Obavijesti

Sport

Komentari 43

Od Barcelone i Haladone do 2. lige: Što je Alen - prošlost ili pak budućnost naše reprezentacije?

Od Barcelone i Haladone do 2. lige: Što je Alen - prošlost ili pak budućnost naše reprezentacije?

Bio je jedan od najvećih talenata u povijesti Dinamove škole nogometa, htjeli su ga gotovo svi europski velikani, a sad igra u Championshipu te je još uvijek ime Alena Halilovića (24) velika enigma hrvatskog nogometa

VIDEO

Alen Halilović (24) danas nije zvijezda Reala ni Atletica, dva madridska kluba koji su se za njega borili kad mu je bilo 15 godina. Danas je Alen član engleskog drugoligaša Birminghama što je svakako veliki uspjeh u nogometnom svijetu, ali daleko od onoga što se od njega očekivalo. I ne tako davno još mu se u mnogim medijima dodjeljivao nadimak - Haladona.

Pogledajte predstavljanje Alena Halilovića: Mali Ivane, tu sam!
Pogledajte predstavljanje Alena Halilovića: Mali Ivane, tu sam!

Trenirao je Alen u pionirima pa zatim i kadetima Dinama kad ga je primijetio Kruno Jurčić. Priključio ga je prvoj momčadi nakon što je iz nje izbacio Sammira, a svjestan je i Alen bio svoje kvalitete te se nadao da bi mogao otići iz Dinama već u ranim igračkim godinama.

halilovic

- Vrlo je pametan i sjajnih predispozicija. Ne smijemo dopustiti da nam izmakne, iako mnogi u toj dobi 'nestanu' u razvoju. On bi mogao bit iznimka jer loptom upravlja poput Messija. - govorio je za njega svojevremeno skaut Reala.

POGLEDAJTE VIDEO: Alen Halilović pjeva pred suigračima

Pokretanje videa...

Alen Halilović pjeva Halida 00:15

Odugovlačio s potpisom ugovora

Ali nakon višemjesečnog 'navlačenja', potpisao je Halil za Dinamo i nastavio trenirati sa seniorima. Tvrdile su tad i Sportske novosti kako je Halilović suspendiran na dvije godine jer se nije pojavio na prvim treninzima, ali na kraju se sve izgladilo. Hvalili su ga strani mediji, uspoređivali s Messijem, svako malo se povezivao s velikanima, a kako i priliči takvom talentu, u HNL-u je debitirao upravo protiv Hajduka. Bila je to pobjeda na Maksimiru (3-1), a u momčad ga je ubacio Ante Čačić.

A tad je bio srednjoškolac u zagrebačkoj III: gimnaziji. Iako je znao da ga čeka nogometna karijera, školu je htio završiti. 

- Ocjene su do sada dobre. Fizika i matematika mi idu dobro. Ipak, najbolji sam u tjelesnom. Tu bez problema imam peticu - rekao nam je tad Alen.

Sa 16 godina i 133 dana postao je najmlađi strijelac u povijesti HNL-a. Sjurio se po desnoj strani, ušao u 16 metara i u stilu Lea Messija ljevicom prebacio golmana Slaven Belupa (4-1). Bilo je to već u drugom nastupu za Dinamo, a prebacio je Tomislava Pelina na golu 'farmaceuta'.

Mali trpa kao veliki: Halilović u povijest sa 16 god. i 113 dana
Mali trpa kao veliki: Halilović u povijest sa 16 god. i 113 dana

Ni reprezentacije nisu mirovale, ali Alen je bez razmišljanja odabrao Hrvatsku iako je Safet Sušić, tadašnji izbornik BiH, govorio kako bi kod njega odmah dobio priliku u seniorskom sastavu. No, Halilović se i pismeno izjasnio - želi Hrvatsku, a 'vatreni' su već tada vidjeli dugogodišnjeg nosioca igre.

'Poletio' u seniorima

A znao je Alen i 'poletjeti' u svim tim pohvalama pa se tako nakon pobjede protiv Cibalije (1-0) u Vinkovcima postavio na Antu Rukavinu i prigovorio mu zbog sebičnosti. Zaiskrilo je između suigrača, ali kako su kasnije rekli, sve je to bilo prenapuhano u medijima. Ipak, za kaznu su morali počastiti momčad. 

Rukavina i Halilović progovorili o incidentu: Prenapuhano je...
Rukavina i Halilović progovorili o incidentu: Prenapuhano je...

Postao je Halilović i prvi maloljetnik koji je zaigrao za seniorsku reprezentaciju Hrvatske, a bilo je to 2013. godine na prijateljskoj utakmici protiv Portugala u Ženevi pod Igorom Štimcem. Alen je kao najmlađeg debitanta svrgnuo Josipa Radoševića, koji je za reprezentaciju debitirao protiv Belgije s 18 godina, 5 mjeseci i 8 dana.

City je tad za njega donio skoro osam milijuna eura, ali Dinamo je rekao ne. Nudilo se i 20 milijuna eura za paket Vrsaljko - Halilović, ali Alen je spušten na zemlju kad mu je cijeli Maksimir zviždao kao 17-godišnjaku koji si je počeo previše dopuštati. Dinamo je dobio Folu 1-0, a zvižduci su zadesili Alena iako nije bio jedini krivac za tadašnju situaciju. 

Nike je napravio kopačke za njega, a Alen je svaki prijelazni rok nekamo 'odlazio'. Bio je to veliki pritisak za mladog nogometaša koji je morao ići i psihologu jer je frustraciju počeo pokazivati na terenu, bacao rukavice prilikom zamjena, češće ulazio u prepirke sa suigračima. Ali onda je došao ugovor koji se nije mogao odbiti - Barcelona!

Od 'balkanskog Messija' do nebrojenih posudbi

Mislio je Z.M. (61) kako je Dinamu osigurao bogatstvo jer je Halilovića prodao za pet milijuna eura plus dva milijuna eura bonusa za svaku sezonu u kojoj Alen barem deset puta nastupi u dresu Katalonaca. 'Balkanski Messi' kako ga je nazivala Marca trebao je biti prednodnik novog vala, a za sobom je 'povukao' braću Dinu i Damira koji su trenirali u La Masiji. Otac Sejad mogao je biti najponosniji, imao je tri sina koji igraju za španjolskog giganta.

Alen je za Barcelonu B debitirao u travnju 2014. godine u porazu na prijateljskoj utakmici protiv Llagostere (2-1).

REUTERS/PIXSELL

- Izgubili smo, ali bit će bolje. Sretan sam što sam ovdje. Svi mi pomažu i sjajno se osjećam. Bit će teško ove sezone, jako smo mlada momčad, ali dat ćemo sve od sebe - rekao je nakon utakmice Halilović.

Počeo je i trenirati s prvom momčadi, ali je u rezervnoj također znao divljati nakon što je zamijenjena pa to nije sjelo trenerima. Spominjao se odlazak u West Ham ili na posudbu u neki drugi klub, a onda je otišao na posudbu u Sporting Gijon. U Primeri je debitirao u remiju protiv Sociedada (0-0). I dobro je igrao, dobivao pohvale navijača i nagrade za igrača mjeseca, bio u idealnim postavama La lige, a onda je otišao u Bundesligu.

Alen Halilovic transfers to Hamburg

Na svoju je ruku odlučio preskočiti i utakmice mlade reprezentacije nakon što ga Čačić nije zvao na Europsko prvenstvo u seniorsku reprezentaciju, a njegova karijera počela je polako padati. Nadali su se mnogi da to neće biti još jedan 'vječiti talent', ali neodoljivo je to podsjećalo na takvu moguću priču. 

Može li se vratiti u reprezentaciju?

Zašto baš ti, pjeva Mile Kitić, a vjerojatno se to pitala i uprava HSV-a kad je Alen Halilović zatražio odlazak iz kluba koji je umjesto na terenu proveo vikend u diskoteci. Otišao je tad na posudbu u španjolski Las Palmas, a odmah su krenule i ozljede. Vratio se pa ispao iz lige sa Španjolcima, ali i s HSV-om po povratku u klub. Tad ga je besplatno uzeo veliki Milan, nova prilika za uzlaznu putanju...

Ali razočarao je Gattusa i završio na novoj posudbi. U belgijskom Standardu. Pogađate? Nije išlo. Kao ni kasnije u nizozemskom Heerenveenu te je ostao bez ugovora s klubom i na kraju mjesec dana pregovarao da bi dogovorio potpis ugovora s engleskim drugoligašem Birminghamom.

Halilović odbio Eduarda: Dudu ga pokušao dovesti u Brazil...
Halilović odbio Eduarda: Dudu ga pokušao dovesti u Brazil...

Je li to prilika za povratak na pravi put? Zadnji je put u dresu reprezentacije igrao prošle godine u Varaždinu kad je Hrvatska izgubila od Tunisa (2-1), a prije toga još 2016. godine na prijateljskoj utakmici protiv Moldavije (1-0). Bio je kapetan mlade reprezentacije za koju više ne može nastupati, a sad bi mu trebao novi veliki iskorak želi li se vratiti na staru stazu.

Birmingham jest klub velikog imena i premierligaške povijesti, a tamo ga je dočekao Ivan Šunjić. Tek su mu 24 godine, a već je prošao sve - od vrha do, a ne možemo reći dna, ali nekoliko desetaka koraka unazad. Jedna od 'najtvrđih' i najizazovnijih svjetskih liga s daleko najviše utakmica je možda baš ono što treba Alenu.

Možda ćemo ga opet gledati u hrvatskom reprezentativnom dresu, a možda... Možda će ostati samo u domeni 'vječitog talenta'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!
VIDEO: BRAVO, MAJSTORE!

Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!

SIBINJ - Lukas Kovačević (23), nogometaš Vinogorca iz Sl. Broda, zabio je gotovo s centra niželigaški gol tjedna u izboru Sofascorea. Bilo je to u pobjedi 5-1 kod Mladosti u Međužupanijskoj ligi, petom rangu hrvatskog nogometa. Prije dvije godine bio je u finalu reality šoua "Utakmica života" i borio se za profesionalni ugovor s Istrom. "Odmah sam znao da ulazi u mrežu, baš je sjela", rekao je.