Obavijesti

Sport

Komentari 4

Korona je poharala nogomet... Klubovi će izgubiti 4 milijarde €

Korona je poharala nogomet... Klubovi će izgubiti 4 milijarde €

Iako je Fifa dala nacionalnim savezima bespovratna sredstva za pomoć klubovima, taj novac ni izbliza neće moći pokriti ogromne gubitke zbog praznih tribina

VIDEO

Europski nogometni klubovi očekuju da će tijekom ove i iduće godine izgubiti četiri milijarde eura zbog pandemije korona virusa, tvrdi Europsko udruženje klubova (ECA). 

ECA u svojoj studiji procjenjuje da će klubovi iz 55 europskih zemalja ove sezone imati gubitak od 1,6 milijardi eura, a 2,4 milijarde eura iznosit će gubitak u sezoni 2020/21., s tim da u studiji nisu uključene zarade od transfera.

POGLEDAJTE VIDEO: Trening Leipziga

Pokretanje videa...

02:39

- Rezultati pokazuju da je financijski utjecaj korona virusa na europske klubove već u ovom trenutku svojevrsni seizmički šok. Nažalost, taj šok će se nastaviti i sljedeće sezone, pa će ovo biti prava egzistencijalna kriza za nogomet - kazao je izvršni direktor ECA-e Charley Marshall.  

Zbog pandemije je jako pala vrijednost igrača i klubova, a igranje utakmica pred praznim tribinama je dodatno ugrozilo zaradu klubova.

U deset liga koje je obuhvatilo istraživanje ECA-e, uključujući i pet najbogatijih - englesku, francusku, njemačku, talijansku i španjolsku, klubovi se ove sezone suočavaju s gubitkom od 400 milijuna eura od neprodanih ulaznica, a taj će iznos biti triput veći iduće sezone ako se utakmice budu igrale bez gledatelja.

Također, predviđa se i veliki pad plaća samih igrača, a predstojeći prijelazni rok pružit će pravu sliku koliko je nogomet pogođen pandemijom.

Fifa je izdvojila stotine milijuna dolara iz svojih financijskih pričuva za bespovratne i beskamatne zajmove svojim nacionalnim savezima koje mogu ta sredstva uložiti u klubove.

(jt)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu