Sport

Komentari 52

Cirkus VAR: Dali su 10 milijuna kuna, a ne vjeruju tehnologiji?!

Cirkus VAR: Dali su 10 milijuna kuna, a ne vjeruju tehnologiji?!

Slaven Belupo, Gorica, Dinamo, Rijeka... Novo kolo, novi napad na suce, a proljetni dio HNL-a tek je počeo. Nakon VAR drame na Rujevici Bruno Marić dugo je ostao zatvoren sa sucima u svlačionici

Točno smo na pola prvenstva, odigrano je 90 od 180 utakmica, a klubovi i čelnici “vrište” na suce. Gotovo da nema kluba koji nije oštećen, griješi se svako kolo, a u tehnologiju je uloženo 10 milijuna kuna!

- Ovo nije moguće, suci poništavaju čiste golove, VAR tehnologija i kompjutorske linije pokažu da je gol regularan, a suci ga ipak ponište. Ovo je prešlo svaku mjeru - rekao nam je predsjednik Rijeke Damir Mišković.

POGLEDAJTE VIDEO: VAR soba u HNL-u

Kriva je sudačka komisija

Hrvatsko prvenstvo ove je godine jedno od najzanimljivijih u Europi, niti u jednom drugom prvenstvu prve dvije momčadi nisu bodovno izjednačene. Igra se dobar nogomet, no što vrijedi kad suci griješe iz kola u kolo. Zbog toga će, kako saznajemo, raspustiti sudačku komisiju, i to već sljedeći tjedan!

HNS je sankcionirao suce koji su griješili, pa tako Igor Pajač i Mario Zebec vjerojatno neće suditi do kraja prvenstva, no kako riba smrdi od glave, odlučeno je da se raspusti sudačka komisija, koja delegira suce.

‘Ovo više nije slučajno’

Pogreške sudaca samo su plod lošeg rada, ali netko je ipak selektirao i odredio te suce. A to je posao sudačke komisije. Nju može raspustiti izvršni odbor, a do raspuštanja može doći vrlo brzo, već sljedeći tjedan.

- Uložili smo milijune, a svako kolo sve je više pogrešaka. Tražit ću raspuštanje sudačke komisije i čišćenje kompletne sudačke organizacije. Neću se zaustaviti dok u tome ne uspijem. Samo su na štetu Rijeke u četiri utakmice bile tri teške pogreške. Vjerujte mi, to nije slučajno, to je namjerno - kaže Mišković, koji je bio jedan od, nazovimo ga tako, odvjetnika sudaca.

I to godinama.

- Vjerovao sam da su pogriješili slučajno, da nije nikakva namjera, ali sad sam siguran da je sve ovo namjerno. Terene HNL-a moramo počistiti iz temelja - kaže Mišković.

Marić ‘oprao’ VAR suce

Nakon utakmice na Rujevici bilo je doista burno, toliko da je Bruno Marić, kontrolor sudaca, navodno, ostao sa sucima. Bio je toliko nezadovoljan odlukama VAR sudaca da je “divljao” i dugo držao suce zatvorene u svlačionici. Svašta im je, kažu svjedoci, prigovorio Marić, a posebno ljutit bio je jer se griješi unatoč tehnologiji.

Brunu Marića četiri su puta bili proglasili za najboljeg suca u Hrvatskoj, a bio je i instruktor VAR-a u Hrvatskoj. Uostalom, bio je njegov najveći zagovornik.

- VAR je sjajna stvar koja je vratila vjeru u nogomet. Ima vrlina i mana, ali pomogao je puno. Uvođenjem VAR-a suci su dobili alat koji im daje drugu šansu. Bio bih vrlo sretan da sam ga ja imao - rekao je Marić nakon uvođenja VAR-a.

A u Hrvatskoj upravo suprotno. Ne samo da nije vratio vjeru u nogomet, nego se raspušta sudačka komisija, klubovi bjesne, suci “divljaju” i rade što hoće...

Pravila VAR sobe: Ako se radi s 12 kamera, u VAR sobi sjede trojica

Prijenosi u HNL-u rade se s maksimalno 12 kamera, a tad u prostoriji za VAR sjede tri osobe: pomoćni sudac za pregled snimke, pomoćni VAR sudac te rukovoditelj snimke. U slučaju prijenosa s više od 12 kamera pridružuje im se i pomoćnik za pregled snimke.

Najčitaniji članci