Sport

Komentari 59

Krah Cibalije: Prodali su igrača za tri aluminijska pokretna gola

Krah Cibalije: Prodali su igrača za tri aluminijska pokretna gola

Iz Cibalije su nam poručili da to nije istina, a kad smo im kazali kako smo potvrdu informacije dobili od Rudeša, na mail više nisu odgovarali. Službene stranice kluba nisu ažurirali mjesecima...

Istina je, doveli smo Renea Šarića (21) iz Cibalije za tri aluminijska pokretna gola. S mrežama, naglasili su iz Rudeša.

Bio je to odgovor hrvatskog drugoligaša na naš upit. Priča je toliko bizarna da smo je morali provjeriti na više strana. Iz Cibalije su nam poručili da to nije istina, a kad smo im kazali kako smo potvrdu informacije dobili od Rudeša, na mail više nisu odgovarali.

POGLEDAJTE VIDEO: Papiga na utakmici Cibalije

Kontaktirali smo i Šarića, ali igrač iz poštovanja prema klubu ništa nije želio komentirati. Cibalia se u 2. HNL vratila prije dvije godine, a brzo bi mogla u niži rang. Možda već nakon ove sezone.

Prošle sezone od ispadanja su je spasili iskusni bivši igrači koji su se vratili iz inozemstva kako bi pomogli, poput Renata Kelića, Tomislava Čuljka, Ivana Zgrablića... Ipak, svi ti igrači su brže-bolje napustili klub nakon samo jedne polusezone, a novi egzodus dogodio se u ovom zimskom prijelaznom roku.

Lokalni dečki poput Mate Bajića i Marka Dabre radije idu igrati u ligaškoga konkurenta Bijelo Brdo i troše na dan stotinjak kuna goriva za prijevoz na trening nego da igraju kod kuće za crkavicu.

S igračima se potpisuju stipendijski ugovori, dovode se stranci, koji dolaze u nadi da bi nešto mogli zaraditi, a klub su još prošle godine prodavali na Njuškalu za 6,5 milijuna kuna. Jasno, Cibalia ima tradiciju, klub je osnovan 1919. i kao takav je sa stadionom i pripadajućim sportskim centrom mamac za potencijalne investitore. Sumnjive i manje sumnjive. U klub su pokušali ući švicarski investitori, ali je zapelo na pitanju infrastrukture.

- Bili smo uvjerenja da odredbe Zakona o sportu neće biti nepremostiva prepreka, no ispostavilo se da financijaši nisu vidjeli način na koji možemo postati vlasnici stadiona na postojećoj lokaciji. Planirali smo uložiti u nekoliko godina 45 milijuna eura, ali koncesije koje postojeći zakon eventualno nudi nisu bile dovoljne - ispričao je hrvatski menadžer Miroslav Bičanić, koji je švicarsku grupaciju pokušao dovesti u klub.

Većinski vlasnik kluba ostao je Grad Vinkovci, a politika je od kluba dignula ruke. Gradska oporba prošle je godine tvrdila da je dug kluba narastao na 14 milijuna kuna, a dionice kluba nitko ne želi.

Netko se čak dosjetio da bi Grad mogao kupiti reflektore Cibalijina stadiona za sedam milijuna kuna i tako spasiti klub od stečaja. Dakle, Grad bi novcem građana kupio reflektore gradskog stadiona od kluba čiji je vlasnik Grad... A što reći na to da u 21. stoljeću na internetskoj stranici kluba još stoji tablica 2. HNL od prošle sezone, a novih ažuriranja nema...

'Bez stranoga kapitala nema naprijed'

- Strašno je to što se događa Cibaliji, pa ona je srce Vinkovaca, kao što je nekoć bila željeznica. Prodali su igrača za tri aluminijska gola?! - s nevjericom u glasu javio nam se Stanko Mršić (65), legendarni trener toga kluba.

- Uvijek isto, tako je bilo i dok sam ja vodio klub. Plaće kasne, politika okreće glavu. A opet, ako nisi dobar s političarima, nemaš ni sponzora. Bez stranoga kapitala nema naprijed. Bio sam i u Osijeku u dva navrata, i tamo je klub bio na rubu ponora, ali izvukli su ih Mađari. Litavci su podigli Goricu, Talijani Rijeku, Kolumbijci Šibenik... Ispada da svi imaju novca, samo Hrvati ne - priča rezignirani Mršić, koji je na klupi Cibalije debitirao 1993. porazom od Dinama 2-1 kod kuće.

- Ma Cibalia je bila institucija čak i u bivšoj državi. Po osam-devet tisuća ljudi bio je prosjek gledatelja, a te 1993. čak i više. Navijači su nas obožavali.

'Cibalia godinama kuburi'

Mršić nije optimist.

- Situacija nikad nije bila dobra, ali ako im igrači odlaze u okolne klubove, onda im prijeti propast. Godinama ‘kubure’ i to dolazi na naplatu. Da ima novca, sve bi bilo drukčije... - zaključio je.

Gospodo, krajnje je vrijeme da pomognete. Klub stoljetne tradicije je na koljenima, klub na čijoj su klupi sjedile trenerske veličine, pokojni Tonko Vukušić i Otto Barić, klub u kojem je štucne zbog prevelikih listova derao čak i Mirko Filipović...

Najčitaniji članci