Obavijesti

Sport

Komentari 4

Dinamo je u polufinalu bio tri puta, a sad je najveći autsajder

Dinamo je u polufinalu bio tri puta, a sad je najveći autsajder
7

Među sedam potencijalnih suparnika najskuplji je Manchester United, samo je jedna momčad manje vrijedna, Villarreal vodi najuspješniji trener Europske lige, a s četiri je moguća protivnika Dinamo već igrao

VIDEO

Dinamo je spektakularnim preokretom protiv Tottenhama i pobjedom 3-0 ostvario svoj najbolji europski rezultat od 1970. godine. Tad je zadnji put bio u četvrtfinalu nekog od eurokupova. Ali baš koliko se promijenila politička karta svijeta i koliko je napredovala tehnologija, toliko se promijenio i nogomet.

POGLEDAJTE VIDEO: Dinamovci slave nakon pobjede

Pokretanje videa...

Slavlje dinamovaca nakon Tottenhama 07:48

Dinamo je, dakle, zadnji put u četvrtfinalu bio 18. ožujka 1970. godine, kada je u Kupu pobjednika kupova (natjecanje koje je Uefa ugasila 1999.) izgubio od Schalkea 1-0 u Gelsenkirchenu, nakon poraza 3-1 u Zagrebu. Trener je bio Ivica Horvat, strijelac Marijan Čerček, a igrali su Belin, Rora, Vabec, Ramljak, Cvek... Znate li koliko je utakmica Dinamo odigrao do tog četvrtfinala? Četiri!

Čitatelji odlučili: Dinamo ide na Slaviju Prag, ne žele Villarreal!
Čitatelji odlučili: Dinamo ide na Slaviju Prag, ne žele Villarreal!

Izbacio je Slovan iz Bratislave i Olympique Marseille i stigao među osam najboljih. Ove je sezone Dinamo, za nominalno isti domet, odigrao 11 utakmica u Europskoj ligi i dvije u pretkolu Lige prvaka.

Europa League - Round of 16 Second Leg - Dinamo Zagreb v Tottenham Hotspur

Tada je, dakle, Dinamo zadnji put bio među osam najboljih u nekom Eurokupu, ali čak je tri puta u povijesti dolazio i dalje od toga! Sezone 1960/61. u polufinalu Kupa kupova (iako je dotad prošao samo jednu prepreku) izbacila ga je Fiorentina, dok je u Kupu velesajamskih gradova (preteča Kupa Uefe pa Europske lige) dvaput došao do finala. Sezone 1962/63. prošao je Porto, belgijski St. Gilloise, Bayern i Ferencvaros pa u finalu izgubio od Valencije, a legendarne 1966/67. je preko Spartaka iz Brna, Dunfermlinea, rumunjskog Dinama iz Pitestija, Juventusa, Eintrachta i Leeds Uniteda osvojio to natjecanje.

Vaha: Oršića će sada htjeti cijela Europa, a mislim da protiv Dinama više nitko ne želi igrati!
Vaha: Oršića će sada htjeti cijela Europa, a mislim da protiv Dinama više nitko ne želi igrati!

U polufinalu, dakle, nije bio od 1967. Može li ova generacija i to nadmašiti?

U ždrijebu četvrtfinala nema nositelja ni restrikcija... kao ni nepobjedivih. Sedam je mogućih protivnika. Kakve su šanse? Procijenite sami.

Dinamo

Europa League - Round of 16 Second Leg - Dinamo Zagreb v Tottenham Hotspur

Dinamo je vodeći u hrvatskom prvenstvu, ima devet reprezentativaca, tržišna je vrijednost momčadi 103,35 milijuna eura, a na putu do četvrtfinala izbacio je estonsku Floru, Wolfsberger, Feyenoord, moskovski CSKA, Krasnodar i Tottenham. Prethodno je u pretkolima Lige prvaka pobijedio Cluj i izgubio od Ferencvarosa.

Najvrjedniji su igrači ozlijeđeni Joško Gvardiol (16 milijuna eura), Dominik Livaković (13), Bruno Petković (11) i Lovro Majer (10).

Evo i pregleda mogućih suparnika.

Ajax

Champions League Semi Final Second Leg - Ajax Amsterdam v Tottenham Hotspur

Ajax je uvjerljivo vodeći u nizozemskoj ligi s osam bodova više od PSV-a. Ima 13 reprezentativaca, tržišna je vrijednost momčadi 348,25 milijuna eura, a do četvrtfinala je došao nakon što je u Ligi prvaka ostao iza Liverpoola i Atalante i ispred Midtjyllanda osvojivši sedam bodova, od čega šest protiv Danaca i jedan protiv Atalante. U Europskoj je ligi preskočio Lille i Young Boys sa sve četiri pobjede.

Po 30 milijuna eura vrijede Onana, Haller i Neres, a još su šestorica igrača cjenjeniji od najvrjednijeg dinamovca: Gravenberch, Tagliafico, Antony, Lisandro Martinez, Tadić i Mazraoui. Trener je od 2017. Erik ten Hag, on je vodio momčad i 2019. do senzacionalnog ulaska u polufinale Lige prvaka. Gdje ga je izbacio - Tottenham.

