Sport

Komentari 5

Englezi, oprostite! Balakov je konačno pročuo pa se ispričao

Englezi, oprostite! Balakov je konačno pročuo pa se ispričao

Oštro osuđujem i odbacujem rasizam kao ponašanje koje proturiječi modernim ljudskim odnosima. To su predrasude koje dolaze iz prošlosti i moraju zavijek biti izbrisane, napisao je Balakov

Bugarski izbornik Krasimir Balakov u srijedu se ispričao engleskoj nogometnoj reprezentaciji nakon što su bugarski navijači na utakmici u Sofiji u ponedjeljak navečer vrijeđali tamnopute engleske reprezentativce nacističkim pozdravima i oponašanjem majmunskog glasanja, a bugarsko ministarstvo unutarnjih poslova istovremeno je objavilo kako je u vezi s tim incidentima uhićene četiri osobe.

Engleska je u ponedjeljak u kvalifikacijskoj utakmici za Euro 2020. pobijedila Bugarsku sa 6-0 što je za domaću reprezentaciju najteži poraz koji je doživjela, no utakmica će ostati upamćena po rasističkim ispadima bugarskih navijača koji su doveli do privremenog prekida u prvom poluvremenu.

UEFA je nakon toga otvorila disciplinski postupak protiv Bugarske zbog rasističkih ispada njenih navijača. I dok je nakon utakmice Balakov izjavio da nije čuo ništa, u mailu poslanom novinarima kasno u utorak navečer ispričao se zbog ponašanja navijača.

- Oštro osuđujem i odbacujem rasizam kao ponašanje koje proturiječi modernim ljudskim odnosima. To su predrasude koje dolaze iz prošlosti i moraju zavijek biti izbrisane.

Bugarska je policija u srijedu objavila da je uhitila četiri osobe povezane  s incidentima na utakmici najavivši pritom daljnja uhićenja.
 
- U tijeku je operacija identificiranja i uhićenja osoba koje su sudjelovale u incidentima za vrijeme utakmice između Bugarske i Engleske - stoji u priopćenju bugarskog ministarstva unutarnjih poslova koje je najavilo nova uhićenja u srijedu.
 
Predsjednik Bugarskog nogometnog saveza Borislav Mihajlov u utorak je podnio ostavku nakon što je to od njega zatražio bugarski premijer Bojko Borisov. (dk)

Najčitaniji članci