Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
17 komentara

'Daliću, heroju, ti u Varaždinu trebaš dobiti svoju ulicu...'

Povratak hrvatskog izbornika kući u Varaždin danas se nestrpljivo očekivao. Već rano ujutro blokirali su prilaze kući, a na ogradu izvjesili su veliki plakat s natpisom “Ulica Zlatka Dalića”...

Foto: Željko Hladika/24sata
17 komentara

Ni kiša, ni sunce, ni radni dani nisu omeli susjede Zlatka Dalića da slave uspjehe hrvatske nogometne reprezentacije. Svaki dan gledali su utakmice Svjetskog prvenstva, naše pobjede slavili su do dugo u noć, a jedini mirni trenuci u Ulici Zinke Kunc bili su od 6 do 10 ujutro. Tad su se, kako kažu, jedino odmarali.

POGLEDAJTE VIDEO:

Povratak hrvatskog izbornika kući u Varaždin danas se nestrpljivo očekivao. Već rano ujutro blokirali su prilaze kući, a na ogradu izvjesili su veliki plakat s natpisom “Ulica Zlatka Dalića”.


'Darovao nam je lopte'

- Vi ne biste vjerovali da vam kažem da je na mjestu na kojem je njegova kuća nama nekad bilo nogometno igralište - rekli su neki od organizatora dočeka, susjedi Dalićevih Martin Ptiček (28) i Krešimir Šestak (28).

Njihovi roditelji su se doselili u ulicu dok se ona tek pretvarala u mjesto za obiteljski život. S obzirom na građevinski bum ‘90-ih, jedina parcela koja je ostala zelena bila je upravo ona na kojoj je danas kuća Dalićevih. 
- Tu smo se okupljali svi, sva djeca iz ulice, i baš tu smo igrali nogomet - kazao nam je Krešimir, vidno umoran, ali spreman za doček izbornika.

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

VIDEO: LUDILO U VARAŽDINU Dalića dočekala fešta kod kuće: 'Moji sugrađani, za ovo se živi'

Nikad ga nisu vidjeli ljutitog

Čak i kad je Dalić kupio zemljište i počeo graditi kuću, dječaci su se nastavili igrati.
- Ništa nam nikad nije rekao. Nije se ljutio što se igramo dok on gradi - rekli su susjedi.

Takav skroman, skrušen, drag, pristojan, kulturan i dobar ostao je cijelo vrijeme. Susjedi ga nikad nisu vidjeli ljutitog.

- Došli bismo nekad bez lopte. Pozvonili bismo susjedu Daliću i pitali ga ima li da nam posudi. On bi odmah izvadio tri - kroz smijeh se prisjetio Martin.

Jednu rundu nogača odradili su i na samom dočeku i tako kratili vrijeme dok im se omiljeni susjed ne pojavi.

Prvo iznenađenje koje je Dalića čekalo kod kuće bio je novi izgled ograde.

- Imao je problema s radnicima i bojom. U zadnjih pola godine tri puta dolazili su bojiti ogradu kako bi pogodili nijansu. Mislim da su radnici nekaj sfušali pa je boju predzadnji put oprala kiša. Bili su tu i prije deset dana i mislim da su tad pogodili - kaže susjed Dragec Dombaj.

Zbog velikog uspjeha odlučili su susjedi kupiti boju kako bi ograda ponovno dobila novo ruho. Iako su je željeli cijelu obući u “kockice”, prevladao je dogovor da one budu samo u donjem lijevom kutu ograde.

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

VIDA U NOŠNJI STIGAO U MIHOLJAC: 'Jučer je bilo predivno, i danas je divno, ljudi, nastavite slaviti'

- Tako je to izvedeno da mu ne smeta i nadamo se da je ne bude prefarbal - kazali su nam Varaždinci.

Dalićeve u ulici svi znaju vrlo dugo, otkad su se doselili sredinom ‘90-ih godina. Susjedi kažu da su skromni i dragi. Dodali su da Dalićevi sve sami rade. Zlatka vide kako sam iznosi smeće, brine se o okućnici i sam čisti snijeg.

- To je dobar čovjek, i on, i žena, i djeca. Stariji sin mu svira i na Zrću - kaže susjed Željko (83), kojeg su grdili jer nije cijelo vrijeme nosio dres.

Dalićeve je upoznao čim su napravili kuću. Kad ih nema doma, pomaže im u poslu.

MODRIĆ PRED ZADRANIMA: 'Oduševljeni smo, nadam se da će ovo pokrenuti Hrvatsku...'

Blagdanska atmosfera

- Sjećam se utakmica iz 1998. godine i ne mogu ih usporediti s ovima. Ovo je fenomenalno i ovo je dala cijela Hrvatska.

Nema usporedbe. Nisam bio nervozan tijekom tekmi nego živčan baš. Sudac nas je zeznuo i to nam je pogodilo ekipu - rekao je gospon Željko dok su mu ostali pomagali da za ogradu zaveže veliku zastavu Hrvatske. Gotovo sve kuće u ulici bile su okićene barem šalovima. Atmosfera je bila potpuno blagdanska, pa čak i božićna. Dio njih prisjetio se trenutka u kojem su prvi put čuli da je Zlatko postao novi izbornik.

- Nimalo se nisu napuhali. Jedni su od najmirnijih u kvartu. Klinci ne prođu da ne pozdrave. To bi vam rekli i prije svega, i prije prvenstva - rekli su susjedi.

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Hrane i pića bilo je za sve

Zbog velikog uspjeha svog susjeda Varaždinci su čak osmislili i inicijativu da se Ulica Zinke Kunc, ili bar ogranak u kojem Dalićevi žive, preimenuje u Ulicu Zlatka Dalića. U to ime su čak izradili i plastičnu ploču, istovjetnu pravima, i zavezali je izborniku za ogradu.

- Ma zašto ne?! Ja bih podržao takvo što. Zlatko je to zaslužio. Svi susjedi ponose se njime - rekao je susjed Vladimir Šestak. Doček izbornika organizirali su doslovno u nekoliko sati. Nije bilo nikakvih suvišnih pitanja, a svi su ponudili sve što mogu.

S obzirom na to da je ulica bila blokirana za promet, na pješački dio postavili su stolove. Svaki susjed nudio je ljudima koji su pristizali hranu i piće, a za atmosferu je bio zadužen DJ, koji bi u pjesme ubacivao ime i prezime Zlatka Dalića. Na svaki njegov spomen okupljeni bi vrištali od sreće. Osim toga, tamburaši Mejaši svoje su instrumente doslovno postavili u dvorište jedne kuće i ondje im je bila pozornica. Hrana i piće bili su kod Lončarovih, prvih susjeda Dalićevih, koji su se jako veselili ovom dočeku.

Tema: Svjetsko nogometno prvenstvo - Rusija 2018.

Message