Obavijesti

Sport

Komentari 5

'Naše cure sve su amaterke, baš s njima treba biti psiholog'

'Naše cure sve su amaterke, baš s njima treba biti psiholog'
3

Sve Ruskinje, Grkinje, Talijanke, Španjolke... imaju dobre ugovore, dok smo mi amateri, s 5-6 treninga tjedno. Samo je Emmi Miljković poluprofesionalka, kaže izbornik vaterpolistica Marijo Ćaleta

VIDEO

Osmog dana kolovoza ove godine u Tokiju će se održati finale ženskog vaterpolskog turnira. Hoće li u njemu igrati Amerikanke, Španjolke, Ruskinje ili netko četvrti, nije nam tako važno jer znamo da Hrvatice sigurno neće. Međutim... One će svoje finale OI-ja igrati - danas!

- Slažem ste, sve ste rekli - potvrdio je našu misao izbornik hrvatskih vaterpolistica Marijo Ćaleta nekoliko trenutaka prije videoanalize drugih 'finalistica' iz Slovačke.

Mama koja je potopila Srbiju: Radim u kafiću i stignem sve
Mama koja je potopila Srbiju: Radim u kafiću i stignem sve

U igri je danas malo iza ručka (13.00), da i to raščistimo, četvrtfinale Europskog prvenstva. Ulazak među najboljih osam reprezentacija u Europi prilika je koja se protiv Slovačke - ovo nije zapovijed - ne smije propustiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nikad nismo imali takvu šansu, no u prošloj utakmici Slovačka je iznenadila Srbiju (6-2). Mislim da su tu kopirale nas i našu igru. Dobili smo ih triput uvjerljivo na pripremama u Varaždinu, ali sada su tu s njima dvije najbolje igračice, a imaju ukupno tri koje igraju u Europi. Ako budemo pravi, mislim da nećemo imati problema.

Mislimo i mi. Uostalom, dečki su jučer pobijedili Slovake, i oni su u četvrtfinalu u Budimpešti, pa red je da to naprave i cure.

- Neka to onda bude najava - opet se s nama složio, i drago nam je, 38-godišnji Šibenčanin.

Iako bismo najradije to zaboravili, moramo se ipak vratiti dva dana unatrag. U petak su, naime, Ruskinje... Ostat ćemo samo pri konstataciji da su pobijedile naše cure 34-1.

- Dogodile su nam se stvari koje nismo predvidjeli. Ivana Butić, jedna od najboljih igračica, dobila je jaki udarac u oko i ima posjekotinu na kapku, pa nije igrala. Također, njena sestra Domina ima upalu vanjskog uha, temperaturu, pa je i ona malo igrala. Ivana će sigurno igrati, nadamo se i Domina. No ja moram reći da su Ruskinje, Grkinje, Talijanke, Španjolke sve igračice koje imaju dobre ugovore, dok smo mi amateri, s 5-6 treninga tjedno. Samo je Emmi Miljković poluprofesionalac.

Tko je Zvonimir Butić, igrač koji je udario Španjolca? I njegove četiri sestre igraju za Hrvatsku
Tko je Zvonimir Butić, igrač koji je udario Španjolca? I njegove četiri sestre igraju za Hrvatsku

Što uopće izbornik može reći nakon takvih poraza u svlačionici?

- Ha, da se resetiraju. Jest da je takav poraz utjecao na njih, pričali smo dosta poslije jer s curama trebate biti i veliki psiholog. Jedan plač, drugi, pa se međusobno smiruju. Međutim, nama je Slovačka najvažnija. Bit će spremne u glavi, bez brige.

I prostor za slavlje, pretpostavljamo, bit će spreman nakon utakmice. 

- Naravno, proslavit ćemo ako pobijedimo, ali sve u granicama.

Nismo ni sumnjali drugačije, nego... Rekla nam je najiskusnija igračica u svlačionici, spomenuta Emmi Miljković, da već gledate i prema - Francuskoj. To znači da ste već potpisali poraz u tom potencijalnom četvrtfinalu?

- Ma nismo, ali tamo bi nas čekale najvjerojatnije Španjolke i tu se jedino možemo boriti. Realnost su nam Francuskinje u borbi za 7. i 8. mjesto.

Realnost da, ali za hrvatski ženski vaterpolo trenutno - zlatna realnost.

Trenerska karijera

- Počeo sam i završio igračku karijeru u Solarisu, a prije 14 godina Ivica Tucak pozvao me da preuzmem vaterpolistice šibenske Viktorije. Vodio sam i mlađe kategorije pa je došao poziv Perice Bukića da preuzmem seniorsku reprezentaciju što me iznenadilo.

Možemo li se približiti najboljima?

- Imamo mlađe generacije koje smo digli na višu razinu. Na EP-u do 16 godina bili smo prvi put među 6. Budemo li nastavili tim korakom, možda bismo za 2-3 olimpijska ciklusa mogli se približiti najboljima. U tom smislu moram pohvaliti sve u Hrvatskom vaterpolskom savezu.

Dečki vs. cure

- To je druga dimenzija, puno je sporije, pa se mogu i neke taktičke stvari bolje izvesti. Zahtjevnije jer curama treba maksimalna pažnja, dok kod dečki nema suza. Dogodi se dobro, nekad, ali ne ovako.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše
BIRTIJA

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše

Volio bih dočekati da se isti ljudi koji se svako toliko okupe slaveći uspjeh pojedinca ili grupe sudržavljana u jednakom broju, ili plus još toliko, redovito okuplja kako bi zaštitili svoja prava. Borba za više razuma

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali
LINO ČERVAR ZA 24SATA

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali

Ja vodim bitke na terenu, a zajedno sa suprugom Klaudijom i onu životnu za njezino zdravlje. U deset situacija u finalu protiv Španjolske bili smo oštećeni, rekao nam je Lino Červar
'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'
SREBRNI 'KAUBOJ' MATANOVIĆ

'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'

Otac je bio na prvih sedam utakmica, ostali su se rasporedili. Nažalost, Stockholm je bio predaleko i preskup, pa nisu došli tamo. Dresovi? Ma, svima sam dao i više njih, kaže nam Vlado Matanović