Dinamo i Ajax često su se sudarali: u skupini Lige prvaka 1998. bolji je bio Dinamo (0-0, 1-0), 2011. Ajax (0-2, 0-4), dok je u Kupu Uefe Dinamo 2007. nakon produžetka nadoknadio domaći poraz (0-1, 3-2), a 2009. Ajax je u skupini Europske lige bio bolji (1-2, 0-2). Dakle, ukupno 2-2.

Arsenal

Europa League - Group B - Arsenal v Dundalk

Arsenal je u Premierligi još lošiji od Tottenhama, tek je na desetom mjestu. Ima čak 15 reprezentativaca, a tržišna je vrijednost momčadi 549,10 milijuna eura. Prednjači Bukayo Saka sa 60 milijuna, Thomas Partey vrijedi 45 milijuna, Martin Odegaard 40, Nicolas Pepe 38, Pierre-Emerick Aubameyang i Alexandre Lacazette po 35...

Do četvrtfinala Europske lige došao je nakon svih šest pobjeda u skupini protiv Moldea, bečkog Rapida i Dundalka, pa preko Benfice i Olympiakosa u nokaut fazi. Trener je Mikel Arteta.

Dinamo i Arsenal dvaput su se sučelili u Ligi prvaka, 2006. su u 3. pretkolu Englezi slavili 3-0 u Zagrebu pa 2-1 u Londonu, a 2015. u skupini "plavi" su kod kuće pobijedili 2-1 pa na Emiratesu izgubili 3-0.

Granada

Europa League - Round of 16 Second Leg - Molde v Granada

Granada je još jedan potencijalni suparnik iz 'liga petice', koji ne stoji najbolje u prvenstvu. U La Ligi je osma i europsko mjesto bježi joj šest bodova. Ima šest reprezentativaca, a tržišna je vrijednost momčadi 111,90 milijuna eura, dakle više nego Dinamova.

Kolumbijac Yangel Herrera vrijedi 15 milijuna, Portugalac Domingos Duarte 12, a od poznatijih igrača tu su Kenedy, kojeg joj je posudio Chelsea, Jesus Vallejo, kojeg joj je posudio Real, zatim Luis Milla, Maxime Gonalons... Trener je Diego Martinez (40).

U Europskoj ligi krenula je od drugog pretkola pa nanizala albansku Teutu, Lokomotivu iz Tbilisija, Lokomotivina krvnika Malmö, u skupini je osvojila 11 bodova uz PAOK, PSV i Omoniju, pa u nokaut fazi izbacila Napoli i Molde na isti način: pobjeda 2-0 kod kuće pa poraz 2-1 u gostima. Nikad nije igrala s Dinamom.

Manchester United

Premier League - Manchester United v Southampton

Manchester United uvjerljivo je najskuplja družina koja prijeti Dinamu. U svlačionici Old Trafforda je 17 reprezentativaca i društvo vrijedno 720,95 milijuna eura. Više nego Tottenham.

Nema Ole Gunnar Solskjaer zvijezde poput Harryja Kanea, Garetha Balea ili Sona, ali ima Brunu Fernandesa (90 milijuna eura), Marcusa Rashforda (85), Paula Pogbu (60), Anthonyja Martiala i Masona Greenwooda (po 50)...

United je drugi u Premier ligi, daleko iza Cityja i s tijesnom prednošću jednog boda ispred Leicestera, a u Europi se nakon dugo godina pojavio u Ligi prvaka i - razočarao. Osvojio je treće mjesto, iza PSG-a i Leipziga te ispred Basaksehira, iako je osvojio čak devet bodova, pobijedio 2-1 u Parizu i 5-0 Leipzig kod kuće!? Koštao ga je poraz u Turskoj. U Europskoj je ligi izbacio Sociedad i Milan, oba suparnika remijem kod kuće i pobjedom u gostima.

Ždrijeb ga definitivno ne mazi ove sezone, od pet europskih suparnika četiri su velikana iz 'liga petice' i opasni Turci! Neka se nastavi pa se za ulazak u polufinale potuku, recimo, s Arsenalom!

S Dinamom je Manchester United igrao jednom, u skupini Lige prvaka 1999. Remizirali su na Old Traffordu 0-0, a u Zagrebu je Manchester pobijedio 2-1.

Roma

Europa League - Round of 16 Second Leg - Shakhtar Donetsk v AS Roma

Roma također, baš kao Tottenham, Arsenal i Granada, pleše na rubu ulaska u Europu iduće sezone. U Serie A drži šesto mjesto, posljednje koje vodi u Europu, dosta iza Intera, Milana, Juventusa, Atalante i Napolija, a ispred gradskog rivala Lazija.

Momčad ima deset reprezentativaca i vrijedi 370,35 milijuna eura. Tu su Nicolo Zaniolo (45 milijuna), Lorenzo Pellegrini (37), kao i stari asovi Mhitarjan, Smalling, Džeko, El Shaarawy...

U Europskoj je ligi osvojila 13 bodova u skupini s Young Boysom, Clujom i CSKA, koji je pobijedio Romu u Sofiji. U nokaut fazi četiri čiste pobjede protiv Brage i Šahtara. S Dinamom se nikad nije sastajala u Europi. Trener je Paulo Fonseca (48).

Slavia

Rangers v Slavia Prague - UEFA Europa League - Round of Sixteen - Second Leg - Ibrox Stadium

Iako ima čak 15 reprezentativaca, uglavnom Češke, praška je Slavia jedina momčad koju tržište vrednuje manje nego Dinamo: 62,25 milijuna eura.

Slavia je već osvojila naslov prvaka jer ima 14 bodova više od druge Sparte, a najvrjedniji su joj igrači Abdellah Sima (8), Ondrej Kolar (7,5), Peter Olayinka (6)... Trener je Jindrich Trpisovsky (45).

S Dinamom se nikad nije sastala, a ove se sezone Slavia u Ligi prvaka uključila u playoffu i ispala od Midtjyllanda (0-0, 1-4) pa u Europskoj ligi krenula porazom 3-1 od Hapoela iz Beer Sheve (da, istog onog kojeg je Dinamo razbio prije dvije sezone), završila porazom 4-0 u Leverkusenu, ali je u međuvremenu nanizala četiri pobjede i prošla uz Bayer, a ispred Hapoela i Nice.

A onda su u nokaut fazi Česi šokirali favorite s Otoka. Na identičan način! Najprije senzaciju Premier lige Leicester (0-0 u Pragu, 2-0 u Leicesteru) pa novog prvaka Škotske Rangers (1-1 u Pragu pa 2-0 u Glasgowu). Momčad koja voli gostovanja...

Villarreal

Europa League - Round of 16 Second Leg - Villarreal v Dynamo Kyiv

Villarreal ima najmanje reprezentativaca, samo petoricu. Momčad koja vrijedi 246,70 milijuna eura jednu je stubu iznad Granade, na sedmom mjestu La Lige.

Zvijezde su ozlijeđeni Pau Torres (50 milijuna), Gerard Moreno (30), Paco Alcacer (25), Samuel Chukwueze (20), a tu su i Dani Parejo, Mario Gaspar, Francis Coquelin, Ramiro Funes Mori, Raul Albiol... Trener je Unai Emery (49), čovjek koji je ovo natjecanje triput osvajao sa Sevillom, a ima još šest trofeja s PSG-om.

Bio je jedna od najuspješnijih momčadi prvoga kruga Europske lige osvojivši 16 od mogućih 18 bodova u dosta laganoj skupini s Makabijem iz Tel Aviva, Qarabagom i Sivassporom. A u drugom krugu četiri čiste pobjede protiv Salzburga i kijevskog Dinama.

S Dinamom je igrao u skupini Europske lige 2010. "Plavi" su pod Vahinim vodstvom pobijedili u Zagrebu 2-0 i izgubili u Madridu 3-0.

Dinamo je prema kladionicama ždrijeb dočekao kao najveći autsajder Europske lige! Tečaj na to da će "plavi" osvojiti je 67. Favorit je Manchester United (2,75), a slijede Arsenal (4), Ajax (5,5), Roma (7), Villarreal (7), Granada (15) i Slavia (34).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dinamo - Rijeka 0-0:  Prvi susret finala bez ispaljenog metka...
UZVRAT JE ZA TJEDAN DANA

Dinamo - Rijeka 0-0: Prvi susret finala bez ispaljenog metka...

Dinamo je u prvom poluvremenu prijetio preko Arbera Hoxhe, koji je pogodio gredu i imao još dvije dobre prilike. Rijeka je prvu pravu šansu imala u 59. minuti kada je Toni Fruk pogodio gredu

Zajecova čistka: Dinamo ima sulude uvjete za šefa uprave, ne ispunjava ih ni Zvone Boban?!
NOVE ZAVRZLAME

Zajecova čistka: Dinamo ima sulude uvjete za šefa uprave, ne ispunjava ih ni Zvone Boban?!

Velimir Zajec i njegovi ljudi vjeruju kako će vrlo brzo 'riješiti' Vlatke Peras, pa onda okrenuti razrješenju Danijela Tomačića i Darka Podnara. Ipak, predsjednica uprave Dinama ima drugačije planove...
Bjelica je blizu da postane trener Hajduka! Splićane će voditi on ili misteriozni stranac
ČEKA SE BIJELI DIM S POLJUDA

Bjelica je blizu da postane trener Hajduka! Splićane će voditi on ili misteriozni stranac

U Hajduku nisu još odlučili oko novog trenera, osim Bjelice koji je, čini se, vrlo ozbiljno u igri, posljednji tjedan spominjalo se i Gorana Tomića, Australca Tonyja Popovicha i još čitav niz imena