Obavijesti

Sport

Komentari 0

Mali kvartovski klub rastura: 'Klinci su nam na turnirima bili bolji od Barcelone i Veszprema'

Mali kvartovski klub rastura: 'Klinci su nam na turnirima bili bolji od Barcelone i Veszprema'
1

Početkom godine bili smo na jakom turniru u Mađarskoj, ugostio nas je moćni Veszprem. Na tom turniru bilo je osam klubova, a moglo se doći samo s pozivnicom, priča jedan od trenera hit-kluba Marin Klarić

VIDEO

Otkako je samostalnosti, RK Zagreb "drmao" je našim rukometom. Zadnjih nekoliko godina u izvrsnosti im se sustavnim radom priključio našički NEXE, a sad se rađa još jedna sila. Na međunarodnom turniru 'Dubrava 2020' mlađe kategorije Maksimir Pastele (U-11, U-13, U-15 i U-17) igrale su četiri finala.

Nastupilo je 11 momčadi koje su odigrale 99 utakmica u tri dana, a Maksimir je jedini klub koji je imao finaliste u sve četiri kategorije. Do zlata su došle njihova U-11 i U-17 momčad. Naravno, na turniru je bio u Zagreb pa je uspjeh tim veći. Potražili smo jednog od tvoraca tog 'rukometnog čuda'.

'Veszprem nas je zvao na turnir'

- Strašan rezultat, iako, vjerujte, nije nikakvo iznenađenje. Početkom godine bili smo na jakom turniru u Mađarskoj, ugostio nas je moćni Veszprem. Na tom turniru bilo je osam klubova, a moglo se doći samo s pozivnicom. To dovoljno govori koliko cijene našu školu. Na tom turniru naši su kadeti (U-17) došli do finala, gdje su izgubili od mlade mađarske reprezentacije. Do finala smo došli preko Celja, klubova iz Norveške, Češke... Ma, proputovali smo pola Europe. Bili na turnirima u Švedskoj, Češkoj, završavali ispred Barcelone, Veszprema, danskog Skandeborga, koji je čudo u mlađim kategorijama - objašnjava nam trener U-11 momčadi Maksimira Marin Klarić, ujedno i koordinator seniorskog pogona i mlađih dobnih kategorija kluba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jasno, ima Veszprem skrivene motive, ipak se radi o rukometnom velikanu i bogatašu.

- Lukavi su oni, pozovu nas na turnir i tako skautiraju igrače, ostvaruju prve kontakte. Imamo zaista darovitu generaciju kadeta, neke od njih već smo priključili seniorskoj momčadi, koju vodi bivši hrvatski reprezentativac Zvonimir Bilić. Dobit će neke minute u 1. B ligi, a već sljedeće sezone vidimo ih kao punopravne članove prve momčadi. U toj U-17 generaciji, koja je osvojila zlato na turniru u Dubravi, imamo šest reprezentativaca Hrvatske, dvojica-trojica su prvotimci - priča Klarić, koji je u Maksimir došao početkom godine iz Dubrave.

Rukometaši Maksimira uglavnom treniraju u SC-u Fairplay na Jazbini. Dvorana je nova, krasna i klincima ništa ne nedostaje. Zato i ne žure s odlaskom. Dio treninga odrađuju i u dvorani matematičke gimnazije te u OŠ Ivan Filipović.

- Naravno da ponuda za neke iz spomenute čuvene generacije ima, ali na kraju o svemu odlučuju roditelji, ipak su ti igrači maloljetni. Roditelji su prepoznali naš dobar rad pa se klincima nigdje ne žuri. Sve smo talentirane igrače vezali stipendijskim ugovorom, pa bi zainteresirani klubovi morali platiti i odštetu, iako, to sigurno nije problem za najveće klubove. Gledajte, svjesni smo da će ti igrači već vjerojatno s 19 godina otići, ali važno je da ne preskaču stepenice u razvoju. Često se piše da je 'ovaj ili onaj otišao u PSG ili Veszprem', ali to baš i nije točno. Ti veliki klubovi te dovedu pa zapravo igraš u njihovoj akademiji, ili filijalama. Primjer vam je Halil Jaganjac, koji je izgubio godinu dana, tek se sad vraća na pravi put u NEXE-u. Igrači bi barem do 22. godine trebali ostati ovdje, igrati Premijer ligu.

Veszpremu treći put SEHA titula
Veszpremu treći put SEHA titula
Novi pehar za pobjednika SEHA lige izgleda spektakularno: Mi smo napravili primjer za Europu
Novi pehar za pobjednika SEHA lige izgleda spektakularno: Mi smo napravili primjer za Europu

'Nije dobro braniti djeci treninge'

A koja je tajna uspjeha Maksimira? Nije valjda da na tom kvartu ima toliko dobrih mladih rukometaša...

- Ma imamo klince iz svih dijelova grada. Sa Savice, Maksimira, iz Novog Zagreba, s Pešćenice, Ferenščice... Razlog? Djelujemo u osam osnovnih škola, tamo triput tjedno naši treneri održavaju treninge, a one najdarovitije dovodimo u Maksimir Pastelu. Jasno, onaj tko nije prošao selekciju u nekom trenutku, može je proći za par mjeseci, godinu dana - pojašnjava Klarić.

Što ako dječaci imaju loše ocjene u školi? Brani li im klub treninge, kao što je to slučaj u nekim drugim klubovima.

- Ma, ne. To bi bilo kontraproduktivno. Često i roditelji djeci brane treninge, ali to nije rješenje. Radimo u osnovnim školama pa i mi nekad odemo na razgovor s profesorima, pokušamo detektirati problem. Imam dugogodišnje iskustvo i nikad se nije pokazalo dobrim što je neki dječak zbog lošijih ocjena izostajao s treninga - kazao je trener maksimirskog kluba.

Inače, Maksimir u svom pogonu ima nekoliko zaposlenih profesionalaca, ali i honoraraca.

- Financiramo se na razne načine. Nešto dobijemo od Grada, nešto od članarina, nešto od sponzora... Imperativ rezultata ne stavljamo pred mlađe igrače, ali cilj nam je doći do Premijer lige kroz par godina - završio je Klarić.

Više o klubu:

Klub je osnovan 2002. Krenulo se od nule, a osnivači su Goran Perić i Mario Ulamec. Danas klub ima oko 160 djece u školama rukometa i oko 140 igrača u selekcijama samog kluba.

  • Stanko Gačić - predsjednik kluba
  • Nevena Krajcar - sportska direktorica
  • Vedran Krkač - trener kadeta rođenih 2004. i 2005. (trostruki prvaci Hrvatske, jednom viceprvaci Hrvatske, osvojili tri najveća turnira u Europi za mlađe dobne kategorije i praktički sve turnire u regiji)
  • Matko Zrilić i Milan Šutić - vode dječake rođene 2005., 2006. i 2007. godine
  • Boris Nemec - trener dječaka rođenih 2008.i 2009. (prvaci Hrvatske)
  • Ivan Mihić vodi dječake 2010. godište
  • Valentina Benko, Tomislav Petanjek i Ivan Jira (dugogodišnji rukometni djelatnik) pomažu u organizaciji utakmica

Sretno u početku jedne nove priče i nastavku karijere !!! Filip Perić dugogodišnja jedinica našeg kluba odlazi u...

Objavljuje Rukometni klub Maksimir PastelaČetvrtak, 27. kolovoza 2020.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram