Obavijesti

Sport

Komentari 9

I 'mali' Dinamo jesenski prvak: Klub koji vode navijači na vrhu

I 'mali' Dinamo jesenski prvak: Klub koji vode navijači na vrhu
10

Uoči Šalate 2014. bilo me je strah kako složiti momčad, uskočili su dečki iz Cvjetnog, a potom smo zvali velike dinamovce Franju i Šokotu. I rekli su da dolaze, nema frke, ispričao je Juraj Fabijanić

VIDEO

Priča je počela u proljeće 2012. Priča koja je u startu imala obrise bajke. Klub koji će voditi navijači, svi će imati ista prava, a jednog dana bit će prvi u Hrvatskoj.

Danas je san postao stvarnost. Futsal Dinamo pobjedom u Makarskoj jesenski je prvak 1. HMNL. No krenimo redom, od osnutka kluba, i dvoje ljudi koji su sve pokrenuli, Jurja Fabijanića i Matije Đulvata.

- Matija Đulvat kao osnivač i prvi predsjednik, tada igrač Alumnusa, odlučio je osnovati klub s ciljem razvoja mladih igrača te kao mjesto dokazivanja igračima iz Zagreba, koji nisu dobili priliku nastupati u gradskim prvoligašima. Mate Čuljak i ja dobili smo poziv biti prvi treneri. Meni osobno, iako mi poslovne prilike nisu davale vremena te sam već tada bio zasićen i razočaran razvojem futsala (bio sam trener u Martinovki i Sokolima iz Samobora), bila je velika čast krenuti u suradnju s Matijom i biti trener u klubu koje nosi za mene posebno značajno ime, Dinamo - rekao je Juraj Fabijanić.

 

Prva momčad bila je sastavljena od igrača Alumnusa, koji u klubu nisu bili u prvom planu, te igrača amaterske momčadi Cvjetno, dečkiju koji su živjeli za Dinamo i igrali kvartovski nogomet.

I to dobro. Marin Jelušić, Tomislav Žunek, Vedran Škorić, Ivan Zorić odmah su se uključili u priču. A onda je došla 2014. i utakmica na Šalati.

- Najveći strah mi je bio kako ćemo Matija i ja složiti momčad jer seniorske ekipe praktički više nije bilo. Igrači iz Cvjetnog predvođeni našim Goranom Škorićem su tu odmah pomogli i uskočili u momčad, ubrzo smo se dogovorili i s velikim legendarnim dinamovcima Šokotom i Franjom. Dečki iz Dubrave su nam signalizirali da je Pavlović (popularni Pavla) pravi izbor, legendarni Purgar se vratio iz mirovine i žrtvovao zdravlje i koljeno. Stvorila se jedna prava "crazy gang" momčad koja je bila najjača na trećim poluvremenima i koja je iz entuzijazma, uz ogromno srce i puno emocija prvenstveno prema Dinamu krenula u borbu za prvu ligu - kaže Fabijanić.

Spektakl na Šalati: Oprostio se Franja, Boysi rasplakali Shalu
Spektakl na Šalati: Oprostio se Franja, Boysi rasplakali Shalu

Danas, pet godina nakon početaka, Futsal Dinamo je jesenski prvak. I to bez ijednog stranog igrača, sve su domaći dečki. Klub je popularniji i od "velikog brata" GNK Dinama, na njihovim utakmicama pravo je navijanje. Zapravo, postali su pokret koji se zalaže za demokraciju, transparentnost, poštenje, vrijednosti, kojih baš i nema u hrvatskom sportu. I imaju sjajan odnos s navijačima, nešto što je također rijetkost u našem nogometu.

- Put koji je Futsal Dinamo izabrao je jedini ispravan put i jedini put u skladu s važećim zakonima koji reguliraju funkcioniranje udruga i sportskih klubova koji su uređeni kao udruga. Klub je tu zbog svojih članova i oni moraju imati pravo odlučivati tko će biti osobe koje će ih predstavljati i u kojem smjeru će se klub razvijati. Vrlo jednostavno zar ne?

 

Tako bi trebalo biti. No Futsal Dinamo, kao klub neželjene Dinamove djece, često je na svom putu bio žrtva podmetanja nogu. Uostalom izbacili su ih iz Hrvatskog kupa.

- To je bio jako težak trenutak u pet godina kluba. Da pojednostavim i ne ulazim pretjerano u pravnu argumentaciju. Krimen kluba zbog kojeg smo se već ispričali članovima je taj što nismo ovjerili pečatom iskaznice i na temelju toga smo prijavljeni. Od odgovornosti za navedeni propust nitko ne bježi i predmetno pitanje će se raspraviti dodatno ako treba na skupštini kluba. Sad dolazimo do biti problema - ne postoji sankcija za neovjeravanje iskaznica već za neplaćanje članarina! Svima je jasno, a najviše nama u klubu da mi moramo biti maksimalno oprezni i da su naša postupanja pod posebnim povećalom i kontrolom. 

 

Juraj je navijač Dinama od malena, bio je redoviti gost na Dinamovim utakmicama. I u Maksimiru i na gostovanjima.

- Što za mene znači Dinamo stvarno ne mogu riječima opisati. Predstavljati klub koji nosi ime Dinamo za mene znači prije svega čast, zadovoljstvo, ali i veliku odgovornost. Odgovornost da dostojno predstavljamo ime koje nosimo i da se trudimo učiniti naše utakmice mjestom gdje se naši navijači i svi ljubitelji sporta osjećaju ugodno i gdje je sport prva i jedina tema!  Moj san je da raspravljamo samo o tome tko je brži, kakav je gol Banana zabio, kak' je Dado za Penija odigrao dupli pas, jel' Capi trebao podvaliti na drugu itd. Nogomet/futsal je najljepša igra koja nam treba biti izvor veselja, opuštanja i zabave, a utakmice mjesto susreta s prijateljima gdje ćemo zaboraviti na svakodnevne životne brige. Nadam se da će tako i biti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju