Obavijesti

Sport

Komentari 2

Lena: Nisam ni svjesna koliko je moja mama Danira bila velika! Ali protiv mene ne želi igrati...

Lena: Nisam ni svjesna koliko je moja mama Danira bila velika! Ali protiv mene ne želi igrati...
7

Može li me Lena nadmašiti? Pa, bolja je nego što sam ja bila u toj dobi. A radi podjednako koliko i ja. Za vrijeme EP-a i nismo se puno čule jer im je trenerica dopustila telefon samo pola sata dnevno, priča nam Danira Nakić Bilić

VIDEO

Ma super je bilo, baš dobro iskustvo, zanimljivo. I definitivno najteže utakmice u životu.

Tako je počela stidljiva Lena Bilić (15), jedna od najmlađih, ali i ponajboljih košarkašica u kadetskoj reprezentaciji Hrvatske koja je na Europskom prvenstvu u Portugalu osvojila brončanu medalju. Lena je, uz Petru Božan, u najboljoj petorci EP-a.

Jedina je to medalja hrvatske košarke ovoga ljeta, a kadetkinje su jedina ženska selekcija koja nastupa u europskom A razredu. Čak su i njihovi muški kolege baš ove godine spuznuli u B razred europske kadetske košarke. Zato su djevojke koje vodi Tatjana Jacović kao svjetlo u tunelu hrvatske košarke.

Pokretanje videa...

Hrvatska košarkašice kadetkinje 01:35

- Potpuno je drugačije igrati za reprezentaciju nego za kluba. Ovdje su puno veća očekivanja, trebaš biti bolji, predstavljaš svoju državu... - priča nam Lena, koja još nije zaigrala seniorsku košarku.

Djevojke su se nakon povratka pohvalile da su se nabrijavale za utakmice i slavile pobjede pjevajući "Igraj moja Hrvatska", ali i ljubavnu "Jutro donosi kraj".

- I himnu prije utakmica. Time smo također radile na zajedništvu.

Lena je kći ponajbolje hrvatske košarkašice svih vremena Danire Nakić Bilić i nekadašnjeg rukometnog asa Zvonimira Bilića. Kako je bilo odrastati u tako sportskoj obitelji?

Zagreb: Doček i konferencija za medije brončane U16 ženske košarkaške reprezentacije Hrvatske

- Lakše je jer su me uveli u sport, i starije sestre su sportašice, sport je od malena oko nas.

Jesi li gledala neke utakmice roditelja?

- Pogledala sam jednu maminu utakmicu koju sam našla na YouTubeu, a sestre sam gledala, išla sam na većinu utakmica.

Jesi li uopće svjesna koliko ti je mama bila velika igračica?

- Mislim da nisam. Znam da je bila baš dobra, ali koliko...

Danira je s Jugoslavijom osvojila srebro na OI 1988., SP-u 1990. i EP-u 1987., a 1988., '89. i '90. bila je najbolja košarkašica Europe.

- Definitivno mi je mama uzor, da pokušam doći blizu tih visina.

Zagreb: Doček i konferencija za medije brončane U16 ženske košarkaške reprezentacije Hrvatske

Za početak, igraju na istoj poziciji beka i krila. A zaigra li nekad hakl s mamom?

- Više s tatom, mama baš ne želi. Pobijedim li tatu? Uh, malo je jači od mene pa me izgura...

A sa sestrama?

- Dosta sam igrala s Tonijom (21), dok je Lucija (25) zadnjih godina bila na studiju u SAD-u. Je li mi Tonia puštala? Ma kakvi, nema šanse!

Lena pohađa drugi razred zagrebačke XVI. gimnazije.

- Idem u dvojezični razred, prvi sam prošla sa 4,56, a u osnovnoj sam školi sve razrede završila s 5,0. Sad ipak više putujem s košarkom, ali svejedno mi je važno imati odličan uspjeh. Engleski bih jezik voljela što bolje naučiti jer bih htjela, poput sestara, studirati u inozemstvu. Lucija je završila studij, a a Tonia je na zadnjoj godini, obje u SAD-u i obje se nakon studija vraćaju.

Zna li ekipa iz razreda da si vrhunska košarkašica?

- Ha, znaju da igram košarku, a moje su prijateljice znale da sam u reprezentaciji i gledale su utakmice. Doček u razredu? Ha, možda...

Kako je bilo na EP-u bez mobitela? Naime, izbornica je uvela stroge restrikcije.

- Na početku je bilo 'Ajme, što ćemo sad?', ali onda smo se zabavile, baš smo dobro društvo, složne smo. Na kraju nam je to postalo posve normalno, navikneš se. A zivkale smo se preko telefona u sobi...

Koja ti je bila najdraža, najemotivnija čestitka?

- Od mog trenera u Trešnjevci Benjamina Markulaka, da je jako ponosan. I par prijateljica iz klubova, cura iz reprezentacije U14... Skupilo se - zaključila je skromna Lena.

A sve je ponosno promatrala njezina majka Danira Nakić Bilić, koja nam je ispričala:

- Lena nam je treća kći i sve tri su bile košarkašice. Lucija je bila u reprezentaciji, iako je uglavnom sjedila na klupi, Tonia je igrala za sve mlađe uzraste i za U-20 selekciju malo, a dobila je poziv i u seniorsku reprezentaciju kad se one najjače igračice nisu odazvale. Solidno je igrala, nekad u petorci, uglavnom kao prva zamjena. A Lena je možda zasad napravila najviše, ali ja sam jednako ponosna na sve tri. Cilj nam je bio da budu u sportu najmanje do 18. godine jer su nemjerljive vrijednosti koje sport nosi, sjajna pomoć roditeljima u odgoju.

Je li majčino slavno ime kćerima bilo teret ili prednost?

- Ni jedno ni drugo jer ženska košarka nije toliko u fokusu javnosti. A doma smo ih naučili da rade i ne opterećuju se nego izvuku svoj maksimum, i u školi i u sportu.

Može li Lena nadmašiti mamu?

- Pa, bolja je nego što sam ja bila u toj dobi. Ali ovdje je puno talenata i jednostavan recept, koji nije tako lako realizirati, samo rad i rad.

Pa radi li Lena više nego što je radila mama?

- Mislim podjednako.

Brončane košarkašice: Slavile smo pjevajući i Vesnu Pisarović
Brončane košarkašice: Slavile smo pjevajući i Vesnu Pisarović

Je li bilo šanse da ijedna završi u rukometu?

- Nisu ni u košarci zbog mene. Najstariju smo upisali na odbojku pa se predomislila i u otišla u košarsku, a mlađe slušaju i gledaju stariju sestru, ne nas.

Koliko ste se čule za vrijeme EP-a i savjetovale je?

Zagreb: Doček i konferencija za medije brončane U16 ženske košarkaške reprezentacije Hrvatske

- Jako malo, samo porukama, jer im je trenerica dopustila telefon samo pola sata dnevno kako bi držale pravi fokus na treninge.

Je li i u vaše vrijeme bilo strogih karantena?

- Uoči važnih utakmica stavili bi nas u karantenu u hotel i izolirali tri dana. Ali danas je zbog društvenih mreža to nemoguće, danas ako želite zadržati fokus, morate im oduzeti mobitele i tablete. I razgovarali smo s drugim reprezentacijama, to svi rade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi