Sport

Komentari 60

Ni nakon 27 godina ne možemo prestati plakati za Draženom: 'Klara je vozila 160 km na sat'

Ni nakon 27 godina ne možemo prestati plakati za Draženom: 'Klara je vozila 160 km na sat'

Naš zrakoplov preletio to mjesto i pilot je objavio da se moramo vezati zbog turbulencija, a ispod nas su bili crni oblaci. Nevjerojatno... Bio sam u krevetu kad mi je Novosel javio da je Dražen poginuo, kaže nam Rađa

Na današnji dan prije 27 godina cijela Hrvatska je plakala zbog smrti košarkaškog Mozarta. Bio je to dan kad je u automobilskoj nesreći poginuo Dražen Petrović.

POGLEDAJTE VIDEO: Bio je najveći hrvatski sportaš u povijesti

Godinama se nagađalo koje dvije osobe su bile s njim u automobilu tog kobnog jutra, a onda je otkriveno da je crvenim Golfom te 1993. upravljala njegova tadašnja djevojka Klara Szalantzy, a treća osoba bila je turska košarkašica Hilal Edebal, koja se ni danas nije oporavila od teške nesreće. Gotovo pa je potpuno izgubila pamćenje.

- Klara je vozila prebrzo. Bila je mlada vozačica i u takvoj situaciji nije se mogla najbolje snaći. Doletjela je u šleper brzinom većom od 160 kilometara na sat. Čak nije uspjela ni reagirati, kočiti. I da je uspjela pokušati zaustaviti vozilo, pitanje je kako bi to prošlo. Uslijedio je strahoviti udarac od kojega je Dražen poginuo - rekao je policajac Binder, koji je bio na očevidu.

Koliko je Draženu značila Hrvatska, dovoljno govori i činjenica da je igrao u nevažnoj utakmici protiv Slovenije.

Već smo izborili plasman na EP, ali Dražen je svejedno htio igrati tu utakmicu u Poljskoj. Nije trebao biti tamo, ali htio je igrati za svoju državu.

Europsko prvenstvo nekoliko tjedana kasnije nije dočekao.

U Frankfurtu je dugo razmišljao hoće li s ostatkom momčadi sjesti na avion ili ipak krenuti automobilom.

- Mi smo se vraćali iz Varšave prema Frankfurtu, a Dražen je tamo prešao u automobil kojim je s djevojkom dalje nastavio put. Nevjerojatno je da je u tom trenutku naš zrakoplov preletio to mjesto i pilot je objavio da se moramo vezati zbog turbulencija, a ispod nas su bili crni oblaci. Nevjerojatno, ali to je život. Bio sam u krevetu kad mi je Mirko Novosel javio da je Dražen poginuo - rekao nam je Dino Rađa.

- Dražen Petrović je drugi najbolji Europljanin u NBA-u, prvi je Kukoč - rekao je Michael Jordan.

- Svi znamo kakav je Dražen bio, nikome nije priznavao da je bolji od njega, sa svakim bi ulazio u ‘fight’ i provocirao ga, ali ne i s Jordanom - rekao je Aco Petrović.

I nakon smrti Kobea Bryanta, veliki Steve Kerr istaknuo je da je ovako teško bilo jedino kada je Dražen preminuo.

- Da. Mislim da jest. Jednako smo šokirani bili kada smo čuli da Magic Johnson ima HIV jer tada smo, 1991., mislili da mu je ostalo možda godinu dana života. Hvala nebesima, Magic živi sretan i ispunjen život - pričao je Kerr.

- Ali ako govorimo o onima kojih više nema ovakav šok i tugu koju osjećamo nakon Kobejeve tragične smrti osjećali smo samo još jednom, 1993. kada je poginuo Dražen Petrović. Dražen je 'Hall of Famer', Kobe je jedan od najvećih u povijesti. I tada i danas, i za Dražena i za Kobeja... Ne možeš vjerovati da se dogodilo, nešto ti ne da pomiriti se sa takvom tragedijom - rekao je Steve Kerr, čovjek sa pet igračkih i tri trenerska NBA naslova.

A i sam Dražen bio je svjestan da jednom trenu svemu dođe kraj. 

- Hoće li ti biti žao kada jednoga dana budeš samo gledatelj? - upitala je Dražena jedna djevojčica. 

- Mislim da mi neće biti žao jer svakom aktivnom bavljenju sportom jednom dođe kraj, tako i košarci - sjetno je odgovorio plavokosoj djevojčici. 

- Bez treninga se praktički ne može, međutim ima i utakmica gdje uz sav taj trening ne ide sve za rukom, i igrač se baš ne snalazi, konkretno ja. I mislim da je u tim trenucima najbitnije da igrač shvati da će mu krenuti bolje, da ima jednu sigurnost u sebe, samopouzdanje. Jer u svakom poslu, pa tako i u košarci, ima trenutaka kada ne ide, tako da iz te situacije treba što prije izaći. Normalno, sa što više treninga. Ali najbitnije je da igrač ima dovoljno samopouzdanja i da vjeruje u sebe - iskreno je govorio. 

Najčitaniji članci