Sport

Komentari 2

Karpin nakon Splita: Ne mogu doprijeti do igrača i zato bih otišao s klupe i prije playoffa

Karpin nakon Splita: Ne mogu doprijeti do igrača i zato bih otišao s klupe i prije playoffa

Dogovorili smo kako ćemo igrati, vježbali, svi su shvatili plan igre, a na terenu ništa. Vikao sam im, nisu me čuli. Već u petoj minuti sam shvatio što će se dogoditi. Ne mogu promijeniti mentalitet, psihu igrača

Naravno da možete do SP-a i kroz dodatne kvalifikacije. Igrali ste puno teških utakmica u kvalifikacijama i pobijedili. Da pojednostavim i kažem kako to govorimo u Hrvatskoj: Rusiji nedostaju muda u ključnim utakmicama. Morate ih imati!

Objasnio je tako Vedran Ćorluka Rusima za njihove medije uzrok poraza u Splitu u odlučujućoj utakmici za plasman na Svjetsko prvenstvo.

I dok bi mnogi očekivali da će ih te riječi uvrijediti, pogoditi, zaboljeti, Rusi su dobili potvrdu iste teze od - vlastitog izbornika.

- Možda odem prije playoffa, možda neću voditi te utakmice u ožujku - rekao je Valerij Karpin u ležernom razgovoru s ruskim novinarima.

Za razliku od igračkih dana, Karpin je otvoreniji prema medijima, više si ne dopušta izlete poput "idiote, što to pričaš". Pa je tako nakon poraza od Hrvatske sjeo za stol nekolicini uglednih ruskih novinara i dopustio im 'rešetanje'. Pa, zašto želi otići?

World Cup - UEFA Qualifiers - Group H - Slovenia v Russia

- Razočaran sam jer očekivao sam posve drugačiju utakmicu. Rekao sam da idu u sredinu, maknu se od našega gola, da Džikija i Golovin igraju ofenzivnije, dogovorili smo to, vježbali, svi su rekli da shvaćaju plan igre, a na terenu ništa. Vikao sam im, nisu me čuli. Već u petoj minuti sam shvatio što će se dogoditi - objasnio je.

No, Karpin je svjestan da to nije problem samo jedne utakmice. I onda je potvrdio Ćorlukinu tezu s početka priče.

- Ne mogu promijeniti mentalitet, psihu igrača, nisam pravi čovjek da ih pripremim psihički za playoff.

Karpin je preuzeo reprezentaciju od Stanislava Čerčesova u rujnu, debitirao je moskovskim remijem s Hrvatskom 0-0 pa nanizao šest pobjeda samo s jednim primljenim golom. I bio ispred Hrvatske do zadnje utakmice. Ugovor je dobio do prosinca.

World Cup - UEFA Qualifiers - Group H - Russia v Cyprus

- Trebam tjedan-dva da odlučim, ali baš me pogodilo što ne mogu promijeniti mentalitet igrača. Da, teren je bio loš, ali bio je loš i njima. U prvom je poluvremenu bio dobar, mogli smo tada igrati nogomet, a nismo.

Karpina muči takav pristup jer njegova je igračka generacija imala puno više frajera. Takav je bio i on, o čemu svjedoči anegdota s utakmice protiv Francuske 1999. godine, kada se na terenu zakačio sa Zinedineom Zidaneom pa mu rekao: "Briga me tko si ti!" Današnji igrači Rusije, kažu novinari koji godinama prate reprezentaciju, na terenu zvijezde gledaju s divljenjem, kao da bi ih radije zatražili autogram nego ih predriblali. 

- Moram promijeniti mentalitet momčadi. Svi ovi igrači znaju pucati, driblati, vješti su, ali boje se i ne koriste te svoje vještine - rekao je Karpin čim je preuzeo momčad.

Dobar je s igračima, kao stari prijatelj, pjevao je s njima u svlačionici nakon pobjede nad Slovenijom, a nitko od igrača nije se okrenuo protiv njega i zauzeo Dzjubinu stranu kad je maknuo iz reprezentacije problematičnog dečka i prvog napadača "zbornaje". Jer, za razliku od prethodnika Čerčesova, krivnju za neuspjeh uvijek preuzme na sebe i štiti igrače.

- Igrači su pokazali sve što mogu, a ja nisam mogao do njih prodrijeti. Da igramo šest utakmica s Hrvatskom, u onoj drugoj ili trećoj možemo je pobijediti, u šestoj nikad. To je problem mentaliteta ruskih klubova i reprezentacije - rekao je Karpin.

Tako je bilo i u Splitu, reći će ruski kolege. Neki se boje Hrvatske, neki novinara, neki navijača, neki izbornika... Nemaju muda.

Najčitaniji članci