Sport

Komentari 88

Otkrivamo zaradu Dinama na Olmu: Bonusi s četiri strane!

Otkrivamo zaradu Dinama na Olmu: Bonusi s četiri strane!

Dinamo nema pravo na postotak od iduće prodaje (kao u slučaju Rrahmanija), već pravo na 20 posto razlike od idućeg transfera. A tu se oduzima sve što je Leipzig do tada isplatio 'modrima'

Konačno je gotova sapunica oko Danija Olma, španjolski nogometaš u petak bi se trebao zaputiti prema Njemačkoj pa tamo u ponedjeljak odraditi liječničke preglede i potpisati za RasenballSport Leipzig.

Teško je bilo u Rovinju 'probiti' sve detalje cjelokupnog transfera, no Dinamo će za svog nogometaša dobiti fiksnih 19 milijuna eura odštete, ostatak će 'modrima' biti isplaćen kroz razne bonuse. Ti su bonusi prilično detaljno razrađeni, pa je nemoguće sada i nagađati koliko će novaca Dinamo ukupno dobiti za Olma.

U Dinamu su dugo pregovarali s Leipzigom, prvo odbili početnu ponudu Nijemaca od 16 milijuna eura (fiksno), tu uspjeli isposlovati dodatna tri milijuna eura. Također, 'modri' će dobiti po dva milijuna eura svaki put kada Leipzig u sljedeće tri sezone uđe u grupnu fazu Lige prvaka.

Istu svotu Zagrepčani bi inkasirali ako Leipzig u sljedeće tri godine osvojio naslov prvaka Njemačke. Istina, tu se teško nečemu nadati, no Leipzig je danas četiri boda ispred drugoplasiranog Bayerna.

Vrlo zanimljiva je i priča oko Olmovih nastupa za Leipzig. Za svakih 15 službenih utakmica u kojima Dani odigra 46 minuta (više od jednog poluvremena) na Dinamov će račun stići dodatnih milijun eura. No, ovaj bonus ima i svoj maksimum, Dinamo po toj stavci može dobiti najviše četiri milijuna eura, no Olmo prije toga mora skupiti 60 nastupa (i tu igrati više od poluvremena) za Leipzig.

Za kraj je tu i stavka o postotku prilikom sljedećeg transfera. Tu se pregovaralo najdulje, prvo se pričalo kako će Dinamo imati 10 posto od sljedećeg transferu, na koncu su u Maksimiru isposlovali 20 posto. Ali, ne od kompletnog (sljedećeg) transfera, već od ukupne razlike koliko je Leipzig platio 'modrima' za Olma i cijene koju će za njega dobiti.

Primjerice, ako Dani Olmo iz Leipziga ode za 30 milijuna eura, a Dinamu su Nijemci do tada kroz transfer i bonuse već isplatili 22 milijuna eura, Dinamo bi dobio 20 posto na ovih osam milijuna eura razlike.

Naravno, tu Dinamova zarada raste ako se Olmo proda iz Leipziga za veći novac, a pada ili je ni neće biti ako će sljedeći transfer Olma biti manji od svote koju je Leipzig već isplatio Dinamu. Jasno, sada se potpuno nemoguće kladiti na konačnu brojku koju će Dinamo zaraditi na ovom transferu. Hrvatski prvak 'u kućici' ima sigurnih 19 milijuna eura. A ta brojka može i otići u nebo...

Transfer

Bonusi:

Najčitaniji članci