Obavijesti

Sport

Komentari 6

IFFHS: Primera najbolja, a HNL tek 76. svjetska liga

IFFHS: Primera najbolja, a HNL tek 76. svjetska liga
1

Španjolska liga je ispred brazilske i argentinske. Četvrta je talijanska Serie A, a tek peta engleska Premierliga, najbolja svjetska liga na kraju 2009.

VIDEO

Međunarodni institut za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) izašao je s prvim poretkom najboljih nogometnih liga na svijetu za 2010. godinu. Ljestvicu koja će svoj konačan izgled dobiti na kraju 2010., a koja se uvijek iznova radi od početka svake kalendarske godine, predvodi Španjolska sa 580 bodova ispred brazilske Serije A (577) i argentinske Clausure (536). Četvrta je talijanska Serie A (508), a tek peta engleska Premierliga, najbolja svjetska liga na kraju 2009. godine, s 486 bodova. Slijede preostale dvije lige petice, Bundesliga i Le Championnat.
Razlog nerelano visokom plasmanu najboljih južnoameričkih liga jesu sezona i kalendar natjecanja. S obzirom ne veći broj odigranih utakmica južnoameričkih klubova u svim natjecanjima do ovog trenutka u godini, južnoamerički klubovi u prednosti su ispred europskih.
Relevantan je stoga sasvim plasman europskih liga, a tu stoji činjenica da je Premiership zbog slabe proljetne sezone engleskih klubova u eurokupovima s uvjerljivog prvog pao na tek treće mjesto. Osim Primere, drugoplasirane na kraju prošle godine, Premiership je pretekla i Serie A, i to prvenstveno zahvaljujući sjajnim europskim rezultatima Intera, prošle sezone trostrukog slavljenika. Minhenski je Bayern pak na putu do finala izgubio previše bodova i previše utakmica, tako da je Bundesliga s trećeg pala na tek četvrto mjesto među euroligama.
Od ostalih jakih europskih liga padajući je trend prisutan također u Ukrajini, Rumunjskoj, Nizozemskoj, Turskoj i Grčkoj, dok su portugalska i belgijska liga zadržale konstantu.
U itekako su opadajućem trendu i rezultati Hrvatske nogometne lige, koja se sa 37. mjesta srozala na katastrofalno 76. Realniji će plasman HNL svakako imati na kraju sezone, kada se zbroje rezultati predstavnika u eurokupovima. Ipak, znakovito je da su po egzaktnim IFFHS-ovim pokazateljima ispred HNL-a egzotične lige zemalja poput Bahraina, Moldavije, Sudana, Libanona, Bocvane, Angole, Hong Konga, Indonezije, Uzbekistana, Singapura, Vijetnama...
HNL je sa 144 boda zato i dalje perjanica među ligama bivše Jugoslavije. Srbija je na djelidbi 79. mjesta s Malijem (142 boda), Makedonija je 86., Slovenija s Bosnom i Hercegovinom dijeli 94. mjesto, dok je Crna Gora 108.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu