Obavijesti

Sport

Komentari 31

'Imate puno problema, moguće je da vas oštro sankcioniramo'

'Imate puno problema, moguće je da vas oštro sankcioniramo'
8

Hrvatska je u igračkom smislu fenomen, koja radi čuda na nogometnom terenu, ali ima i kojekakvih problema koje pod hitno riješiti, počeo je svoj govor predsjednik Uefe Aleksander Čeferin

VIDEO

Danas je u prostorijama HNS-a (zagrebački hotel Hilton) upriličena vrlo zanimljiva press-konferencija na kojoj su sudjelovali predsjednik Uefe Aleksander Čeferin i predsjednik HNS-a Davor Šuker. Ne sjećamo se kada je jedna nogometna "pressica" izazvala toliko zanimanje hrvatske javnosti, baš nikada u prostorijama HNS-a nije bilo toliko medija...

Okupljenima se prvo obratio i predsjednik HNS-a Davor Šuker...

- Izuzetna mi je čast da mogu čestitati gosp. Čeferinu na izabranoj funkciji predsjednika Uefe i počašćeni smo njegovim dolaskom u Hrvatsku. Želim mu da ove trenutke u Hrvatskoj lijepo provede, pa nam sa svojim iskustvom i daljnjom vizijom pomogne u nekim našim segmentima. Neka se ovdje osjeća kao doma - kazao je Davor Šuker, pa poručio:

- Zahvaljujem se gosp. Plenkoviću, vjerujem da nam svatko tko ozbiljno skrbi o hrvatskoj državi i nogometu može pomoći. Vrlo nam je bitno da dođemo do pravičnog zakona o huliganima, pravičnoj raspodjeli hrvatskog sporta od klađenja, ali i da imamo normalan stadion. Moramo vjerovati institucijama pravne države. I da, premijer Plenković će biti gost na našoj utakmici protiv Ukrajine 24. ožujka u Maksimiru.

Predsjednik je pričao i o nadolazećem Kina kupu...

- Kina kup je vrlo bogata svjetska organizacija koja organizira taj tuniru, a mi smo počašćeni što ćemo tamo nastupiti. Zašto idemo na taj turnir? Ako svi znamo zašto Real, Bayern, Barcelona ili Manchester United idu na azijske turneje, onda vam je jasno zašto idemo i mi. Prvenstveno zbog zarade. Dobili smo odličan iznos, znamo da nije Fifin tjedna, pa ne možemo velike igrače. U Kinu vodimo tzv. hrvatsku ligu, a možda će netko od njih biti i u Rusiji 2018. godine - završio je Šuker...

Riječ je dobio predsjednik Uefe Aleksander Čeferin...

- Hvala na pozivu Davoru i ekipi iz HNS-a, drago mi je što je baš Hrvatska bila jedna od mojih prva posjeta na novoj funkciji. Hrvatska je u igračkom smislu fenomen, koja radi čuda na nogometnom terenu, ali ima i kojekakvih problema koje pod hitno riješiti. Nažalost, hrvatski nogomet nije samo poznat po fenomenalnim igračima, već i određenim problemima izvan travnjaka - rekao je predsjednik Uefe Aleksander Čeferin, pa nastavio:

- Hrvatski nogomet baš kao i neki drugi savezi ima svojih problema. Svi ih imaju, većih ili manjih. U hrvatskom nogometu postoje dva problema, jedan su navijači i incidenti koji mogu rezultirati drastičnim sankcijama, dok je drugi je dosta loša infrastruktura. Koja je uspoređujući ju s drugim zemljama jedna od najslabijih u Europi. To su dva najbitnija problema za hrvatski nogomet.

Kakav je vaš stav o Regionalnoj ligi?

- Regionalna liga? Neki lokalni nogometni fukncnioner samoinicijativno je predstavio svoju ideju, prvo hrvatskim medijima koji su od toga napravili veliku priču. Tu se čak pisalo i o novcima koji je Uefa predstavila za taj projekt. Ponavljam što smo već ranije kazao, nikakva regionalna liga nije u našim razmišljanjima, tako da niti nikakav novac Uefe nije pripremljen za takve stvari. Odgovorno tvrdim da to s Uefom nije povezano. Ako netko drugi to hoće organizirati onda je to njegova stvar.

Protiv nekih čelnika HNS-a (primjer Damira Vrbanovića) podignute su optužnice, kakav je stav Uefe o takvim stvarima?

- Kao pravnik i predsjednik Uefe ne mogu komentirati takve optužnice. Presumpcija nevinosti za mene je bitna stvar. Ovakve stvari moraju riješavati hrvatski organi, a onda tek poslije završetka slučaja ja mogu zauzeti svoje stajalište.

Bili ste na sastanku s hrvatskim premijerom, o čemu ste pričali?

- S premijerom Plenkovićem sam razgovarao o vašoj nogoemtnoj infrastrukturi, ali i problemu navijača. Uefa može pomoći u podizanju infrastrukture, ali ako HNS hoće napraviti ozbiljnije stadione ili trening centre tu prvenstveno treba pomoć lokalne samouprave i vlade RH. Premijer mi je obećao da će se potruditi, ali i da će nam biti od pomoći.

A kako Uefa može riješiti problem hrvatskih navijača?

- Teško ja mogu takve stvari dogovarati s hrvatskom vladom ili Davorom Šukerom. Mi nemamo mogućnosti sankcionirati navijače ili sređivati situaciju u Hrvatskoj. Upozorio sam premijera i Davora Šukera na takve stvari, dobro sam se upoznao s vašom situacijom prije dolaska ovdje. Postoji ozbiljna mogućnost da vas se najoštrije sankcionira, tu ne mislim samo na reprezentaciju, već i hrvatske klubove. Tu mora reagirati HNS, ali i hrvatska država. Ja se kao predsjednik Uefe tu ne mogu uključiti.

Malo o pokušajima stvaranja međudržavnih liga diljem Europe...

- Razlika između velikih i malih je svake godine sve veća, a mi smo dobili više ideja o nekim međudržavnim ligama iz Škotske  i Nizozemske, ljudi svugdje razmišljaju o tome. I ne isključujemo takve stvari, ali to ne znači da će se stvoriti neka liga bivše Jugoslavije, već bi tu moglo biti uključeno više različitih zemalja. Pa da to možda bude nekakva uaznica za Ligu prvaka ili Europske lige. No, o dalje od  takvih razmišljanja nismo išli.

Malo o Ligi prvaka...

- Postojali su neki pritisci velikih klubova koji hoće drugačiji format Lige prvaka, tu trebamo biti vrlo pažljivi. Na jednoj strani veliki klubovi traže više i više, a oni donose većinu novca preko solidarnosnih fondova u nogometne saveze. No, opcija "zatvorena NBA liga" u Ligi prvaka apsolutno otpada što se tiče Uefe i to nećemo dopustiti.

Postaje li Liga prvaka elitističko natjecanje?

- Format Lige prvaka možda sada postaje teži za manje klubove, ali to sigurno nije elitističko natjecanje. Opet će tu biti klubova koji nisu nogometna elita.

Vaše mišljenje o uvođenju video tehnologije u nogomet?

- To je za sada jedan eksperiment, dalje o takvih stvari još nismo išli.

Uefa se uključila u rješavanje gorućih problema u Grčkom nogometnom savezu, hoće li zbog sumnjivih stvari i u priču oko HNS-a...

- U Grčkoj je Uefa reagirala zbog uplitanja politike u sport, kao i prije nekoliko godina u BIH. To nije ista situacija, nama je bitno da su izbori unutar Saveza demokratski, da se članovi IO biraju na izborima. Teško se uplićemo u situaciju unutar nekog Savezua na temelju neke optužnice. Ako bi mi vidjeli da se vlada miješa u rad HNS-a budite sigurni da bi reagirali.

Hoće li se europska nogometna prvenstva i dalje igrati po cijeloj Europi?

- Neće, to će se dogoditi samo 2020. godine. Nisam još bio predsjednik Uefe dok se to odlučilo, ali znam da je ta odluka donesena samo zbog 60. godišnjice europskih prvenstava. Kasnije ćemo se vratiti na staro, natjecanja će organizirati jedna ili dvije države.

Vaše mišljenje o proširenju svjetskih prvenstava na 48 zemalja?

- Taj smo prijdlog dobili u listopadu, ali nama treba puno više informacija. Zanima nas koliko bi tu sudjelovalo europskih zemalja, kakv će biti format, kakav kalendar natjecanja. Za sada na to nemamo odgovore, a bez konkretnijih informacija teško je o tome pričati. No, sigurno je da bi europskih reprezentacija bilo više nego do sada.

I za kraj, pitanje o "Footbal leaksu"...

- Puno smo razgovarali o Footbal leaksu, to je ozbiljan problem zbog neplaćanja poreza u nekim zemljama. Ako su u pitanju klubovi Uefa je nadležna reagirati, ako su igrači i treneri onda je po sadašnjim propisima licenciranja sve na državi. Mi nemamo nadležnost sankcionirati igrača, to je isključivo na državi -  završio je Aleksandar Čeferin...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli
POLUFINALE LIGE PRVAKA

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli

Bayern München i Real Madrid remizirali su u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka (2-2). Za domaćina su zabili Sane i Kane, no gosti su se opet izvukli golovima Viniciusa
VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna
MAESTRO NA DJELU

VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna

Bayern i Real remizirali su u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka (2-2). Luka Modrić dobio je posljednjih 15-ak minuta i pokazao klasu u nekoliko minuta