Obavijesti

Sport

Komentari 48

Hajdukovci o Lamzi: Gledali smo njegove poteze i učili od njega

Hajdukovci o Lamzi: Gledali smo njegove poteze i učili od njega

Bili smo skupa u sobi četvorica, nas trojica pričamo, a on samo šuti. I onda, da ga malo oslobodimo, pitali smo ga neke stvari, pa se otvorio. Bio je nenadmašan dribler, rekao nam je Petar Nadoveza, legendarni igrač Hajduka

VIDEO

Nogometni španer, romantik, umjetnik s loptom, miljenik navijača. U to vrijeme jedan od najboljih nogometaša na svijetu. Sve to bio je legendarni nogometaš Dinama Stjepan Lamza koji nas je napustio u 82. godini.

Pokretanje videa...

Umro legendarni Stjepan Lamza 00:52

Bio je igrač ispred svog vremena. O onoj legendarnoj partiji protiv Eintrachta se i dan danas priča. Dinamo je lovio zaostatak od 0-3 iz prve utakmice u polufinalu Kupa Velesajamskih gradova. Lamza je u uzvratu odigrao maestralno, vjerojatno najbolju utakmicu u karijeri i Dinamo je pobijedio 4-0. Klub s Maksimira je u finalu pobijedio Leeds i došao do trofeja. Do dan danas jedinog u europskim natjecanjima.

Divili su mu se suigrači, obožavali navijači, a bez obzira što ih terorizirao golovima, driblinzima i potezima, ni protivnici nisu ostali ravnodušni kada bi ga vidjeli s loptom. 

Zdravstveno mu je stanje već neko vrijeme bilo narušeno, prije dvije i pol godine prebolio je upalu pluća i sepsu. Njegov odlazak šokirao je sve. Tako i njegovog bivšeg rivala iz Hajduka. 

Lamza za 'desetki deset': Noć u kojoj se Štef igrao s Eintrachtom
Lamza za 'desetki deset': Noć u kojoj se Štef igrao s Eintrachtom

- Upravo sam čuo za tužnu vijest o odlasku Štefa Lamze. Žao mi ga je, bio je odličan nogometaš, ali i dobar čovjek. Uvijek miran, korektan, nikad s njim nije bilo nikakvih problema ili nekih polemika, ni na terenu ni van njega, iako je kao odličan nogometaš stalno bio na meti obrambenih igrača koji su na njega jurišali. On je bio ponajbolji igrač Dinama u svojoj generaciji, oko njega se puno toga vrtjelo i on je Dinamu puno toga dobroga donosio. Bio je vrstan dribler i kad bi igrao protiv Hajduka mi smo se posebno pripremali i dogovarali kako ga čuvati i zaustaviti. Igrao je u sredini terena i trebalo je paziti hoće li krenuti na jednu ili na drugu stranu terena. Uvijek ga je čuvao jedna igrač, a drugi bi bili u blizini da ga zaustave ako pobjegne. Zanimljivo, mi smo uvijek igrali dobro protiv Dinama, ali on je bio "vražji igrač", njega je bilo teško zaustaviti. I puno je bio bolji protiv nas u Zagrebu, nego u Splitu, ovdje smo ga nekako uvijek lakše čuvali i zaustavljali - rekao nam je Ante Žaja, legendarni igrač Hajduka koji je za 'bile' igrao od 1961. do 1969. 

Umro legendarni igra? Dinama Stjepan Lamza

'Pere, splitski Pele', tepali su navijači Hajduka legendarnom Petru Nadovezi. Jedan je od najboljih igrača u povijesti Hajduka, a imao je brojne dvoboje s velikim Lamzom. Divio se legendarnom dinamovcu, a kada takvo nešto kaže jedna veličina i veliki rival poput njega, onda je jasno kakva klasa je Lamza bio u to vrijeme. 

- Bio je igrač nad igračima, a to je ipak velika stvar jer je u to vrijeme bilo jako puno dobrih igrača. A on se baš izdvajao. Bio je odličan dečko, nema mu se što zamjeriti, volio je nogomet, nadigravanje, to mu je bilo najdraže. Igrao je na fini, tehnički način, po meni je on u to vrijeme bio najbolji igrač Dinama. Sjećam se da smo bili skupa u mladoj reprezentaciji, jednom zgodom smo igrali kontrolnu utakmicu protiv selekcije austrijskih drugoligaša, mislim da je ostalo 4-4. Bili smo skupa u sobi četvorica, nas trojica pričamo, a on samo šuti. I onda, da ga malo oslobodimo, pitali smo ga neke stvari, pa se otvorio. Bio je nenadmašan dribler, moram priznati da smo mi u to vrijeme gledali kako on igra da bi naučili pokoju fintu.

Split: MAXtv 1. HNL, 21. kolo, HNK Hajduk - NK Slaven Belupo

Jedan od najboljih Dinamovih igrača u povijesti poznat je i po izjavi da bi radije prosio pred zagrebačkom katedralom nego igrao u Crvenoj zvezdi. Bio je toliko zaljubljen u Dinamo da za njega nije postojao drugi klub. Za Dinamo je igrao od 1960. do 1967. i do danas je ostao jedan od najboljih igrača u povijesti, a oni stariji kažu da je u tim godinama bio jedan od najboljih na svijetu. 

Otišao je još jedan Dinamov velikan: 'Zatekli ste me, šokiran sam. Ne znam uopće što reći...'
Otišao je još jedan Dinamov velikan: 'Zatekli ste me, šokiran sam. Ne znam uopće što reći...'

S 'modrima' je osvojio 2 nacionalna kupa ('63 i '65) te Kup velesajamskih gradova 1967. Za Dinamo odigrao 186 službenih utakmica i zabio je 36 golova. Karijeru u silnom igračkom usponu prekinula je ozljeda zbog nesretna pada nakon njegove najbolje igre u polufinalu Kupa velesajamskih gradova protiv Eintrachta iz Frankfurta (4:0).

Zbog nesreće je samo finale pratio iz bolničkog kreveta te je 'izgubio' ugovor s belgijskim Standardom. Tada je prešao u Rijeku za koju je igrao godinu dana pa je godinu dana je proveo i u Zagrebu, a onda je navukao i dres francuskog Chateaurouxa i australskog kluba Croatia Melbourne. Sedam je puta nastupio za reprezentaciju bivše države.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub