Obavijesti

Sport

Komentari 21

Ples i dribling: Jasminka, prva trenerica u povijesti Hajduka

Ples i dribling: Jasminka, prva trenerica u povijesti Hajduka
3

Bivša balerina splitskog HNK, Jasminka Blažević, koja se zbog ozljede prebacila na fitness i aerobik, djecu iz Hajdukovove omladinske škole uči nogometnom aerobiku

VIDEO

Kad je Jasminka Blažević prvog radnog dana došla na posao u Hajduk, portir je nije pustio na stadion! Išao je dodatno provjeravati “navodnu trenericu” i tek onda shvatio da je oprez bio nepotreban.

Bivša balerina splitskog HNK, koja se zbog ozljede prebacila na fitness i aerobik te postala dvostruka državna prvakinja, djecu iz Hajdukovove omladinske škole ne uči nogometu, nego nogometnom aerobiku.

- Kod nas je to pilot projekt, no u Ajaxovoj, Milanovoj ili Barceloninoj školi nogometa koriste ga godinama. Djeca od osam do 15 godina uz glazbu izvode zadane koreografije, a to im poboljšava motoričnost, koordinaciju, agilnost, brzinu... Znanstveno je dokazano da klinci brže usvajaju gradivo uz glazbu, pogotovo onu s puno ritma - kaže Jasminka i dodaje: 

- Djeca su se prije igrala na svježem zraku, penjala se po stablima, trčala po neravnim podlogama i razvijala se prirodnim putem. Sad uglavnom sjede za kompjutorom i treba im na treningu razvijati sposobnosti koje traži vrhunski sport. Mora se spriječiti disbalans mišića pa im na treningu ‘budim’ mišićne grupe koje ne koriste. Zato radimo i stoj, i zvijezdu, i kolut naprijed i natrag, premete... 

Sve sumnje u trenericu na Poljudu su jako brzo nestale. 

- Na trening navrate i seniori, dođu i zaposlenici kluba, bude tu pljeska, pjevanja... Stvarno uživamo. Seniori mi se žale da  bi i oni bili danas puno bolji da su tako trenirali u mladosti - govori Jasminka, najbolja studentica na splitskom Kineziološkom fakultetu. 

- Sve što radim utemeljeno je na znanosti. I glazba se pomno bira, mora imati puno ritma. Nije slučajno da Brazilci i Argentinci driblaju bolje od ostalih. To je zbog boljeg osjećaja za ritam, za ples. Zar Messijev dribling ne izgleda poput plesa - pita Jasminka.

Slični treninzi postoje i u Dinamovoj školi nogometa. 

- Da, kolegica Tamara Despot radi nešto slično i rezultati se vide. Nije slučajno da su njihovi klinci vrlo napredni i da postižu bolje rezultate - svjesna je trenerica Jasminka.

U Dinamu s Tamarom plešu na himne nogometnih prvenstava

U Dinamo sam došla prije 11 godina kako bih s igračima radila aerobik. Poslije su me prebacili za kondicijskog trenera. Igračima je to dobro jer aerobikom mogu popraviti koordinaciju. I dalje ponekad vježbamo aerobik, napravila sam i program s loptom. Slušamo himne nogometnih prvenstava i vježbamo. A to klinci obožavaju, kaže Tamara Despot, trenerica u Dinamu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...