Obavijesti

Sport

Komentari 75

Koljanin: Dinamo čeka prepuna Krimeja! Moj Orijent je najveće uspjehe u povijesti imao u Kupu

Koljanin: Dinamo čeka prepuna Krimeja! Moj Orijent je najveće uspjehe u povijesti imao u Kupu
4

U srijedu (16:00) u Rijeci Orijent i Dinamo igraju utakmicu 1/16 finala Kupa. 'Najveće smo klupske uspjehe napravili u Kupu, dvaput su nas samo penali dijelili od polufinala', kaže Marinko Koljanin

VIDEO

Dolaskom Marinka Koljanina (dopredsjednik) i Saše Matijaša (predsjednik) na čelo kluba, ponosni 102-godišnjak Orijent proživljava drugu mladost. Krimeja je uređena k'o bombon, momčad je u vrhu 2. HNL, a nakon dugo godina osigurala si je spektakl u natjecanju u kojem su napravljeni najveći uspjesi u klupskoj povijesti: srijeda, 16 sati, Krimeja... 1/16-ina finala Kupa: Orijent vs Dinamo!

POGLEDAJTE VIDEO: 100 godina Orijenta

Pokretanje videa...

Orijent, Red Fuckers 00:36

Koljanin (63) je danas dopredsjednik krimejskog drugoligaša, a nekad direktor Rijeke, pomoćni trener Fenerbahčea i Salzburga (s pokojnim trenerskim velemajstorom Ottom Barićem), vratar Orijenta i Zagreba, trener LASK-a, Steyra i niza kuvajtskih, jordanskih i saudijskih klubova. Svojedobno je bio i jako ozbiljan kandidat za mjesto glavnog tajnika HNS-a...

Riječka i hrvatska nogometna legenda, enciklopedija sušačkog i austrijskog nogometa, elokventan, pun i znanja i iskustva. Upravo je on privremeno sjeo na klupu Orijenta u finišu prošle sezone pa osvojio Županijski kup što je Orijent lansiralo u glavni ždrijeb Hrvatskog nogometnog Kupa. U jednoj rečenici: idealni sugovornik za bilo koju nogometnu, a posebno: krimejsku nogometnu temu.

Orijentovih 100 godina! Del si mog života i ti ćeš vavek to bit
Orijentovih 100 godina! Del si mog života i ti ćeš vavek to bit

- Danima smo već fokusirani na organizaciju Kup-gostovanja Dinama na Krimeji. Kapacitet će biti 1.600-1.700 mjesta. Iza sjevernog gola postavljena je montažna tribina, a osigurana su i posebna mjesta za 170-200 Bad Blue Boysa čiji nam je dolazak najavljen - priča nam Koljanin.

Orijent i Kup, to je poznata, na Sušaku čak i slavna priča.

- Najveće smo klupske uspjehe napravili u Kupu, dvaput su nas samo penali dijelili od polufinala. Dakle, to je natjecanje u kojem favoriti često padaju, a mi danas sa trenerom Edom Flegom i svlačionicom u kojoj su Fućak, Švrljuga, Tadejević, Gerc... Imamo momčad koja u 2. HNL pokazuje da je sjajan spoj iskustva i naše, sušačke i riječke nogometne mladosti.

Podsjetite čitatelje 24sata na te Kup uspjehe 'crvenih'.

- Mi smo 1981. (a to je generacija za koju sam još ja branio) u Kupu s 2-1 izbacili Zagreb u Zagrebu pa s 1-0 OFK Beograd na Krimeji da bi u četvrtfinalu tek na penale (3-5) ispali od podgoričke Budućnosti. OFK je tada trenirao trener koji će kasnije biti strahovito uspješan na klupi Rijeke, Gojko Zec, a za njih je igrao veliki majstor i njihova legenda Ilija Petković. Pobjednički gol za nas je zabila Orijentova legenda, Rudi Nikolić. A na klupi su sjedili: Ive Šangulin i... Josip Skoblar!

Koljanin se te sezone prisjeća kao njemu možda i najdraže u karijeri.

- Ja sam onda otišao u Zagreb koji smo baš mi izbacili u Kupu. I to u Zagreb kod velikog Dražana Jerkovića. Orijent je tada redovito pobjeđivao prvoligaše u prijateljskim utakmicama, a na toj utakmici četvrtfinala s Budućnosti... Znate koliko je gledatelja bilo na Krimeji? Sedam tisuća! Rekord, neoboren do dan danas. Inače, i Budućnost je trenirao stručnjak koji će kasnije imati fantastične uspjehe na Kantridi s Rijekom: Dragutin 'Spaske' Spasojević.

Riječka senzacija! Trećeligaš Orijent ruši rekorde gledanosti
Riječka senzacija! Trećeligaš Orijent ruši rekorde gledanosti

Pa 1982. ista priča.

- Da. Opet smo izbacili dva velika favorita. Najprije Olimpiju u Ljubljani s 2-1 pa Osijek na Krimeji s 3-0. Sjećam se da su golove zabija Tabar i Močinić, otac Ivana Močinića koji je igrao za Rijeku i Orijent. Onda je došlo četvrtfinale i Sarajevo na Krimeji uz izravni TV prijenos. Nakon produžetaka bilo je 0-0 pa opet ispadanje na penale.

Jedan od većih kup uspjeha je i pobjeda u gradskom derbiju.

- Je, 1997. smo u osmini finala na Kantridi izbacili Rijeku! Pobjeda 2-0, strijelci Deluka i Smolić. Na Orijentovom golu bio je Ćaleta, u veznom redu Prpić, na klupi Drago Mamić. A Rijeku je vodio Branko Ivanković i imali su jaku momčad: Mladenović, Hasančić, Peršon, Cimerotič, Višković, Balaban, Agić, Ivančić... Napravili smo senzaciju.

I Dinamo je već jednom bio na Krimeji u Kupu.

- Je, ali zaista davno. Igrala se 1/16-ina finala... 1970. Gol je zabio Denijal Pirić, a Dinamo je jedva pobijedio 1-0! - rekao nam je Marinko Koljanin.

Orijent ima 102 godine blistavu tradiciju u kojoj i jednu HNL prvoligašku sezonu. Poseban je to klub kojem bi pobjeda nad Dinamom imala posebno mjesto u klupskim povjesnicama. A u Kupu je... Uvijek sve moguće!

Rijeka: Konferencija kandidata za župana Marinka Koljanina
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti
KAD IDE, IDE

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti

Bayern Leverkusen je i u 49. utakmicu u nizu ostao neporažen i tako postavio rekord. Gubili su od Rome 2-0, ali opet su se izvukli u sudačkoj nadoknadi. U finalu Europske lige igrat će protiv Atalante

Predsjednik Hajduka snimljen na sastanku s Andyjem Barom. Tri igrača bila pod povećalom
OTKRIVAMO DETALJE

Predsjednik Hajduka snimljen na sastanku s Andyjem Barom. Tri igrača bila pod povećalom

Ivan Bilić i Andy Bara sastali su se u jednom zagrebačkom hotelu, a menadžer nam je otkrio: "Nemamo razloga skrivati se, a Brekalo je igrač Fiorentine i sva je odluka na Talijanima'
Marca: Modriću na osobnoj piše 38 godina, ali on je vječan. Taj je potez zapalio fitilj u Madridu
NEUNIŠTIVI LUKA

Marca: Modriću na osobnoj piše 38 godina, ali on je vječan. Taj je potez zapalio fitilj u Madridu

Sad se malotko ili nitko neće sjediti njegova trka i krađe lopte Musiali na rubu šesnaesterca kad je bio jedan na jedan protiv Lunina, piše izvjestitelj Marce za Real i hvali hrvatskog velemajstora