Obavijesti

Sport

Komentari 49

Lijevo Modrić, desno Eriksen: I Dancu su govorili da je presitan

Lijevo Modrić, desno Eriksen: I Dancu su govorili da je presitan
1

ČAROBNJAK Christian Eriksen je Danska. Ako on igra, igraju i oni. Igrač koji vrijedi 80 milijuna eura kao dječak nije prošao na probama u Milanu, Chelseaju i Barceloni. Zvuči li vam to možda poznato?

VIDEO

Plavokosi dječak ima pet godina i spava s loptom. Obožava je, čuda izvodi s njom. No ima jedan problem. Mali je, sitan, toliko manji od svih drugih da mu 'stručnjaci' ne žele dati šansu, ne vjeruju da će uspjeti...

Opis, naravno, odgovara kapetanu hrvatske nogometne reprezentacije Luki Modriću, ali odgovara i još jednoj velikoj zvijezdi - "danskom kraljeviću" koji će u nedjelju navečer u 20 sati stajati s druge strane Vatrenima u Nižnjem Novgorodu.

Priču Luke Modrića znate, ono kako se s probe u Hajduku kao klinac vratio razočaran jer su mu ocu na Poljudu rekli da je "presitan". Ali vjerojatno ne znate da je istu sudbinu prošao i Christian Eriksen, samo u Chelseaju. 

Desetak godina kasnije Luka Modrić i Christian Eriksen su megazvijezde - Modrića je evo ugledni Four Four Two proglasio najboljim igračem dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva, a Eriksen - onaj sitni dječak s početka priče - pretrčao je najviše od svih igrača svjetskoga prvenstva. Ukupno 36 kilometara, čak 12 u prosjeku. 

Gore na lijevoj fotografiji je Luka u plavom dresu, desno je Eriksen sa sestricom.   

I brat i sestra - reprezentativci Danske

A brat i sestra Eriksen su, inače, oboje reprezentativci Danske u nogometu i kad se nekoliko puta godišnje svi okupe za nedjeljnim ručkom u svom Middelfartu, priča se uglavnom o golovima. Jer oboje znaju baš sve s loptom.

- Jesi vidjela onaj moj Cityju, jesam ih, ha? - zna se pohvaliti Christian sestri porukama. Kad već ne može pred svima za stolom.

Sad već svjetski popularan danski majstor, nogomet je beskrajno zavolio neposredno pred treći rođendan, toliko da je to bilo zarazno za užu okolinu.

U petoj godini života stigla mu je i jedna od najvećih radosti u životu - dobio je sestricu Louise. Povezanost je bila tolika da ga je ona pratila u stopu pa čim je prohodala, krenula je za loptom, baš kao i brat.

Igraju istu poziciju, a njen izbornik Nils Nielsen tvrdi kako imaju i jednake sposobnosti na terenu. Christian je nevjerojatan tehničar, čudesan talent mekanog dodira i neopisivog smisla za igru. 

Noćima visio na YouTubeu 

A baš Nielsen govori kako Louise igra bolju obranu od Christiana pa je tako i skroz bolja u nogometu...

Situacija u obitelji Eriksen uvijek je bila idilična, unatoč sitnim 'provokacijima' sa svih strana. Simpatičnim provokacijama, da ne bude slučajno zabune.

Nije ovo poput onih teških životnih priča s naših prostora. Eriksen nije imao Lukin ili Mandžin put, Danci ne ratuju, pa se mali Christian mogao posvetiti svojim hobijima od malih nogu.

Uz neizostavnu podršku oca Thomasa i majke Dorthe. Srećom po Christiana, nisu to bile one roditeljske priče tipa:

- Ostavi se ti te lopte, od toga nećeš živjeti'.

Spomenimo, ovako usput, da gospodin Thomas Eriksen ne može smisliti Chelsea što će ponovno doći na repertoar tema u nastavku priče.

Ako nije bio na igralištu, mali je Christian provodio vrijeme za računalom. I prevarit ćete se u startu, nisu ga zanimali filmovi za odrasle, a nije ni prašio po raznim Call od Dutyjma, Fifi ili PES-u. 

On je danonoćno visio na YouTubeu gledajući sve moguće 'clipove' poteza Ryana Giggsa, Zinedinea Zidanea i Davida Beckhama, svojih idola.

Noćima, kaže, nije spavao zbog toga. Kad škola i treninzi te nogomet na ulici stisnu, ne ostane dječaku od 15 godina previše vremena za razbibrigu.

Nakon lokalnog Middelfarta 2005. je otišao u kudikamo veći Odense BK koji redovno sudjeluje na državnim smotrama.

U Chelseaju mu rekli da 'nije nešto', otac Thomas ih zamrzio

Najveća moguća pozornica bila je idealan test za vižljastog i poprilično nadarenog Eriksena koji je Odense te godine odveo do polufinala danskog kadetskog prvenstva. 

Ispali su od Brondbyja, a Christian je odnio nagradu za najboljeg tehničara na turniru. I to je bio okidač velikim europskim klubovima koji imaju svoje ljude u svim krajevima svijeta.

Tako su skauti Barcelone, Milana i Chelseaja odmah podcrtali njegovo ime i Christian je krenuo od kluba do kluba na probu.

Putujući je opet proveo besane noći secirajući svaku Giggsovu, Zidaneovu i Beckhamovu kretnju, uvjeren da će i on jednog dana tako. 

Pa zašto ne i na probama u svjetskim metropolama?

Spremao se tjednima. Za dječaka od 15 godina to nije predstavljalo strašan pritisak. Igrao je na treningu, u školi, na stadionu, ispred kuće u kaljuži s vršnjacima iz ulice i uvijek bio najbolji.

Ipak, ne toliko dobar da prođe na spomenutim probama. Putovanja su, ispostavilo se, bila uzaludna. Chelsea, Barcelona i Milan su se zahvalili mladom Dancu na dolasku.

Tu je oca Thomasa naživcirao Chelsea. Oni su rekli da njegov Christian nije ništa posebno i da je fizički slab. 

- Kad su ga treći put zvali na probu, ja sam rekao da neće ići. Dvaput su ga odbili, pa to nije bio klub za njega. Engleski mentalitet u Chelseaju ne funkcionira, oni su skroz hladni i loše rade s mladim igračima. Imaju dobre uvjete, međutim, to nije pravo mjesto za mlade igrače - bjesnio je Thomas.

Ako su oni bili ludi, društvo u Amsterdamu nije. Već 2008. potpisao je za slavni Ajax, klub poznat po briljantnom skautingu i još boljem odgajanju nebrušenih dijamanata kakav je te godine bio danski čarobnjak s loptom. 

Kakva 'krađa' Tottenhama

Nije Eriksenu trebalo dugo, u ofenzivnom okruženju i ligi koja je odgojila niz nevjerojatno tehnički moćnih igrača, počeo je vući konce u dresu 'kopljanika'. 

Prve eksplozije počele su se događati 2010., baš uoči početka Mundijala u Južnoj Africi. Eriksen je bio najmlađi igrač na tom natjecanju i tu krenuo nezaustavljivo napredovati.

Godinu kasnije proglašen je najboljim danskim nogometašem, a 2013. je prešao u londonski Tottenham za 13,5 milijuna eura. 

Marko Lukunić/PIXSELL

Iz tadašnje, a i današnje perspektive, u svijetu svakakvih nogometnih transfera, to je mizeran novac! Pogotovo jer ovaj majstor danas vrijedi više od bilo kojeg našeg reprezentativca - Transfermarkt cijeni Eriksena na 80 milijuna eura.

Izvan travnjaka Christian je dosadan. U današnjem 'ludom' svijetu - normalan. Recimo, poprilično sličan suigraču iz Tottenhama Harryju Kaneu. 

Za njega Englezi kažu da živi poput umirovljenika. Nikakvi skandali, noćni izlasci, svađe, iskakanje iz tračnica i pašteta... Christian je vezan za djevojku Sabrinu Kvist Jensen i strašno ga tišti to što ga profesionalne obaveze udaljavaju od nje.

Uoči početka Svjetskog prvenstva dobio je sina.

- Premiership je najteže natjecanje na svijetu, ovdje su ambicije najveće moguće. Morate naučiti kako opstati psihički i mentalno u tom okruženju i to je teško za moju djevojku. Volimo otići prošetati Londonom s prijateljima, ali nemamo baš nekakav mir. Puno je lakše to izvesti u Danskoj. Ljudi misle da je život nogometaša lagan posao, ali mi treniramo tri sata dnevno i onda idemo doma. Moramo se spremati za svaku utakmicu, odmarati, spavati i jesti savršeno zdravo. Neki igrači trebaju zbog svega psihologa, ali ne i ja, znam se brinuti za sebe - objasnio je Eriksen.

I to je tako. Eriksen je danas uvjerljivo najbolji i najspremniji igrač Danaca. 

Spreman i više od 80 posto

Može trčati do besvijesti, nije onaj tip 'spremio sam se 80 posto'. Stručnjaci za fizičku pripremu iz Danske smatraju da je to zbog igranja u Engleskoj gdje praktički nogometaši svaka tri dana igraju ubitačnim tempom. 

Zna udariti iz slobodnjaka, igra s obje jednako kvalitetno i strašno je brz. Jedan od onih za kojeg ne znate je li brži s loptom u nogama ili bez nje...

Christian, 182 cm visoki playmaker, u 26. godini života igra perfektan nogomet. Za Tottenham u 171 utakmicu ima 41 gol, za Dansku je u 81 nastup zabio 23 gola. Zadnji protiv Australije u skupini.

Nadamo se da će mu to i ostati zadnji na ovom Mundijalu, a i da će nakon nedjelje na zasluženi godišnji odmor od naporne sezone. 

Uz tri odigrane utakmice u Rusiji, Christian je za Tottenham nastupio 47 puta u prethodnoj sezoni. U točno 3979 minute ostvario je učinak od 14 golova i 13 asistencija.

Pa vrijeme je da odmoriš, majstore... Od ponedjeljka!

POGLEDAJ NAVIJAČKI HIT: MOJA CROATIA

Sada napokon i ti možeš nositi majice iz najslušanijeg navijačkog spota "Moja Croatia". Od danas ih možeš kupiti na stranici ŽUTI KLIK.

Zgrabi svoju majicu što prije jer zalihe su ograničene!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske