Obavijesti

Sport

Komentari 14

Godina za pamćenje: Sportski događaji koji su obilježili 2018.

Godina za pamćenje: Sportski događaji koji su obilježili 2018.
1

Iza nas je fantastičnih 365 sportskih dana. Ušli smo u 2019. godinu, a proteklu ćemo pamtiti po trijumfu Španjolaca u rukometu, trećem uzastopnom naslovu Real Madrida, povratku Đokovića na vrh...

VIDEO

Zakoračili smo u prvi dan 2019. godine. Iza sebe ostavljamo 365 sjajnih sportskih dana. Pamtit ćemo ih ponajviše po čudesnim uspjesima naših sportaša, ali ponudila nam je godina koja je iza nas nekoliko velikih sportskih natjecanja i uspjeha koji se neće tako lako zaboraviti.

Godina Hrvata! Čudesnu 2018. teško će generacije nadmašiti
Godina Hrvata! Čudesnu 2018. teško će generacije nadmašiti

Francuska svjetski prvak, Giroudu neslavni rekord

Teško je ne započeti prisjećanje na sportsku 2018. Svjetskim prvenstvom u Rusiji, natjecanjem koje je obilježilo čitavu godinu. Po drugi put zlato je osvojila Francuska, a Hrvatska je stigla do najboljeg rezultata u svojoj povijesti osvojivši drugo mjesto. Francuzi su se okitili zlatom pobjedom 4-2, a do slavlja u velikom finalu su rušili Belgiju, Urugvaj, Argentinu, Australiju i Peru, a remizirali su u skupini s Danskom. Njihov prvi napadač Olivier Giroud ostat će upamćen po tome što tijekom čitavog natjecanja nije imao ni jedan udarac u okvir gola! Treće je mjesto, po prvi puta u povijesti, osvojila Belgija. 

Pokretanje videa...

00:15

Poljak za povijest na 'Četiri skakaonice'

Sada se možemo vratiti na početak godine. Tradicionalno, sportska je godina započela Novogodišnjom turnejom, a u povijest se upisao Poljak Kamil Stoch koji je postao tek drugi skakač koji je ostvario pobjede na sve četiri skakaonice.

Španjolska napokon do europskog naslova u rukometu

Rukomet je prošle godine bio u znaku Španjolske koja je stigla do svog prvog europskog zlata. U finalu su s 29-23 dobili Švedsku, a natjecanje se u siječnju igralo u Hrvatskoj.

Hrvatska nakon 16 godina bez medalje na ZOI, Norvežani najuspješniji

Uslijedile su Zimske olimpijske igre u južnokorejskom Pjongčangu. Norveška je završila kao najuspješnija nacija s 39 medalja (14 zlatnih, 14 srebrnih i 11 brončanih) i tako je srušila dotadašnje rekordere Amerikance koji su osam godina ranije pobrali 37 odličja. Ukupno je medalje osvojilo 30 država, a po prvi put nakon 16 godina Hrvatska nije bila međi osvajačima. Od zemalja iz regije dvije medalje je osvojila samo Slovenija.

Dominacija Srbije u vaterpolu i odbojci

Europski prvaci u vaterpolu postali su Srbi. Oni su u Barceloni pobijedili Španjolce nakon izvođenja peteraca sa 12-10 i tako došli do svog četvrtog uzastopnog kontinentalnog naslova. Hrvatska je osvojila broncu.

Srbiji je pripao i tron u ženskoj odbojci. Njihove igračice su osvojile prvi naslov svjetskih prvakinja u Japanu pobjedom 3-2 protiv Italije. Ujedinile su tako svjetsko zlato s europskim koje su osigurale godinu dana ranije. Odbojkaši Poljske su obranili naslov svjetskih prvaka u finalu igranom u Torinu, a s 3-0 su dobili aktualne olimpijske pobjednike Brazilce.  

Nole ponovno broj 1

U svijetu tenisa veliki povratak je imao Novak Đoković koji je godinu završio kao prvi tenisač svijeta. Na tron se nakon dvije godine i velikih problema s ozljedama vratio u studenom. Đoković je s Nadalom i Federerom podijelio Grand Slam naslove. Australian Open je pripao Švicarcu, a u finalu je pobijedio našeg Marina Čilića. Rafa Nadal je ponovno slavio na Roland Garrosu, dok je Nole osvojio titule u Wimbledonu i US Openu.

Tennis - ATP Finals

Novi/stari prvaci

Britanac Chris Froome je kompletirao Grand Tour u biciklizmu. Osvajanjem Giro d'Italije je tek treći biciklist u povijesti koji je postao aktualni pobjednik na sve tri velike utrke. 

U motosvijetu se ništa nije mijenjalo - Lewis Hamilton je obranio naslov u Formuli 1, baš kao i Marc Marquez u Moto GP-u, a Sebastian Ogier u rallyju.

Realu i treća liga prvaka, košarkašima 'decima'

Kada je klupski sport u pitanju Real Madrid je stigao i do treće uzastopne Lige prvaka i upisao se u povijest. U finalu je pao Liverpool. Naslove u ligama petice su osvojili Barcelona, Juventus, Manchester City, Bayern i PSG.

Kao i u nogometu, i košarkaški prvak je Real Madrid. Oni su u finalu Eurolige s 85-80 pobijedili Fenerbahče i stigli do svog desetog naslova europskog prvaka.

Pokretanje videa...

00:28

Warriorsi NBA prvaci, Philadelphia Eaglesima prvi Super Bowl

Preko velike bare su do svog trećeg naslova NBA prvaka u zadnje četiri godine stigli Golden State Warriorsi koji su u finalu  pomeli Cavalierse s 4-0.

U utakmici godine Philadelphia Eaglesi su osvojili naslov prvaka u američkom nogometu pobjedom u spektakularnom Super Bowlu 41-33 protiv New England Patriotsa. To im je bio prvi Super Bowl naslov. Tom Brady je izgubio svoje treće finale, ali je postao prvi igrač u povijesti koji je u Super Bowlu dodavanjima osvojio više od 500 jarda.

U novoj godini nas čekaju nova uzbuđenja, a prvi će na teren rukometaši koji igraju Svjetsko prvenstvo od 9. do 27. siječnja u Danskoj i Njemačkoj.

Teško će biti nadmašiti 2018. godinu, ali pripremite se jer uzbuđenja sigurno neće nedostajati ni u idućih 365 dana... 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao