Obavijesti

Sport

Komentari 119

Cro Cop je bio redar i živio na Savi: Tu su mi ukrali tenisice

Cro Cop je bio redar i živio na Savi: Tu su mi ukrali tenisice
2

Da se sada mogu vratiti u te dane s ovom pameti, odmah bih to učinio. Ne bih ništa mijenjao, sve bi bilo isto. Jednostavno bih želio ponoviti taj period, rekao je Mirko koji je u domu Stjepan Radić živio godinu dana...

VIDEO

Studentski dom Stjepan Radić u Zagrebu je najpoznatiji dom u Hrvatskoj. To je mjesto gdje su generacije i generacije studenata provele svoje studentske dane. Mjesto gdje se partija, uči, druži i uživa u blagodatima studentskog života.

No malo je poznato da je na Savi, što je popularni naziv za ovaj dom, živio najjači čovjek u Hrvatskoj. Da, naravno, riječ je o Mirku Filipoviću. Cro Cop je na Savu doselio 1994. godine, sa 400 maraka u džepu koje mu je dala mama, a tamo je proveo jednu godinu i živio je kao ilegalac dok je sa strane radio poslove kako bi preživio.

Nepoznati Cro Cop: Posuđivao sam 20 kn da bih imao za jelo
Nepoznati Cro Cop: Posuđivao sam 20 kn da bih imao za jelo

Prije četiri godine, Mirko je posjetio svoje staro mjesto stanovanja i održao predavanje za studente. Legendarno Kino Forum bilo je premalo za sve znatiželjne, a u tu malu prostoriju se natiskalo oko 400 ljudi.

- U to vrijeme sam kao zaštitar radio u Bestu te pohađao Policijsku akademiju. Prvi cimer je izgledao kao Kurt Cobain, a poslije sam dobio drugog cimera koji je bio čista suprotnost. Taj je sobu čistio i dan i noć. Jednom prilikom sam se vratio s posla u 3-4 ujutro i zatekao ga kako čisti prozore. To mi se svidjelo - rekao je tada Cro Cop koji je živio u 7. paviljonu, u sobi 22.

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:36

Danas, 25 godina poslije, brojni studenti su prošli kroz tu sobu, ali posebno je to kada znate da je tu živio veliki Mirko koji je u ringu proveo čak 23 godine.

- Naravno da ga volim, pratim njegove borbe već dugo vremena, smatram ga kao pozitivnu osobu i jako dobrog borca, njegovi high kickovi ljevice će biti upisani u povijest - kaže nam student Ivan koji već godinama živi blizu Mirkove nekadašnje sobe.

Legendo, hvala ti za sve: Počeo u šupi, pola života bio u ringu!
Legendo, hvala ti za sve: Počeo u šupi, pola života bio u ringu!

Mirka studenti jako vole, što zbog njegove osobnosti, a što zbog njegove skromnosti. Doslovno je došao iz ničega i predstavio se borilačkom svijetu kao velika zvijezda. Naravno, studenti su marljivo i pratili njegove borbe, ali svima je jako žao što je morao u prijevremenu mirovinu. Cro Cop je prije tjedan dana dobio moždani udar i zbog toga se morao povući iz najdražeg sporta

- Prvi njegov meč pogledao sam 2008. kada je razbio Japanca Mizuna, a definitivno najdraži meč je pobjeda protiv Gonzage u uzvratnom meču. Ajme, kako ga je samo razbio. Žao mi je što je otišao na ovakav način jer znam da je borac u srcu, ali zdravlje ne pita. Najvažnije je da je sve dobro prošlo. Ima 10 pobjeda u nizu, tako da je otišao kao heroj - kaže nam student.

Mirko: Imao sam moždani udar i više nikad neću stati u ring!
Mirko: Imao sam moždani udar i više nikad neću stati u ring!

Studentski život na Savi najpoznatiji je i po izlascima i druženjima. Studentska srijeda nezaobilazna je za sve ljubitelje zabave, a studenti su dosta i inovativni. U malim sobama od 13 m2 znalo se nagurati i do 20 osoba, što je ipak znanstvena fantastika.

No, Mirko nije baš volio izlaske jer je u to vrijeme marljivo trenirao.

- Ne pijem alkohol. Tada nisam volio izlaske, baš kao ni sad. Jednostavno mislim da je to gubljenje vremena. Treniram i petak i subotu tako da više volim odmoriti - kaže Cro Cop.

Jedna od najpoznatijih anegdota koja se veže uz Mirka i Savu su crvene tenisice! Živio je tako hrvatski borac u domu, radio kao zaštitar i zarađivao za život. Velika želja su mu bile predivne Nike tenisice koje je napokon uspio priuštiti, ali onda ga je dočekao šok! Jedan od nedostataka toga kada živite u prizemlju je taj što ne smijete ostavljati stvari na prozoru.

- Kupio sam bio baš lijepe crvene Nike tenisice. I stavio ih na prozor, baš naivno. Iduće jutro ih nije bilo. Pogledao sam da možda nisu pale, ali ne, ne. Jedan od težih trenutaka mog boravka na Savi - ispričao je kroz smijeh Mirko.

Mirkov razrednik: Trčao je uz vlak od Privlake do Vinkovaca
Mirkov razrednik: Trčao je uz vlak od Privlake do Vinkovaca

Pokretanje videa...

06:23

Eh da je lopov znao da su to tenisice od najjačeg čovjeka na Savi, sigurno ne bi došao u tu napast da ih ukrade.

- Da mi je znat tko je to bio, sad bih ga nalemao - kaže raspoloženi Mirko.

- Da se sada mogu vratiti u te dane s ovom pameti, odmah bih to učinio. Ne bih ništa mijenjao, sve bi bilo isto. Jednostavno bih želio ponoviti taj period - rekao je Cro Cop dok ga je hvatala nostalgija za prijašnjim vremenima.

Bili su to počeci najvećeg hrvatskog borca, a samo dvije godine kasnije, 1996., je imao svoju prvu borbu kada je pobijedio legendarnog Le Bannera. 

Predivan je osjećaj kada znate da je tu veliki Mirko nekada živio, kada svaki dan prolazite kraj sobe gdje je on spavao i provodio dane.

Jer Sava je ipak imala najjačeg čovjeka u Hrvatskoj.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...
JOKIĆEVA ŽIVOTNA PRIČA

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barcelona. Tamo nije otišao, ali zato je danas na vrhu košarke

U prometnoj nesreći poginuo je hrvatski stolnotenisač (28)
TRAGEDIJA

U prometnoj nesreći poginuo je hrvatski stolnotenisač (28)

Prerani odlazak našeg dragog Luke šokirao nas je sve toliko da još uvijek ne možemo vjerovati da se to dogodilo, napisali su iz kluba poginulog
VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti
KAD IDE, IDE

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti

Bayern Leverkusen je i u 49. utakmicu u nizu ostao neporažen i tako postavio rekord. Gubili su od Rome 2-0, ali opet su se izvukli u sudačkoj nadoknadi. U finalu Europske lige igrat će protiv Atalante