Obavijesti

Sport

Komentari 36

Do starta SP-a je još 50 dana: Ruski huligani najveća prijetnja

Do starta SP-a je još 50 dana: Ruski huligani najveća prijetnja
1

Rusi su za organizaciju Mundijala potrošili čak 23 milijarde eura. U svakom će se gradu domaćinu za sigurnost navijača brinuti najmanje 10.000 vojnika, policajaca i zaštitara

VIDEO

Do početka SP-a ostalo je još svega 50 dana, a Rusi još muče muku s Cosmos Arenom u Samari. Trava na kojoj bi se trebao igrati susret Kostarike i Srbije nije u Rusiji nego u - Njemačkoj. I još nije dovoljno narasla. Nadalje, u ožujku su bile takve hladnoće da su radnici bacili alat i odustali od posla.

Vladimir Putin morao je osobno ubrzati radove kako se Rusija ne bi osramotila pred svijetom. Sve ostalo već je spremno za početak 21. Svjetskog prvenstva.

Željeznice su se modernizirale, pa ćete, primjerice, vlakom od Moskve do St. Peterburga putovati četiri sata, a u svakom vagonu je besplatni Wi-Fi i televizor.

No Putin je sve nervozniji pa se počeo i izrugivati s europskim vrijednostima, zbog čega je 47 zastupnika u Europskom parlamentu zatražilo od europskih vlada da bojkotiraju SP. Da, da odustanu. Zapravo, nije samo Putin, sve nas već pomalo hvata groznica Svjetskog prvenstva. Još samo 50 dana.

Posebne mjere osiguranja

Navijači koji nemaju ulaznice neće smjeti prići na 400 metara udaljenosti od stadiona. Rusija priprema posebne mjere osiguranja za Svjetsko prvenstvo. Vladimir Putin ništa neće prepustiti slučaju, veliki je strah od terorizma, ali i od huliganizma, naravno.

Rusija je prošle godine itekako pooštrila kazne za huligane. Neredi na tribinama kažnjavaju se novčanom kaznom od 300 eura i sedmogodišnjom zabranom putovanja po Rusiji, pa i po Europi. To su samo neke od mjera koje su Rusi uveli kako bi smanjili navijačke sukobe u svojoj zemlji. Primjerice, nedavno je utakmicu ruske lige između CSKA i Arsenala osiguravalo čak 2000 policajaca i zaštitara. Tako će očito biti i na Mundijalu. Rusi najviše strahuju od svojih huligana, ali nekima od njih zbog žestokih novčanih navodno nije na umu da prave kaos na prvenstvu.

Čuveni ruski huligan Vasilij Stepanov, kojemu je nadimak Ubojica Vasilij, tvrdi kako on tijekom Mundijala uopće neće biti na ulicama.

- Ja nisam glup, najvjerojatnije ćete me u vrijeme Svjetskog prvenstva moći vidjeti kako igram šah s petogodišnjom kćeri - izjavio je opasni Vasilij Stepanov.

Neki od najbrutalnijih ruskih huligana ipak će suprotno najavama biti na ulicama i vrebat će “žrtve”. Na Svjetskom prvenstvu igrat će se nekoliko vrlo rizičnih utakmica. Ruski huligani jedva čekaju susret s engleskim navijačima u gradovima u kojima igraju Englezi.

Oko 5000 Hrvata u Rusiji

U Rusiju će, prema najavama, putovati više od 5000 hrvatskih navijača. Pretpostavka je da bi na prvoj utakmici moglo biti oko 4000, a na preostale dvije oko 5000 naših navijača. Za Ruse je jako rizična utakmica između Hrvatske i Nigerije, koja se 16. lipnja igra u Kalinjingradu. Ne, ne strahuju domaćini SP-a od sukoba naših i nigerijskih navijača, ali strahuju od sukoba hrvatskih i srpskih navijača. Naime, baš je u blizini Kalinjingrada kamp srpske nogometne reprezentacije.

Tamo bi moglo biti puno njihovih navijača, pa će Rusi tih nekoliko dana posebno paziti na Kalinjingrad da ne bi došlo do susreta između nas i Srba.

Neke su zemlje najavile i bojkot SP-a zbog političke situacije. Australci su bili prvi, zatim su bojkot spomenuli i Englezi, Danci, Poljaci, Japanci i Islanđani, ali to se razmišljanje u međuvremenu očito promijenilo.

Rusi su obećali da će ovo biti jedno od najboljih prvenstava u povijesti, ali puno je skeptika. Putin ne sumnja da će njegova zemlja organizacijom nadmašiti sve dosadašnje Mundijale. Rusi će biti na velikom testu, a mi se nadamo kako iz najveće zemlje svijeta neće dolaziti vijesti o razbijenim glavama, ranjenim ili ubijenim navijačima. Za organizaciju SP-a potrošili su 23 milijarde eura, a na ulicama će u svakom gradu domaćinu biti 10.000 policajaca, vojnika, zaštitara. Hoće li biti dovoljno?!

12 stadiona za Svjetsko prvenstvo

Kalinjingrad Arena (35.212) - Hrvatska otvara: Najmanji stadion, ima 35.212 mjesta, tek 212 više od minimuma koji je predviđen za SP. Nakon SP-a maknut će 10.000 mjesta.

Lužnjiki (81.000) - Stadion za finale: Najveći stadion (81.000) čije ime znači “bara” ili “lokva”. Izgradnja je koštala 350 milijuna eura, a završen je prošle godine.

Sankt Peterburg (68.134) - Putinov klub: Trebao je biti otvoren 2008., ali je završen tek 2017. Koštao je 1,1 milijardu dolara, 550 posto više od predviđenog.

Otkritie Arena (45.360) - Krasi ga veliki kip: Stadion Spartaka iz Moskve krase statue braće Starostin, koje se nalaze iza gola. Na ulazu je kip Spartakusa od 25 metara.

Kazan Arena (45.379) - Najveći ekran: Vanjska strana stadiona je ekran, koji je najveći u Europi. Na tom stadionu Hrvatska je izgubila finale SP-a u vaterpolu od Srbije.

Cosmos Arena (45.568) - Izgradnja: S njim organizatori imaju najviše problema. Lani je u kolovozu izbio požar i radovi su obustavljeni. Trebao bi biti gotovo ovih dana.

Rostov (45.000) - Park u stadionu: U krugu stadiona je biciklistička staza, putevi za šetnje od sedam kilometara... Nalazi se 1000 kilometara od Moskve.

Mordovia Arena (44.442) - Travu su uvozili: Ima 44.000 mjesta, ali nakon SP-a će ga razmonitrati i imat će 28.000 sjedalica. Travnjak su Rusi uvezli iz daleke im Kanade.

Nižnij Novgorod (44.899) - Bomba na stadionu: Radovi su počeli 2013., no odmah su stopirani jer su u podnožju pronađene tri netaknute bombe iz 2. svjetskog rata.

Sisht stadion (47.659) - Stadion u Sočiju: Na njemu su otvorene i zatvorene Zimske olimpijske igre 2014. Prvo je imao krov, ali su ga kasnije uklonili.

Jekaterinburg Arena (35.696) - ‘Uvrnuti stadion’: Jedini je u azijskom djelu Rusije. Jedna od tribina nalazi se izvan stadiona, što ga čini posebno atraktvinim.

Volgograd Arena (44.918) - Nema love, nema gradnje: Sagrađen na mjestu rafineriju, trebali su biti bazeni i teniski tereni na stadionu, ali nisu imali novca, pa su odustali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske