Sport

Komentari 25

NBA legenda: Odrastao sam u Australiji, ali odgojen sam kao Hrvat! Tvrdoglav sam poput njih

NBA legenda: Odrastao sam u Australiji, ali odgojen sam kao Hrvat! Tvrdoglav sam poput njih

Moj otac i njegovi roditelji otišli su na brod za Australiju, sestra mi je rođena 1979., a ja 1984. godine, mi smo prva generacija koja je tamo rođena, priča legendarni NBA košarkaš Andrew Bogut

Danas umirovljeni Andrew Bogut (38) bio je prvi izbor NBA drafta 2005. godine, a bivši australski reprezentativac rodom je zapravo iz Hrvatske. 

Najviše je volio gledati Tonija Kukoča, koji je osvajao NBA prstene u dresu Chicago Bullsa i upravo mu je Hrvat najveći košarkaški uzor. Bivši košarkaš Sinisa Marković pomogao mu je da postane profesionalni igrač u NBA ligi gdje je proveo skoro 19 godina.

AFP

Njegovi su roditelji migrirali u Australiju u 1970-im godinama, majka mu je iz Karlovca, a otac Osječanin. Bogut je u razgovoru za podcast 'All Things Croatia' progovorio o hrvatsko-australskom naslijeđu i legendarnoj košarkaškoj karijeri.

- Moj djed je često radio u Njemačkoj, a onda se naš rođak preselio u Australiju. Moj otac i njegovi roditelji otišli su na brod za Australiju, ali ubrzo su se počeli premišljati i onda su otišli na brod  natrag za Hrvatsku gdje su otišli na godinu dana. Ipak, na kraju su shvatili da je to greška i vratili se u Australiju. Sestra mi je rođena 1979, a ja 1984. godine, mi smo prva generacija u Australiji - rekao je Bogut u podcastu.

REUTERS/PIXSELL

Odgojen kao Hrvat

- Kažem ljudima, rođen sam i  odrastao sam u Australiji, odgojen sam kao Hrvat! Naša je kuća bila hrvatska, izvana australska, ali unutar našeg doma je bila hrvatska glazba, hrvatska hrana, hrvatske stvari na zidovima, umjetnine, pričali su samo na hrvatskom. Bilo mi je lako kad sam kasnije u životu posjetio Hrvatsku.

Voditelj podcasta Stanko Zovak pitao je Boguta osjeća li se više kao Hrvat ili Australac, na što je on dao zanimljiv odgovor.

- Teško je odlučiti. Australija je dala puno mojoj obitelji kojoj je teško pao odlazak iz Hrvatske. Znate, Hrvati su vrlo ponosni i obiteljski ljudi, tako da je mojoj obitelji bilo teško donijeti takvu odluku. Smatram da dosta mojih ideala i tvrdoglavost dolazi od Hrvata - Bogut je zaključio.

Bivši reprezentativac Australije u karijeri je igrao za Milwaukee Buckse, Golden State Warriorse, Dallas Maverickse i Los Angeles Lakerse.

Najčitaniji članci