Sport

Komentari 1

Euroliga suspendirala ruske klubove, među njima je i Hezonjin i Perasovićev Uniks

Euroliga suspendirala ruske klubove, među njima je i Hezonjin i Perasovićev Uniks

Užasnuti smo strašnim događajima koji se događaju u Ukrajini nakon ruske invazije. Želim jasno naglasiti da za bilo koji od ovih događaja ne krivimo naše ruske klubove, njihovu upravu ili osoblje momčadi, rekao je predsjednik Eurolige

Fifa je suspendirala Rusiju iz svih nogometnih natjecanja zbog napada Rusije na Ukrajinu, Uefa je izbacila Spartak Moskvu iz Europske lige, a na sankcije za Rusiju iz područja sporta odlučila se i Euroliga.

Izvršni odbor udruženja dioničara Eurolige (ECA) sastao se u ponedjeljak ujutro te donio odluku o suspenziji ruskih klubova koji se natječu pod okriljem Eurolige

To znači kako Zenit, CSKA Moskva i Uniks Kazanj neće do daljnjega igrati u Euroligi, a Lokomotiv Kuban suspendiran je iz Eurokupa. 

- Užasnuti smo strašnim događajima koji se događaju u Ukrajini nakon ruske invazije. Košarkaška Euroliga i njezini timovi duboko su ukorijenjeni u svojim zajednicama. U situaciji poput ove koju imamo danas, naša je odgovornost podržati te zajednice i da izraze svoja uvjerenja. Sport nije politika i politika se ne smije miješati u njega, ali ne možemo ostati pasivni kada svjedočimo tako strašnoj društvenoj krizi s toliko patnje nedužnih ljudi - rekao je predsjednik Eurolige Jordi Bertomeu. 

Jasno, igrači i klubovi nemaju nikakve veze s Putinovim napadom na Ukrajinu, ali osim ekonomskih i političkih sankcija, Rusija se suočila i s onima iz sportskog aspekta. 

- Želim jasno naglasiti da za bilo koji od ovih događaja ne krivimo naše ruske klubove, njihovu upravu ili osoblje momčadi. Nažalost, međutim, ozbiljnost situacije nije nam ostavila drugog izbora nego da prekinemo sve utakmice u kojima sudjeluju ruski timovi, barem za sada, i da se nadamo da će ova situacija završiti što je prije moguće - rekao je Bertomeu u priopćenju Eurolige. 

Ukoliko se situacija ne promijeni u bližoj budućnosti, Euroliga će poništiti sve utakmice protiv ruskih klubova i prema tome uspostaviti novi poredak na ljestvici. 

Ove sankcije itekako će pogoditi ruske klubove. Zenit se nalazi na petom mjestu, CSKA je odmah iza, a Uniks na osmom mjestu. Pozicije na kojima se nalaze sva tri ruska kluba osiguravaju im plasman u doigravanje, ali dok god se Rusija ne povuče iz Ukrajine i ne prekine s ratom, oni svoje utakmice neće igrati. A jasno je da ih vrlo vjerojatno nećemo vidjeti ni u play-offu. 

Spomenute sankcije na svojoj koži osjetit će hrvatski trener Velimir Perasović koji je trener Uniksa, a njihov ponajbolji igrač je Mario Hezonja komu je upravo klub iz Kazanja zabranio da zaigra za Hrvatsku protiv Švedske u kvalifikacijama za SP.

Najčitaniji članci