Obavijesti

Sport

Komentari 43

Kako prebroditi jet lag? Deset savjeta za Dalićeve "vatrene"

Kako prebroditi jet lag? Deset savjeta za Dalićeve "vatrene"
1

Hrvatska nogometna reprezentacija treći put u godinu i pol odigrat će prijateljsku utakmicu izvan Europe. Let iz Europe u Sjevernu Ameriku mogao bi prouzročiti probleme našim zvijezdama

VIDEO

Jet lag ili poremećaj bioloških procesa zbog promjene većeg broja vremenskih zona čest je problem za ljude koji puno putuju svijetom. Što se sportaša tiče, tu su svakako najpogođeniji tenisači.

Ovaj tjedan kroz probleme s umorom i nesanicom vjerojatno prolaze i hrvatski nogometni reprezentativci, koji su od Europe do Miamija promijenili pet vremenskih zona i moraju se brzo aklimatizirati uoči utakmica protiv Perua (subota, 1:30 ujutro) i Meksika u Dallasu (srijeda, 4 ujutro).

KVIZ: Kome je Mateo Kovačić zabio jedini gol za Hrvatsku?
KVIZ: Kome je Mateo Kovačić zabio jedini gol za Hrvatsku?

"Vatreni" su preko "bare" otputovali u ponedjeljak, četiri dana prije utakmice, i to je svakako bio jedan od načina kako pobijediti jet lag. Nepisano pravilo o prilagođavanju na novu vremensku zonu kaže kako je potreban jedan dan za svaku od zona koju si promijenio. Dakle, naši bi s tim mogli biti u redu.

Još je veći problem, međutim, putovanje sa zapada na istok jer ostavlja teže posljedice po bioritam. To će biti problem za igrače koji za posljednji vikend u ožujku moraju biti fit za utakmice u svojim klubovima.

U slučaju dolaska na novu destinaciju na tri dana ili manje, ljudima koji mijenjaju veći broj zona moglo bi pomoći i da se uopće ne naviknu na vremensku zonu u koju su došli. Kako su izabranici Zlatka Dalića u SAD-u deset dana, to se na njih ipak ne može primijeniti.

I vrijeme treninga sportaši bi trebali prilagoditi vremenu odigravanja utakmice kako bi se što prije priviknuli na napor koji ih čeka, piše dr. David Geiger. HNS se, međutim, nije vodio tom logikom, već je vremena stavio u jutarnji termin po lokalnom, odnosno poslijepodnevni po srednjoeuropskom vremenu (a utakmica je u 20:30 po lokalnom).

Dug let može ostaviti posljedice i na fizičko stanje sportaša pa bi oni i za vrijeme leta trebali biti aktivni i razgibavati mišiće, što će smanjiti kasniji umor zbog dugotrajnog sjedenja. Treneri trebaju paziti i da ne preopterete sportaše napornim treninzima prvih nekoliko dana nakon dolaska na odredište jer umor i manjak koncentracije može dovesti do ozljeda.

Čekaj malo, pa ovo je meč za neslužbenog svjetskog prvaka!
Čekaj malo, pa ovo je meč za neslužbenog svjetskog prvaka!

Svatko će zbog umora poželjeti i odrijemati na neko vrijeme, no dulje spavanje prevarit će tijelo koje će se vraćati na "postavke" iz domaće vremenske zone pa takav odmor ne smije biti previše dug. Vrijeme obroka treba uskladiti s novom vremenskom zonom, poželjno je konzumirati i melanin noću zbog lakšeg sna, odnosno kofein zbog boljeg buđenja - ne i alkohol jer može izazvati dehidraciju i utjecati na kvalitetu sna.

Konačno, hidracija je jako bitna za svakog sportaša pa nakon dugotrajnog leta treba piti puno vode, osobito ako se dolazi u toplu destinaciju, što je svakako slučaj s Miamijem u kojemu Hrvatska ovih dana boravi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske