Obavijesti

Sport

Komentari 38

Kako ćemo pamtiti Löwa: Kopao je nos i volio 'šnjofati', a 2014. u Brazilu ušao među besmrtne

Kako ćemo pamtiti Löwa: Kopao je nos i volio 'šnjofati', a 2014. u Brazilu ušao među besmrtne

Već na prvom velikom natjecanju, Löw je pokazao da je 'kalibar' za reprezentaciju. Njemačka je na Euru 2008. osvojila srebro, dok se zlatom okrunio 2014. na Mundijalu u Brazilu

VIDEO

Nakon punih 15 godina, Joachim Löw (61) odlazi s klupe njemačke nogometne reprezentacije! Da će napustiti 'elf' po završetku Eura, znali smo već krajem travnja kada je i bivši trener Bayerna Hansi Flick imenovan njegovim nasljednikom.

Pokretanje videa...

Luka Modrić VIDEO

Da je došao najmanje do polufinala Eura, Löw bi došao do okrugle brojke od 200 utakmica na čelu 'Elfa', a ovako se porazom od Engleske (2-0) oprostio ukupnim učinkom od 125 pobjeda, 39 neriješenih rezultata i 34 poraza (198 utakmica)!

Sterling i Kane za četvrtfinale!
Sterling i Kane za četvrtfinale!

Löw je na klupi njemačke reprezentacije naslijedio Jurgena Klinsmanna u čijem je taboru sjedio od 2004. da bi dvije godine kasnije i zasjeo na glavnu stolicu 'Elfa'. Vrhunac njegove karijere je zlato iz Brazila koje mu je donio Mario Götze golom u 114. minuti protiv Argentine, a još će u jačem sjećanju ostati i polufinale u Belo Horizonteu kad su domaćinu Brazilu utrpali sedam golova (op.a. 7-1).

REUTERS/PIXSELL

Već na prvom velikom natjecanju, Löw je pokazao da je 'kalibar' za reprezentaciju. Njemačka je na Euru 2008. osvojila srebro izgubivši u finalu od Španjolske, da bi 2010. u Južnoafričkoj Republici obranili broncu koju su osvojili četiri godine ranije kod kuće. 2012. ponovno je došao do polufinala Eura, a tada je jača ipak bila Italija (2-1). A onda je došao taj Mundijal u Brazilu gdje su pokazali svijetu što znači "dominacija". Dvije godine kasnije Löw je opet zapeo u polufinalu Eura, tog puta 'kobna' je bila Francuska koja je u konačnici u finalu izgubila od Portugala.

Prve znakovi da nešto ne funkcionira s Löwom na klupi njemačke reprezentacije, vidjeli smo tek na Mundijalu u Rusiji koji će nama ostati u sjećanju kao najveći uspjeh hrvatske reprezentacije, dok će ga Nijemci upamtiti kao prvo veliko natjecanje nakon 2004. od kojeg se 'elf' oprostio već u grupnoj fazi.

Euro 2020 - Round of 16 - England v Germany

Iako je s Njemačkom ostvario velike rezultate, proteklih nekoliko godina "to nije to", to nije ono na što smo navikli od moćnih Nijemaca, a nakon velikih kritika tamošnje nogometne javnosti, Löw se sam odlučio povući s izborničke stolice 'Elfa' godinu dana prije isteka ugovora.

Po čemu će nam, osim odličnih rezultata, ostati u sjećanju? Na to pitanje vjerojatno i sami znate odgovor. Löwa su kamere na svakom velikom natjecanju barem jednom uhvatile kako kopa 'rudnik', a nerijetko bi se i počastio 'zlatom'. Bilo je tu i guranja ruku u gaće pa i potom miris istih... Bilo kako bilo, Löw nam je pružio nezaboravne trenutke kojima smo se često mogli nasmijati, doduše ponekad i ogaditi, a Nijemcima velike rezultate na kojima mu se mogu samo nakloniti.

Kompilaciju njegovih najupečatljivijih 'kopanja rudnika' možete pogledati OVDJE.

Prema svemu sudeći, Jogi nije jedini koji napušta reprezentaciji. Postoji velika vjerojatnost da su posljednji put dres 'elfa' nosili Manuel Neuer, Thomas Muller, Mats Hummels i Toni Kroos.

- Pogledao sam prema klupi nakon posljednjeg zvižduka i osjetio sam tugu kad sam vidio Jogija. On je sjajan tip, sjajna osoba i toliko je toga postigao s nama. Jako je tužno da jedna era ovako završava. Nekadašnji igrači mu duguju mnogo, on je oblikovao cijelu tu eru. To jako boli - kazao je Neuer nakon utakmice s Engleskom.

Euro 2020 - Round of 16 - England v Germany
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom