Obavijesti

Sport

Komentari 18

Ni Hajduk, ni penzija: Subašić će u Saudijsku Arabiju ili Englesku

Ni Hajduk, ni penzija: Subašić će u Saudijsku Arabiju ili Englesku
1

Naš broj 23, koji je ušao u legendu briljantnim nastupima na SP-u u Rusiji, nakon osam godina napustio je Monaco. Prvi je put u karijeri slobodan igrač...

VIDEO

Siječanj je, godina 2012. Ruskom bogatašu Dmitriju Ribolovljevu bilo je malo dosadno pa je ušao u Monaco koji se koprcao na dnu druge francuske lige. Za direktora je postavio svog sunarodnjaka Jevgenija Smaljencova i kazao mu: Bratko, složi mi momčad za svjetski vrh.

Smaljencov je prije Monaca radio u moskovskom Spartaku kao sportski direktor i u Rusiju je doveo Stipu Pletikosu. Hrvata je obožavao i Ribolovljeva je uvjerio da je on pravi golman za Monaco. Ipak, Plete se na ponudi zahvalio, već se "obećao" Rostovu, ali kazao je rečenicu koja je promijenila karijeru Danijela Subašića (35).

- Hvala na pozivu, ali ne mogu. No, uzmite Danijela Subašića, zajedno smo u reprezentaciji, jamčim za njega. To je pravi golman - predložio je Pletikosa sportskom direktoru Monaca, a Zadranin je za sedam dana bio u kneževini.

Nije tajna da je Subašić tih dana bio vruća roba na tržištu, ugovor s Hajdukom istjecao mu je za šest mjeseci i željeli su ga moćni i bogati klubovi poput Schalkea. Ipak, vjerovao je Pletikosi i zaputio se u nepoznato. A onda je krenuo show! Čudesnim bravurama odveo je Monaco na vrh druge lige, a stigao je i zabiti golčinu Boulogneu iz slobodnjaka.

- Za mene je Pletikosa bog, ta njegova preporuka okrenula mi je karijeru. To mu nikada neću zaboraviti - pričao je Subašić.

Veliki Mbappé sjetio se Sube: Puno toga si mi donio, ostat ćeš zapisan u Monacovoj povijesti
Veliki Mbappé sjetio se Sube: Puno toga si mi donio, ostat ćeš zapisan u Monacovoj povijesti
Subašić okreće novu stranicu: 'Hvala na ostvarenim snovima'
Subašić okreće novu stranicu: 'Hvala na ostvarenim snovima'
Monaco

Rus ga je obožavao, ali je svejedno u momčadi htio neko jače ime. Valdes nije prošao liječnički pa je došao Romero, argentinski reprezentativac. 

- Ne opterećujem se što piše i tko sve dolazi. Moje je raditi, trenirati i biti što bolji - stalno je govorio Subašić.

Ribolovljev je u klub ulupao milijune, doveo u klub zvijezde poput Falcaa, Jamesa, Bernarda Silve, Mbappéa, Martiala... Svi oni bili su samo prolaznici, ali Suba nije ni pomišljao na odlazak. 

- Nema smisla tražiti kruha preko pogače. Pa najbogatiji ljudi svijeta plaćaju da dođu živjeti u Monaco, a ja imam tu privilegiju.  A nije bilo lako u početku, tko je sve dolazio od poznatih golmana, tko je sve pretendirao na mjesto na golu. Ali na koncu sam ja branio i dokazao da vrijedim, i to samo zato što sam jak u glavi, i zato što i dalje radim kao da sam na početku - pričao nam je Subašić.

Sve je kulminiralo 2017. Monaco je došao do naslova francuskog prvaka ispred još bogatijeg PSG-a, igrao polufinale Lige prvaka, a na kraju sezone bivši je hrvatski reprezentativac proglašen najboljim golmanom Ligue 1.

Ma ne može bolje od tog, pomislili smo. Oh, kako smo se prevarili... Ono što je Subašić radio na SP-u u Rusiji, unakazio je Dance i Ruse, skidao čudesa protiv Engleske, a u finalu stisnuo zube i branio unatoč ozljedi...

World Cup - Round of 16 - Croatia vs Denmark

- Subi su roditelji rekli da se ostavi nogometa, zbog škole. Moj otac je tada vodio juniore Zadra i kao dvije godine mlađeg Subu stavio za prvog golmana. Ispalo je da se nije ostavio nogometa - pričao je Subašićev ponajbolji prijatelj Danilo Paunović.

Žrtva sa SP-a mogla ga je koštati karijere. Načet ozljedama u Monacu je pao u drugi plan. Nakon SP-a odigrao je tek 18 utakmica, samo jednu prošle sezone. Bio je to jasan znak da se suradnja francuskog prvoligaša i hrvatskog golmana bliži kraju. U ponedjeljak je Monaco objavio da je Subašić slobodan i već su počela nagađanja o njegovoj budućnosti.

Keita Balde platio smještaj za 200 beskućnika iz Afrike! Čak 13 hotela odbilo njegov zahtjev
Keita Balde platio smještaj za 200 beskućnika iz Afrike! Čak 13 hotela odbilo njegov zahtjev

Spominjali su mnogi i kraj karijere, ali Suba, doznajemo iz izvora bliskih igraču, o tome uopće ne razmišlja. Želi braniti još tri-četiri godine, prvi put u životu je slobodan igrač i ima nekoliko opcija za nastavak karijere. Zovu ga iz Saudijske Arabije, neki bogati engleski klubovi vide ga kao trećeg golmana pa o povratku u Hajduk ili Zadar uopće ne razmišlja. 

Jasno je da Suba želi naplatiti svoju sjajnu karijeru, ipak je u Monaco došao kad su tek hvatali uzlet, nije bio plaćen poput ranije spomenutih zvijezda. Bitnije mu je braniti, ima još volje i motiva pa - navalite, gospodo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka