Obavijesti

Sport

Komentari 68

Grande Arpad! Svoju je prvu medalju uzeo prije 19 godina

Grande Arpad! Svoju  je prvu medalju uzeo prije 19 godina
6

Igra u Makedoniji, rođen je u Vojvodini, roditelji su mu Mađari, a on brani za Španjolsku. I to kako. Svoju prvu veliku medalju uzeo je 1999. godine i traje i dalje. Španjolskoj je sinoć donio prvo europsko zlato u povijesti

VIDEO

'Alo, Arpad, možeš li, molim te, naravno, ako ti nije prevelik problem, doći na Euro u Zagreb? Znaš, igramo s Francuskom u polufinalu, ozlijedio nam se Gonzalo i trebao bi nam golman. Ništa ti ne brini, Corrales je tu, ti ćeš na klupu pa uskočiti ako će baš trebati.

Tako je nekako vjerojatno izgledao razgovor Jordija Ribere i velikog Arpada Šterbika (38) dan prije polufinala Europskog prvenstva Španjolske i Francuske. A Arpadu, naravno, nije bilo teško. Digli su ga 'njegovi' Španjolci iz dnevnog boravka, ispred televizora je pratio Euro i radio ono što najviše voli, osim rukometa naravno, odmarao. No riječ je dao prije EP-a kad je pristao biti na širem popisu bez dana priprema, bez minute na parketu tijekom odmora i za ljudinu kakva je gospodin Šterbik nije bilo dvojbe. Sjeo je na prvi avion i stigao u Zagreb, uništio nadu Francuzima s tri obranjena sedmerca, a onda u finalu donio prvo zlato Španjolskoj u povijesti. 

Arpad strašni! Stigao avionom u 14.30 i srušio jake Francuze
Arpad strašni! Stigao avionom u 14.30 i srušio jake Francuze

- Da, od prilike je točno da sam došao iz dnevnog boravka na prvenstvo. Trener Vardara je na EP-u, kao i naši drugi treneri tako da nisam puno igrao i trenirao u zadnje vrijeme. Samo su tri igrača ostala u Vardaru sada za vrijeme prvenstva. Branio sam sedmerce jer ne zahtijevaju puno skakanja. Ne bih mogao braniti čitavu utakmicu - rekao je nakon rušenja Francuza, a onda skinuo i Šveđane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Džomba: Daleko najbolji kojeg sam vidio

Nije branio cijelu utakmicu, nije ni trebao, dovoljno mu je bilo i 30-ak minuta da pokaže tko je gazda, tko je najbolji u povijesti. OK, možda i jesmo malo subjektivni, ali neka smo. Ipak je Arpad veliki prijatelj naše legende Mirze Džombe.

Daleko najbolji golman kojeg sam vidio. Daleko! Ne trenira baš previše, ali kada dođe prava utakmica, on je tu - kaže Mirza, a kad on tako priča onda to ima svoju težinu.

[VELIK, VEĆI, ŠTERBIK...] Sjedim ja u čekaonici u klinici u Skoplju, na nekakvom pregledu, kad zvoni mobitel. Vidim, š...

Posted by Rukomet je samo Iluzija on 28. siječnja 2018

Zajedno su došli u Veszprem 2001., a onda u paru otišli i u Ciudad Real 2004. i postali veliki prijatelji. Odlično su se slagali na terenu, ali još i više izvan njega. Svjedoci kažu da Šterbik rijetko odbije dobar “večernji program”, izlaske u klubove... A kad je tako, naravno da treninzi baš i nisu u prvom planu. Na njegovu sreću, nije mu smetalo previše tijekom karijere.

- Igrači imaju takvo strahopoštovanje prema njemu da mi se čini da on ima desetak obrana čim se pojavi na golu - uvjeren je Džomba koji svog prijatelja zove Lepi.

Petar Glebov/PIXSELL

Rođen u Srbiji, roditelji su mu Mađari, a igra za Španjolsku

Šterbik je rođen u Senti, u Vojvodini, ali roditelji su mu Mađari. I supruga Mónika Horváth je Mađarica, igra u Makedoniji, a odlučio je biti - Španjolac. I dobro da je, za Španjolsku, ali i za njega. Španjolci će godinama slaviti heroja, čovjeka koji im je donio prvo europsko zlato u povijesti, i to, pazite, nakon četiri izgubljena finala. Tako je to, jer stigao im je na gol najveći, čovjek kojem nije problem ustati iz kreveta, sjesti na avion i bez pravog treninga uništiti najprije Karabatića, a onda i Šveđane koji još nikad nisu izgubli finale Eura, a igrali su ih četiri. Do nedjelje i Arpada. Ima on sa Španjolskom i srebro s prošlog EP-a, a uzeo je i dvije svjetske medalje, prvo broncu 2011., a potom i zlato 2013.

Prva medalja prije 19 godina, a još je na vrhu

Prvu reprezentativnu medalju osvojio je još 1999. na SP-u kao golman Jugoslavije, uzeo je broncu, jednako kao i dvije godine poslije. 

- Sanjao sam olimpijsko zlato sa Srbijom, ali igrajući za Srbiju, izgubio sam želju uopće dolaziti na okupljanja - rekao je Šterbik u trenucima kad je postajao Španjolac.

Sad je u Vardaru s našim Igorom Karačićem, Ivanom Čupićem i Lukom Cindrićem, a od iduće sezone vraća se u svoju drugu domovinu Mađarsku, branit će u Veszpremu i završiti karijeru kao najbolji koji je ikad stajao na rukometnom golu. 

Čovjek koji nosi trofeje

Karijeru je Grande Arpad počeo u RK Jugoviću u Srbiji, s klubom osvojio EHF Challenge Cup i s europskim trofejom otišao u najveći mađarski klub. Tamo je osvojio tri naslova prvaka i tri kupa, a onda u Španjolskoj, gdje je igrao za Ciudad Real, Atletico Madrid i Barcelonu, uzeo sedam naslova prvaka, tri kupa pa preko Vardara klupske trofeje zaokružio sa četiri naslova u Ligi prvaka. Dojmljivo!

Dalibor Urukalović/PIXSELL

A karijera mu je isprepletena s još nekim sjajnim hrvatskim rukometašima. O Džombi smo već pisali, no Arpad je u Veszpremu igrao i sa Zlatanom Saračevićem te Slavkom Golužom, u Ciudad Realu s Perom Metličićem i svatko o njemu ima sjajno mišljenje, njegove obrane i karakter jednostavno osvajaju. A osvaja i on, na primjer europsko zlato za Španjolsku. I sebe naravno...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram