Sport

Komentari 272

Dečki, dobijte Ruse, inače u play offu vrebaju Švedska, Srbija, a možda čak i Italija i Portugal!

Dečki, dobijte Ruse, inače u play offu vrebaju Švedska, Srbija, a možda čak i Italija i Portugal!

Iz play-offa prolazi samo tri od 12 momčadi! Mogući su suparnici svi drugoplasirani iz kvalifikacijskih skupina i dvije reprezentacije iz Lige nacija. Trenutačno ta mjesta drže Austrija i Wales

OK, Rusija je napumpala samopouzdanje isprašivši Cipar sa 6-0, najvećom pobjedom od lipnja 2019. i 9-0 protiv San Marina, Hrvatska je uzvratila još jače na Malti, najvećom pobjedom u gostima u povijesti! I dočekali smo ono što se nekako kuhalo od prvoga kola: utakmicu odluke na Poljudu. U nedjelju 14. studenoga Hrvatska i Rusija odlučivat će o putniku u Katar.

Nažalost, taj susret odluke Rusija čeka s prvog mjesta. Drugih kalkulacija više nema, ako "vatreni" u nedjelju pobijede, idu u Katar, a Rusi u playoff, svaki drugi ishod znači obratno. I ne preostaje nam drugo nego vjerovati Daliću i svima ostalima koji tvrde da je bolje da moramo igrati na pobjedu, da nikome od igrača u primisli ne bi bilo da nam je i bod dovoljan.

A ako Hrvatska slučajno ne uspije, ići će u playoff. Ništa strašno, reći ćete, Hrvatska je kralj dodatnih kvalifikacija, otkako su Fifa i Uefa uvele taj model dodatne šanse za odlazak na svjetsko i europsko prvenstvo nitko nema učinak kao "vatreni" - pet od pet! Ma nitko drugi ni blizu! Ali...

OK, nećemo biti defetisti, Hrvatska i dalje ima sve u svojim rukama. Kad je zadnje kolo odlučivalo, samo jednom smo kiksali, na putu do Eura 2000. remijem 2-2 sa SR Jugoslavijom. Ostalo? Pobjeda u Sloveniji za Euro 1996. pa opet kod susjeda za izboren playoff za SP 1998.

U kvalifikacijama za SP 2002. Jozićevi su "vatreni" bili u identičnoj situaciji kao sada Dalićevi: trebala je domaća pobjeda protiv najvećeg rivala u skupini za izravan plasman. I golom Bokšića pobijedili su Belgiju 1-0. Pa zadnje kolo kvalifikacija za Euro 2004., opet domaća utakmica, opet bitka s Belgijom i pobjeda 1-0 protiv Bugaske golom Olića, koja nas je odvela u dodatne kvalifikacije.

Osijek: Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, Hrvatska - Slovačka

Cico Kranjčar je plasman na SP u Njemačku riješio prije zadnjega kola, kao i Slaven Bilić za Euro 2008. Kao i izgubio šanse za SP 2010. Ni za Euro 2012. nije bilo presudno zadnje kolo, kao ni za SP 2014., a za Euro 2016. na zadnjoj stubi Čačićeva je momčad pobijedila Maltu 1-0 i potvrdila drugo mjesto. Dok se Dalićeve drame na putu za Rusiju i pobjede 2-0 u Kijevu da bi izborili playoff dobro sjećamo. Euro 2020. izborio je prije zadnjega kola.

Osijek: Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, Hrvatska - Slovačka

No, ovaj je put playoff posve drugačiji. Neće se više neće igrati kao do sada, nema više dvije utakmice kod kuće i u gostima, sve je "pokvarila" Liga nacija.

Naime, u playoff za Svjetsko prvenstvo ići će deset drugoplasiranih iz kvalifikacijskih skupina i dva najbolja pobjednika svoje skupine Lige nacija (svih rangova, od A do D), koje nisu u svojoj skupini kvalifikacija zauzele neko od prva dva mjesta.

Osijek: Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, Hrvatska - Slovačka

Prema sadašnjem stanju, u playoffu bi se, uz Hrvatsku, našli:

No, nema dva okršaja doma i vani nego će tih 12 reprezentacija u tri skupine, iz kojih pobjednik ide na SP. Igra se jedna utakmica polufinala pa jedna finala. Domaćin polufinala bit će nositelji, odnosno šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija u kvalifikacijskim skupinama. Pri njihovom rangiranju oduzimaju se bodovi protiv posljednjih momčadi skupine, u našem slučaju to je Cipar. Hrvatska je tu, unutra, iako nije sigurno da bi bila nositelj.

Nositelj će vjerojatno biti i Portugal ili Srbija, Španjolska ili Švedska, Italija ili Švicarska, a mogli bi biti i Škotska, te Norveška ili Turska i Poljska ili Albanja. No, mjesto nositelja znači samo lakšeg suparnika u polufinalu, ne i u finalu. A domaćin finala odredit će se ždrijebom.

Igra se 24. i 25. ožujka 2022. polufinala te 28. i 29. ožujka finala.

Najčitaniji članci