Sport

Komentari 18

Norvežanin koji je stravično pao na Planici se budi iz inducirane kome: 'Stanje mu je stabilno'

Norvežanin koji je stravično pao na Planici se budi iz inducirane kome: 'Stanje mu je stabilno'

Daniel Andre Tande užasno je pao na Planici. Norvežanin se nije micao i bio je bez svijesti, a ostali natjecatelji od šoka nisu mogli gledati što se događa. Liječnici su ga bili stavili u induciranu komu

Norveški skakač Daniel Andre Tande, koji je u četvrtak doživio težak pad na Planici, još uvijek se nalazi na odjelu intenzivne njege UKC Ljubljana.

- Njegovo je stanje stabilno i on je u fazi buđenja - objasnila je anesteziologinja Špela Štupnik Pirtovšek, članica medicinskog tima na Planici.

Prisjetimo se, Tande je u četvrtak u pokusnoj seriji u letu izgubio kontrolu nad skijama i pao na glavu odmah na početku doskočišta, a zatim se dugo kotrljao niz padinu čuvene letaonice braće Gorišek.

Ski Jumping World Cup

Upozoravamo da je video uznemirujućeg sadržaja, a možete ga pogledati OVDJE

Izgledalo je strašno, Norvežanin se nije micao i bio je bez svijesti, a ostali natjecatelji od šoka nisu mogli gledati što se događa. Ubrzo je došla hitna koja ga je mobilizirala i prevezla u bolnicu. 

Ski Jumping World Cup

Nakon jezivog pada liječnici su ga stavili u stanje inducirane kome kako bi se smanjila potencijalna oštećenja na mozgu. 

Štupnik Pirtovšek je dodala kako je za vrijeme finala Svjetskog kupa na Planici provedeno 3.300 testova na korona virus.

- Pet osoba bilo je pozitivno. Sve smo na vrijeme povukli s mjesta događaja i nismo otkrili širenje virusa unutar planinskog mjehura. Spriječili smo infekcije, a natjecanje je održano u sigurnom okruženju - dodala je Štupnik Pirtovšk.

Skijaški skokovi opasan su sport

Ovaj sport je sam po sebi jedan od najopasnijih jer skakači lete nebom brzinom od 90 km/h, a do danas su skijaški skokovi toliko napredovali da natjecatelji skaču i preko 250 metara. 

Kod skakanja se koristi V-tehnika. Tada skakač drži skije u 'V' položaju, pri čemu su repovi skija skupljeni, a vrhovi odvojeni. Skije služe kao krila kod ptica, a ako skakač u jednom trenutku izgubi ravnotežu te poremeti stav skija, dođe do pada i posljedice mogu biti ogromne.

Nažalost, ovakve nesreće su česte u ovome zimskom sportu i to je veliki rizik za sve koji se bave skijaškim skokovima. Prije nekoliko godina austrijski skakač Lucas Müller ostao je paraliziran nakon što je prilikom jednog pada u austrijskom Kulmu slomio kralježnicu između šestog i sedmog kralješka.

Najčitaniji članci