Obavijesti

Sport

Komentari 49

Dalić vraća stari sustav, ali tko umjesto Broza? 'Luka i Kova iza Vlašića formula su za Francuze'

Dalić vraća stari sustav, ali tko umjesto Broza? 'Luka i Kova iza Vlašića formula su za Francuze'
8

Zlatko Dalić dao je naslutiti da će protiv Francuza vratiti momčad u formaciju 4-2-3-1, a Ante Miše i Ognjen Vukojević vjeruju kako su za poziciju zadnjih veznih najbolje rješenje Modrić i Kovačić

VIDEO

Kao da mu je malo briga oko toga što mu u goste dolaze goropadni Francuzi, izbornik Zlatko Dalić ostao je i bez vrlo važne karike, bez Marcela Brozovića koji je, pokazalo se to u zadnjih nekoliko utakmica, nezamjenjiv na poziciji zadnjeg veznog. Brozović je tip igrača koji svojom agresivnošću razbija protivničke napade, količinom trke pokriva veliki dio terena i svugdje stigne, a ima dovoljno iskustva i mirnoće za kontrolu lopte.

Pokretanje videa...

Trening Hrvatske nakon Švicarske 03:23
Dalić: Protiv Švicarske pretrčali smo 117 km, s Francuzima 105, a protiv Portugala manje od 100
Dalić: Protiv Švicarske pretrčali smo 117 km, s Francuzima 105, a protiv Portugala manje od 100

Uostalom, nije za ludu upravo Brozović najskuplji hrvatski nogometaš u ovom trenutku, procijenjen od strane Transfermarkta na okruglih 50 milijuna eura. I upravo bi protiv Francuza sve Brozovićeve pozitivne karakteristike i te kako došle do izražaja, i bile od velike pomoći Vatrenima, no koga nema bez njega se može i mora, samo je pitanje koga će izbornik gurnuti u njegovu ulogu. Modrića, Badelja, Roga, nekoga četvrtoga..., ili možda promijeniti sustav i zaigrati s dvojicom otraga kako je dao naslutiti.

Zagreb: Hrvatska ugostila Švedsku u 3. kolu Lige nacija
Francuzi jedva da su spomenuli Hrvatsku: Dolazimo pobijediti!
Francuzi jedva da su spomenuli Hrvatsku: Dolazimo pobijediti!

Nekako se to čini i najlogičnijim potezom. Povući Modrića na Brozovićevu poziciju, i to u paru s Kovačićem. Vlašić bi u tom slučaju došao na polušpicu, na mjesto koje mu najviše i odgovara, s tim da jedno upražnjeno mjesto popunjava napadač koji će vezati francusku obranu i onemogućiti im da se toliko puno priključuju naprijed. Ni Badelj ni Rog ne ulijevaju povjerenje da mogu parirati Francuzima... No lako je to reći, pitanje je može li se na taj način parirati trenutno najmoćnijoj reprezentaciji na svijetu, i to s potrošenom momčadi kojoj će to biti treća utakmica u svega osam dana, i to po teškim uvjetima.  

- Najbolje informacije o stanju momčadi, trenutnoj formi i umoru pojedinih igrača ima izbornik i on će donijeti najbolju odluku. I Modrić, i Badelj, pa i neki od mlađih igrača mogu odigrati tu ulogu, no protiv Francuza neće biti dovoljan jedan igrač, cijela momčad će morati odigrati na vrhunskom nivou. Smatram da ova formacija s rombom u sredini dobro funkcionira, ali uz Modrića bi protiv Francuza bilo bolje otraga imati još jednoga igrača, da mu pomaže... - kaže Ognjen Vukojević, jedan od igrača koji je igrao tu zahtjevnu ulogu i bio dugi niz godina dio reprezentacije.

UEFA Nations League - League A - Group 3 - Croatia v Sweden
Stroj Niksi: Isprobao je taj šut milijun puta! Vježbe tate Joška isprobao je i jedan Šveđanin
Stroj Niksi: Isprobao je taj šut milijun puta! Vježbe tate Joška isprobao je i jedan Šveđanin

- Nije ovo Daliću prvi put da igra protiv Francuza, poznaje ih jako dobro, zna sve njihove prednosti i mane i zna kako ih treba zaustaviti. Naravno, lako je to reći ovako u najavi, ali kad krene utakmica do izražaja dolaze sve njihove kvalitete. No ja uopće ne sumnjam da će izbornik, kao i uvijek do sada, donijeti najbolju odluku – zaključio je Vukojević.

A da je na sličnom tragu razmišljanja potvrđuje i Ante Miše, koji je bio pomoćnik u mandatu izbornika Ante Čačića. On uopće nema dileme koga bi poslao na teren protiv Francuza.

- Igramo protiv jako moćne reprezentacije i po meni tu nema previše razmišljanja - moraju igrati najbolji. Vjerujem da će se izbornik odlučiti za formaciju 4-2-3-1, da nećemo napadati nego čekati u dvostrukom boku, ne izlaziti previše visoko da im ne ostavljamo međuprostora i da nas ne ugroze u kontra napadima preko Mbappéa. Po meni bi na poziciji zadnjega veznoga trebala odigrati dvojica najboljih, a to su Modrić i Kovačić. O Modriću je suvišno i trošiti riječi, on može primiti i iznijeti loptu s tri igrača na leđima, a Kovačić ima potrebnu agresiju, ima odgovornost i sigurnost. Njih dvojica rijetko odigraju utakmicu s manje od 90% sigurnih pasova, a to će protiv moćne Francuske s Kanteom, Pogbom, Rabiotom... u sredini biti ključno.

Vučević: Petković je savršen za ovakvu formaciju 'vatrenih'! Šteta ako je stvarno nespreman
Vučević: Petković je savršen za ovakvu formaciju 'vatrenih'! Šteta ako je stvarno nespreman

Bez obzira što je na Kovačićeve igre u reprezentaciji bilo i te kako kritika, i to pogotovo za utakmice protiv Portugala i Francuske, Miše ipak vjeruje da on tu ulogu može jako dobro odigrati.

- Luka i Kovačić se jako dobro poznaju, ne zaboravite da su oni i u Realu igrali skupa, ne samo u reprezentaciji. Istina je da svi skupa čekamo da on konačno odigra jednu veliku utakmicu u dresu reprezentacije, i nadajmo se da će to biti upravo ova, protiv Francuza. Ponavljam, uopće ne bih dvojio, Modrić i Kovačić otraga, s njima imamo i dobar blok, i sigurnost u iznošenju lopte. Ispred njih bi po meni trebao zaigrati Vlašić, a na krilima Brekalo i Perišić...

Za Mišu je jedina dilema koga uvrstiti u napad.

- Kramarić je koliko vidim ozlijeđen, znači to je onda Petković. On može primiti leđima loptu, može odigrati, robustan je i jak u prekidima... To je po meni najbolje rješenje za Francuze.

Vjerojatni sastav protiv Francuza:

Livaković: Uremović, Lovren, Ćaleta-Car, Bradarić - Kovačić, Modrić - Brekalo, Vlašić, Perišić - Petković

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'
Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi