Sport

Komentari 17

Kako dalje? Hrvatsku u travnju čekaju teške kvalifikacije za SP

Kako dalje? Hrvatsku u travnju čekaju teške kvalifikacije za SP

Svjetsko prvenstvo 2023. godine ugostit će Švedska i Poljska. Devet europskih reprezentacija će se za svoje mjesto boriti kroz kvalifikacije, a među njima i Hrvatska. Ždrijeb je već u subotu

Ovo Europsko prvenstvo pokazalo nam je ono što se dalo naznačiti na prošlom SP-u u Egiptu. Hrvatska više nije rukometni vrh. Istina, nismo imali Domagoja Duvnjaka, korona virus nas je poharao zbog čega je izbornik Hrvoje Horvat koristio 30 igrača i za svaku utakmicu zvao nove.

Ali, u Egiptu smo završili na 15. mjestu što nam je bio najgori plasman u povijesti SP-a, a sada u Mađarskoj i Slovačkoj smo osvojili tek osmo mjesto. Zadnji put smo tako loše plasirani bili samo 2002. godine kada smo bili 16. Uz to nismo niti vidjeli Tokio i to je jasan pokazatelj da nešto ne štima. Ne treba tražiti alibije, kriviti korona virus koji nas je poremetio, već prihvatiti realnost.

Temelji su nam ozbiljno uzdrmani, a možemo ih učvrstiti samo tako da još više radimo, ulažemo u naš rukomet i promoviramo mlade igrače. Da Domagoj Duvnjak nije otpao zbog korona virusa i ozljede leđa, da David Mandić nije dobio plavi karton protiv Francuske, a onda u konačnici se i zarazio virusom, pitanje je bi li Marin Jelinić i Tin Lučin ikada dobili pravu šansu i isprofilirali se u nositelje naše reprezentacije. Njih dvojica su, uz još neke mlade igrače, jedini razlog zašto ćemo ipak po nečemu pozitivnom pamtiti ovaj EP.

Svi u reprezentaciji moraju zasukati rukave i ozbiljno se primiti rada jer nema puno vremena za analizu i žaljenje. Kako je završila na osmom mjestu, Hrvatska će se kroz kvalifikacije morati boriti za plasman na Svjetsko prvenstvo. A kvalifikacije će biti itekako paklene. 

SP će sljedeće godine ugostiti Poljska i Švedska od 11. do 29. siječnja. Kako su domaćini, imaju zagarantirano mjesto na prvenstvo, a osim njih, direktan plasman ostvarili su i svjetski prvaci Danci. Iz Europe će još 12 reprezentacija na SP, od čega tri reprezentacije koje budu među prvih pet na aktualnom Euru, a ostalih devet će se za svoje mjesto boriti kroz kvalifikacije. Među njima i Kauboji.

Ždrijeb je na rasporedu već u subotu, igraju se prva i druga runda, a naši reprezentativci će se priključiti u drugoj. 

Igraju se dvije utakmice, drugi krug na rasporedu je 11. i 17. travnja ove godine, a protivnik će nam biti neka od reprezentacija koja će igrati u prvoj rundi. Potencijalni protivnici su Portugal, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija, BiH. Nimalo bezazleni. 

Pitanje je tko će od igrača iz aktualnog rostera biti na raspolaganju, hoće li Domagoj Duvnjak biti zdrav, koga će Hrvoje Horvat uopće pozvati. Pitanje je hoće li se 'smilovati' pa pozvati veterane poput Manuela Štrleka, Marina Šege i Igora Karačića koje smo toliko puta zazivali za vrijeme ovog Eura. Bez obzira na njihovu dob, to su klasni igrači koji bi nam i dalje mogli itekako pomoći. Bilo bi šteta da samo tako bacimo u vjetar njihovu kvalitetu i iskustvo koje će nam više nego dobro doći u stresnim kvalifikacijama koje se igraju samo na dvije utakmice. Ako jednom uprskaš, više nema nazad. 

Protiv koga god budemo igrali, Hrvatsku će čekati jako težak zadatak na putu do Svjetskog prvenstva. U takvim okolnostima gdje nema puno vremena za pripreme i uigravanje, svaka pomoć je dobrodošla. 

Prva runda:

Druga runda:

Najčitaniji članci