Obavijesti

Sport

Komentari 14

Hrvatsko ludilo u Nizozemskoj: Evo gdje gledati Eredivisie u kojoj igraju čak trojica vatrenih

Hrvatsko ludilo u Nizozemskoj: Evo gdje gledati Eredivisie u kojoj igraju čak trojica vatrenih

Nizozemska liga ovog je ljeta postala pravi hit u Hrvatskoj. U nizozemske klubove prešli su Halilović, Šutalo, Sosa, Medić i Ivanušec, tako da svakako mnoge zanima gdje mogu gledati njihove utakmice

VIDEO

Nizozemska liga oduvijek je bila atraktivna za sve ljubitelje nogometa zbog sjajnih nogometnih škola koje nalazimo u toj zemlji.

Međutim, Hrvati ove sezone s velikim zanimanjem prate događanja u nizozemskoj ligi. Razlog? Egzodus hrvatskih nogometaša u Eredivisiju. Najprije je Alen Halilović (27) sredinom srpnja dogovorio sve s Fortunom Sittard. Bivši hrvatski reprezentativac htio je oživjeti karijeru u Nizozemskoj, a njegovi nastupi u Nizozemskoj bili su puno bolji od onih u dresu Rijeke prošle sezone. U Fortuni je i Ivor Pandur, bivši golman Rijeke.

Vrhunac je Alen doživio u petom kolu, kada je zabio gol i asistirao u pobjedi Fortune 3-1, a dobio je skoro savršenu ocjenu za nastup na utakmici. 

Jakov Medić (24) prvi je Hrvat koji je ovog ljeta došao u redove četverostrukog europskog prvaka Ajaxa. Radi se o bivšem igraču Hrvatskog dragovoljca, Istre, Lučkog i Vinogradara koji je preko druge momčadi Nürnberga, potom i Wehena, došao do St.Paulija, a zatim i do Ajaxa.

Halilović podsjetio o kakvom se majstoru radi! Zabio gol nakon asistencije bivšeg dinamovca
Halilović podsjetio o kakvom se majstoru radi! Zabio gol nakon asistencije bivšeg dinamovca

Teško je mogao zamisliti bolji debi u Ajaxu. Medić je u prvoj utakmici zabio nevjerojatan gol s otprilike 35 metara.

Ubrzo mu se u redovima nizozemskog velikana pridružio donedavni dinamovac Josip Šutalo. Ajax i Dinamo dugo su pregovarali o dovođenju stopera hrvatske reprezentacije, ali Ajax nije odustajao.

Šutalo već bio kapetan

Bili su spremni čekati Šutala cijelo ljeto, Dinamu su poslali ponudu od 20,5 milijuna eura, koju u Maksimiru nisu mogli odbiti, a koliko ozbiljno računaju na Hrvata pokazali su već u prvoj utakmici. Naime, standardni kapetan Ajaxa Steven Bergwijn (25) propustio je utakmicu zbog ozljede. Šutalo je tako u svom debiju u novom klubu predvodio Ajax kao kapetan, ali nije uspio doći do prve pobjede u novom dresu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli AFC Ajax (@afcajax)

Tu nije bio kraj hrvatskom ljetu u Nizozemskoj, koje je počelo još u lipnju, kad je hrvatska nogometna reprezentacija osvojila srebro u Ligi nacija, i to nakon što je izbacila domaćina Nizozemsku u polufinalu.

Ivanušec nakon prvog gola za Feyenoord: Trebam biti bolji, ali moram se smiriti, biti opušteniji
Ivanušec nakon prvog gola za Feyenoord: Trebam biti bolji, ali moram se smiriti, biti opušteniji

Tako je u Ajax u zadnjem danu prijelaznog roka došao i Borna Sosa, koji je proveo pet godina u Stuttgartu, za koji je odigrao 115 utakmica uz sjajnih 35 asistencija. Sosina želja bila je napustiti Stuttgart, koji je često bio na rubu ispadanja u ligu. Htio je napraviti iskorak u karijeri, a to je svakako četverostruki europski prvak Ajax koji voli razvijati mlade igrače i igra atraktivan nogomet.

- Dođe taj trenutak kada je potrebna promjena jer igrate godinama u klubu. Bilo je vrijeme za iskorak prema ozbiljnoj razini kao što je Liga prvaka. U Stuttgartu sam puno naučio i Bundesliga je fantastična liga za razvoj igrača - rekao je Sosa tijekom reprezentativne stanke dok je bio s Hrvatskom.

Rijeka: Hrvatska i Latvija igraju kvalifikacijsku utakmicu za EURO 2024

U Nizozemskoj je i Luka Ivanušec, koji je bio u sličnoj situaciji u Dinamo kao i Šutalo. 'Modri' su ga smatrali stožernim igračem i nisu ga htjeli izgubiti tijekom kvalifikacija za Europu, pa je i Ivanušec morao pričekati utakmicu doigravanja Europske lige protiv Sparte krajem kolovoza kako bi konačno realizirao transfer u Nizozemskoj.

VIDEO Majstorija Ivanušeca za prvijenac u Feyenoordu! Trojica su ga pokušala zaustaviti...
VIDEO Majstorija Ivanušeca za prvijenac u  Feyenoordu! Trojica su ga pokušala zaustaviti...

Za razliku od drugih naših nogometaša, Ivanušec je prešao u redove aktualnog prvaka Nizozemske, Feyenoorda. Radi se o klubu koji je postao pravi hit nizozemskog nogometa prošle sezone. Trener Arne Slot odbio je nekoliko fantastičnih ponuda kako bi ostao u klubu koji će ove godine igrati i Ligu prvaka, a u svoje redove Slot je doveo Ivanušeca.

Ivanušec, koji je ove godine postao i standardni član hrvatske reprezentacije, dobro je iskoristio njegovo povjerenje. U debitantskoj utakmici je asistirao, a već je u drugom nastupu sjajnim manevrom zabio prvijenac.

Gdje gledati Hrvate u Nizozemskoj ligi?

Televizijska prava za prijenos nizozemske prve lige Eredivisie u Hrvatskoj ima SportKlub.

To znači da hrvatske nogometaše možete gledati na jednom od njihovih brojnih televizijskih kanala, a satnicu i točan broj kanala uvijek možete saznati OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo

Mudražija za 24sata: Slavili smo dugo u noć, a i Kulenović nam je došao platiti rundu pića!
JUNAK KOLA

Mudražija za 24sata: Slavili smo dugo u noć, a i Kulenović nam je došao platiti rundu pića!

Plus+ Trebate pitati našega kapetana Matea Marića kako se sad osjeća, on je sad ozbiljno ugrozio bratu put do naslova prvaka. Ali i naš je Mara dugo feštao s nama, kakvo bi to bilo slavlje bez kapetana, kaže Mudražija
Prosinečki: Priča se da Robert pije, a ne pije. Kao i da je Boban homoseksualac, a znam da nije
ŽUTI SE OTVORIO

Prosinečki: Priča se da Robert pije, a ne pije. Kao i da je Boban homoseksualac, a znam da nije

Ja sam dobar s Davorom, nemam nikakav problem s njim. Nismo se družili nešto previše ni kad smo bili igrači, ne družimo se ni sada, rekao je Prosinečki