vrijednosti za koje se zalažem - rekao je Boban.

Fifa uvela ograničenje pa ga ukinula

Zanimljivo, prije Uefe Boban je radio u Fifi. Čiji je bivši predsjednik, Sepp Blatter, otišao zbog korupcije (baš kao Platini iz Uefe), čiji je sadašnji predsjednik Gianni Infantino stupio na funkciju 2016. godine, baš kao Čeferin u Uefu, i koja je također uvela ograničenje na tri mandata.

Ali Infantinova je vlada već promijenila statut, ukinula to ograničenje i Švicarac s talijanskom putovnicom već si je osigurao mandat do 2031.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"