Sport

Komentari 16

Predsjednik bugarskog saveza smijenjen! Balakov sve negira

Predsjednik bugarskog saveza smijenjen! Balakov sve negira

Bugarsku reprezentaciju čeka drakonska kazna Uefe nakon rasističkih i nacističkih povika na utakmici s Engleskom. Za Krasimira Balakova oni nisu postojali, a premijer je uspio maknuti predsjednika Saveza Mihajlova

Ne stišava se bura u bugarskoj i engleskoj javnosti nakon što je utakmicu njihovih nogometnih reprezentacija u dva navrata prekinuo hrvatski sudac Ivan Bebek zbog rasističkih povika domaćih navijača prema tamnoputim igračima "gordog albiona".

Bugarski premijer Bojko Borisov odmah je najavio da odgovorni moraju platiti pozicijama pa je tako pozvao na smjenu predsjednika nogometnog saveza Borislava Mihajlova. Koji je to i učinio.

- Nakon mnogo godina g. Mihajlov izrazio je želju da i dalje pomaže bugarskom nogometu u svakom pogledu - stoji u priopćenju Bugarskog saveza.

- Vlada je učinila puno za razvoj bugarskog nogometa u zadnje četiri godine. Ali nakon zadnjih događaja, imajući u vidu cijelo stanje oko nogometa i sinoćnjih incidenata, premijer me zamolio da prekinem sve odnose s nogometnim savezom, uključujući i financijska davanja, dok Borislav Mihajlov ne da ostavku - govorio je jučer bugarski ministar sporta Krasen Kralev.

Mihajlov, inače čovjek koji je igrao nogomet u Engleskoj braneći za Reading, žalio se Uefi zbog lošeg tretmana u javnosti i najava kako će engleskim nogometašima hukati, a to se i dogodilo. Osim toga, domaća publika salutirala je nacističkim pozdravom na stadionu Vasil Levski.

- Jeste li to čuli - rekao je branič Engleske Tyrone Mings četvrtom sucu Mariju Zebecu iz Varaždina nakon hukanja s tribina i uzvika "Sieg heil!", a potom je izbornik Gareth Southgate došao do njega i požalio se, nakon čega je meč prekinut.

Na istom mjestu bugarska je reprezentacija kažnjena zbog incidenata protiv Kosova i Češke djelomičnim zatvaranjem stadiona, a sad će, nema sumnje, biti kažnjena još rigoroznije. 

Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England

A izbornik Bugarske i bivši trener Hajduka Krasimir Balakov izazvao je čuđenje reakcijom nakon utakmice.

- Nisam čuo nikakvo sporno skandiranje. Žao mi je ako je to istina. Vidio sam da je sudac prekinuo utakmicu, a neprimjereno su se ponašali i engleski navijači koji su zviždali i vikali tijekom intoniranja bugarske himne. U drugom dijelu koristili su neprihvatljive riječi obraćajući se našim navijačima - rekao je Balakov.

Nismo u mogućnosti objaviti vezani videozapis zbog ograničenja vezanih uz prava emitiranja na internetu. Video možete pogledati OVDJE.

Engleski nogometaši odgovorili su na skandalozno ponašanje na najbolji mogući način - počastili su Bugare sa šest golova u mreži (6-0) i sasvim se primaknuli plasmanu na Euro 2020.

Najčitaniji članci