Obavijesti

Sport

Komentari 25

Najveća pobjeda u povijesti OI: SAD pregazio Nigeriju s +83!

Najveća pobjeda u povijesti OI: SAD pregazio Nigeriju s +83!
1

Ono što su američki košarkaši priredili u petak navečer u Londonu ušlo je u povijest. SAD je slavio protiv Nigerije 156-73 zabivši najveći broj koševa na OI ikad

VIDEO

Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država pregazili su reprezentaciju Nigerije u utakmici 3. kola skupine A olimpijskog turnira u Londonu.

Iako Nigerija nije nikakvo mjerilo snage Dream Teama, ono što su igrači trenera Michaela Krzyzewskog prikazali večeras bilo je za svaku pohvalu i divljenje. Slavili su u konačnici Amerikanci s ogromnih 83 razlike, 156-73.

Prije svega treba istaknuti šut za tri poena. Amerikanci su ubacili čak 29 trica na susretu (!), a u istima je prednjačio Carmelo Anthony koji je stavio njih okruglih 10. Šut za dva poena bio je gotovo savršen. Uspješno su unutar linije tri poena igrači SAD-a pogađali 30 puta od mogućih 37!

Kada govorimo o strijelcima recimo da je nakon Chandlera, LeBron James bio najlošiji sa svega šest koševa. Svi ostali ubacili su minimalno sedam, a najviše je na kraju "utrpao" igrač New York Knicksa Anthony (37). Russell Westbrook stavio je 21, Bryant 16, Love 15, a Durant 14 poena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

SAD je utakmicu otvorio s 13-0 i tu se već moglo naslutiti da bi Nigerija mogla gadno nastradati. Samo u prvih 10 minuta zvijezde NBA lige ubacili su 49 poena, a do kraja poluvremena 78!

Kada si svi očekivali da bi se kanonada nigerijskog koša mogla stišati u nastavku, SAD je neumorno nastavio trpati suparnikov koš. Utakmica se do kraja pretvorila u pravu egzibiciju u kojoj su centri asistirali playmakerima na zakucavanje, a da ne govorimo da su svi osim Chandlera i Davisa pokušali barem jednom šutnuti za tricu. Uostalom, svima je ušao barem jedan pokušaj za tri poena, osim Jamesu koji je promašio svoj jedan jedini na početku susreta.

Za kraj spomenimo ipak i Nigerijce, točnije Ikea Diogua. Bivši igrač NBA lige, a danas član portorikanskog kluba, ubacio je 27 koševa i uhvatio sedam lopti pod obručima.

U petak će Amerikanci odmarati, pa će nakon laganih treninga (Tunis i Nigerija) u subotu zaigrati protiv Litavaca. U posljednjem kolu skupine (6. kolovoz) očekuje nas veliki derbi između Argentine i sjajnog "Dream Teama".

Dream Team obarao rekorde

Američka košarkaška reprezentacija u četvrtak je navečer u dvoboju 3. kola skupine A protiv Nigerije na olimpijskom turniru u Londonu postavila niz rekorda.

Bila je to najuvjerljivija pobjeda na Olimpijskim igrama od 1948. godine, kojom su oborili rekord najveće olimpijske pobjede originalnog Dream Teama iz 1992. godine (Jordan, Bird, Magic i društvo su sa +68 dobili Angolu, op.a.), a ujedno je postignut i najveći broj koševa ikad.

Prethodni rekord držao je Brazil koji je 1988. godine zabio 138 koševa. Nadalje, pogodila je momčad Mike a Krzyzewskog rekordnih 29 trica u susretu (iz 46 pokušaja), a u prvoj je četvrtini postigla čak 49 koševa (prethodni rekord bio je 38 koševa).

Najefikasniji u redovima Amerikanaca bio je Carmelo Anthony koji je svojih 37 koševa zabio za samo 14 minuta igre. Anthony je zabio čak 10 trica iz 12 pokušaja, čime je izjednačio postignuća Kanađanina Tillemana (protiv Španjolske u Seulu 1988.) i Brazilca Oscara Schmidta (protiv Portorika u Atlanti).

Španjolska se provukla na jedvite jade protiv domaćina

Opasno su živjeli aktualni olimpijski doprvaci, košarkaši Španjolske, u meču 3. kola olimpijskog turnira u Londonu protiv domaćina, Velike Britanije.

Pobijedila je Španjolska 79-78, a Britanci su u zadnjim trenucima ogleda zaredali tricama koje su na kraju mogle Španjolce skupo koštati. Posljednju u nizu tricu su Britanci pogodili sedam sekundi prije kraja za 79-78, no do kraja nisu uhvatili Calderona, te nisu napravili prekršaj, čime bi produljili nadu u čudo, odnosno pobjedu ili produžetak.

Španjolska je tako ostala netaknuta i nakon tri utakmice. Sa šest bodova, zajedno s Rusijom, predvode skupinu B.

U četvrtak je najbolji strijelac Španjolske bio Calderon sa 19 poena, dok je Pau Gasol dodao 17 uz pet asistencija. Igru Velike Britanije su nosili Luol Deng sa 26 poena, sedam asistencija i devet skokova, te Joel Freeland sa 25 poena i sedam skokova.

OI, košarka (M), 3. kolo

skupina A:

Francuska - Litva 82-74

Argentina - Tunis 92-69

SAD - Nigerija 156-73

Redoslijed: 1. SAD 6, 2. Francuska 5, 3. Argentina 5, 4. Litva 4, 5. Nigerija 4, 6. Tunis 3.

skupina B:

Australija - Kina 81-61

Rusija - Brazil 75-74

Španjolska - Velika Britanija 79-78

Redoslijed: 1. Rusija 6, 2. Španjolska 6, 3. Brazil 5, 4. Australija 4, 5. Kina 3, 6. V. Britanija 3.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...