Obavijesti

Sport

Komentari 20

Crveni u crvenom, ali Žužuli ne odustaju: Završit ćemo sezonu

Crveni u crvenom, ali Žužuli ne odustaju: Završit ćemo sezonu
1

Nisam ja ovaj klub pronašao na cesti da samo tako odustanem od njega i otjeram ga u propast, rekao je vlasnik RNK Splita Slaven Žužul i dodao da će klub sigurno odigrati sezonu do kraja

VIDEO

Od 2007. godine kada je igrao 4. ligu, preko plasmana u Prvu ligu 2010. godine, potom i europskih nastupa i finala Kupa i - natrag. Tako bi se ukratko mogao opisati put RNK Splita u zadnjih desetak godina, put koji za sada vodi u provaliju. No prvi čovjek kluba Slaven Žužul ne odustaje, smatra kako njegov klub ima budućnost. 

Iako je u zadnje dvije godine redove RNK Splita putem arbitražnog postupka napustilo 30-ak igrača, iako se klub srozao na najniže grane od kad je izborio povratak u prvoligašku konkurenciju 2010., iako se po Splitu naveliko priča kako braća Žužul zbog financijskih problema dižu ruke od 'crvenih', koji ni polusezonu neće završiti zbog dugova, prvi čovjek kluba Slaven Žužul tvrdi da on od kluba ne odustaje.

- Tko god se ikad bavio privatnim poslom, zna da je kriza bilo, i da će ih biti. Ali nisam ja ovaj klub našao na cesti da samo tako odustanem od njega i otjeram ga u propast - jasan je vlasnik Splita, koji se rijetko odlučuje na istupe u medijima.

- Nema poslovnog čovjeka koji danas nema poteškoća, a nema puno ni nogometnih klubova. Mi smo mali klub, nemamo ni sponzore, ni grad iza sebe, ni vojsku navijača... Prepušteni smo sami sebi i onome što zaradimo, borimo se kako znamo i umijemo. Neke stvari smo napravili dobro, neke pogrešno, ali tko radi, taj i griješi - kaže Žužul i pojašnjava:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nakon povratka u Prvu ligu mi smo bili velika nepoznanica za sve. Smatrao sam da ću kupnjom nekoliko starijih renomiranih igrača i bivših reprezentativaca preskočiti vrijeme potrebno za promociju kluba, pa i nekakav rezultat ako hoćete. I išlo je to neko vrijeme, ali nismo uspjeli do kraja... Da se sada vratim pet godina unatrag, to ne bih nikad napravio, bila je to velika pogreška, koju smo skupo platili i još uvijek plaćamo.

Velike ugovore koje su Žužuli potpisivali s igračima na zalasku karijera nisu pratili ni odgovarajući rezultati, a ni izlazni transferi. Osim Rebića, Roga, Cikalleshija i Rrahmanija, nitko nije donio izdašniju zaradu. A došlo ih je na desetke.

- Split je bio poželjna sredina jer je plaćao dobro i redovito. I svaki trener koji je sjeo na klupu, tražio je ponekog novog igrača. Mi smo im izlazili u susret, a nakon nekog vremena, većina tih igrača bi se pokazali kao promašaji. U normalnim okolnostima očekivao bi čovjek da igrač koji ne igra sam inzistira na odlasku, ali većina ih je pristala sjediti na tribinama, samo za koju plaću više. Molio sam Boga da neki odu, ali ne, nisu htjeli. I onda su oni pošteni i moralni, onda su sindikalci humani i moralni, a ja sam nepošten i nemoralan jer ih nisam plaćao. A svi su na koncu dobili i novac, i papire, i otišli su iz kluba. Piše se da smo igračima dužni 10-15 plaća, a zna se da svaki igrač kojem je klub dužan tri plaće može otići. Pa kako se nitko ne pita zašto ti igrači ne odlaze, nego i dalje ostaju u klubu - pita se Žužul.

Transferi Ante Rebića, Sokola Cikalleshija, Marka Roga i Amira Rahmanija trebali su u blagajnu Splita napuniti do vrha, navodno se radilo o čak 12,5 milijuna eura. No, novca je bilo sve manje, a igrači su odlazili. Zadnji slučajevi su Jukić, Bakaj, Vitus, Chvedukas... Zadnji novac koji su igrači dobili prije desetak dana, kap je u moru onoga što potražuju. Dobili su po par tisuća kuna, a nekima se duguje i po par desetaka tisuća eura. Unatoč tome vlasnik Splita uvjeren je da njegov klub ima budućnost.

- Ne bježimo od problema, svjesni smo krize, ali završit ćemo sezonu, nema tu nikakvih problema. Vjerujem da ćemo unatoč problemima izboriti i opstanak. Naša omladinska škola radi dobar posao, ima dosta mladih talentiranih igrača, kamo sreće da smo im i ranije davali više prilike da igraju, a ne dovodili skupa pojačanja.

Od kad su braća Žužul kupila klub, on je rastao, igrao Europu, finale hrvatskog kupa, prijetio je poremetiti sklad bitke za vrh Dinama i Hajduka, kojem su pred nosom uzimali igrače poput Križanca, Bellea, ali i otimali mlade talente poput braće Baturina. Pokrenut je i projekt izgradnje novog stadiona 'Ruža Hrvatska' s popratnim sadržajima i stambenim kompleksom, no dozvole se još čekaju i klub je pao na koljena.

- Projekt izgradnje stadiona za nas je ključan. Vjerujem da će sve biti u redu, da će se stadion i svi popratni sadržaji graditi, a onda je to neka posve druga priča, jer će klub dobiti stabilan izvor financiranja, što je svima u interesu - zaključuje Žužul.

Hoće li se Split izvući iz problema u koje je zapao ili će postati još jedna tužna priča poput Kamen Ingrada, saznat ćemo vrlo brzo.

Nogometni sindikat: Ono što je dogovoreno mora biti isplaćeno

U međuvremenu se oglasio i predstavnik Nogometnog sindikata Mario Jurić, koji je stao u obranu igrača.

- Protiv gospodina Žužula osobno nemam ništa, ali ne može pobjeći od činjenice da je njegov klub dužan igračima za plaće i da su igrači u problemima zbog blokada jer su dužni državi... Razumijem ga, ali ugovori se moraju poštivati, a ono što je dogovoreno mora biti i isplaćemo. Mi iz sindikata se nadamo da klub neće otići ni u stečaj, ni u bankrot, da neće odustati od natjecanja, nego da će pronaći način da isplate zaostake i riješe problem koji postoji. Ako im mi možemo pomoći, ali ne na način da igrači oproste dugove, mi smo im na raspolaganju. Nismo tu da bi rušili gospodina Žužula ili bilo koga drugoga, tu smo da štitimo igrače i pomognemo naći rješenje problema. Suosjećamo sa svim sportskim djelatnicima u Hrvatskoj, pa tako i s gospodinom Žužulom, divimo se bilo kome tko uloži novac u sport, pogotovo u nogomet - zaključio je Jurić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu