Sport

Komentari 1

Dva tjedna prije Olimpijskih igara Tokio uveo izvanredno stanje zbog porasta zaraženih

Dva tjedna prije Olimpijskih igara Tokio uveo izvanredno stanje zbog porasta zaraženih

Sponzorima je tako rečeno da u slučaju da neće biti dopuštena publika na stadionima, svi će sve događaji održavati bez navijača, što znači da se karte namijenjene sponzorima neće moći koristiti

Vlada japanskog premijera Yoshihide Suga odlučila je u Tokiju uvesti izvanredno stanje zbog koronavirusa, samo dva tjedna uoči početka Olimpijskih igara, objavljeno je u četvrtak.

Privremeno izvanredno stanje bit će na snazi od ponedjeljka do 22. srpnja, rekla je vlada.

Predviđeno je da se Olimpijske igre održavaju od 23. srpnja do 8. kolovoza.

Razlog uvođenja četvrtoga izvanrednog stanja u Tokiju je još jedan znatan porast broja zaraženih.

Izvanredno stanje međutim nije zatvaranje sa strogim policijskim satom kao u drugim zemljama.

Premda su građani pozvani da ostanu kod kuće, restorani su otvoreni, no ne smiju posluživati alkohol, nuditi karaoke i navečer se moraju zatvoriti ranije nego inače.

Japan nije pretrpio eksploziju pandemije covida-19 kakva je viđena u drugim zemljama, no ima više od 810.000 zaraženih i 14.900 umrlih, navodi Reuters.

Sporo procjepljivanje znači da je samo četvrtina stanovništva primila barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19.

Odluka o uvođenju novog izvanrednog stanja u Tokiju događa se u četvrtak kada je u prijestolnici objavljena brojka o 896 novozaraženih, što je gotovo kao sredinom svibnja. 

Organizatori su predložili nekoliko scenarija za Olimpijske igre sponzorima kasno u srijedu navečer, kazao je izvor blizak pregovorima.

Sponzorima je tako rečeno da u slučaju da neće biti dopuštena publika na stadionima, svi će sve događaji održavati bez navijača, što znači da se karte namijenjene sponzorima neće moći koristiti i bit će to novi  udarac za proračun Olimpijskih igara koji je već izgubio na prodaji ulaznica navijačima.

Najčitaniji članci