Sport

Komentari 147

Od izbjeglice do 'megagamera': Moj sin je najbolji igrač svijeta!

Od izbjeglice do 'megagamera': Moj sin je najbolji igrač svijeta!

Kod kuće ima kvalifikacije, sve to odradi preko interneta i ako uspije, tek tada pakira stvari i putuje na turnir. Uživa i još dobro zarađuje, kaže nam Slobodan Kovač, otac najboljeg gamera svijeta

Neki kažu da to nije sport. Znate li koliko je igrača na svijetu i kakva je konkurencija? Oni imaju profesionalne ugovore, mijenjaju timove i potpisuju nove ugovore, kao u nogometu kaže nam Slobodan Kovač, otac najboljeg gamera svijeta.

Obitelj Kovač 1995. godine izbjegla je iz Sarajeva u Bijenjinu i tada su dobili sina Nikolu. Uskoro su se preselili u Brčko gdje žive i danas. 

Otac Slobodan otvorio je igraonicu s video igrama i nije dugo trebalo da se Nikola navuče. Postao je majstor u pucačini Counter-Strike: Global Offensive i srušio je rekord u transferu u gaming svijetu.

POGLEDAJTE VIDEO

'Zaljubio se u video igre kao mali'

Kalifornijski tim FazeClan za 20-godišnjeg Nikolu Niku Kovača dao je 425.000 dolara. 

- Još kao devetogodišnjak pokazao je neviđen talent. Nitko mu nije bio ni blizu. On je za mene najbolji igrač svijeta. Ali sad je otišao u bolji tim, a s tim dolaze i bolji uvjeti, više novca od nagrada. Sad može samo još napredovati - priča Slobodan.

NIKI NITKO NIJE NI BLIZU

Najveći transfer u povijesti gaminga

Nikola je u FaZeClan došao iz njemačkog tima Mousesports.

- Ugovor mu je bio pri kraju, javili su se iz Amerike i Nikola je pristao. Evo, baš je sad na turniru u Las Vegasu - kaže otac Slobodan i dodaje:

- Radi ono što voli i od zarade može živjeti lagodnim životom. Vremena su se promijenila. Većina gleda na ovo kao na nešto loše, ali nije mi jasno zašto. I Nikola mora uložiti golemi trud kako bi bio u vrhu.

Svijet video igara poprimio je sve oblike sporta. Nagrade na onim većim turnirima u Counter-Stikeu kreću se od 100.000 dolara pa sve do milijun. Za one koji tvrde da to nije sport dovoljno je pogledati definiciju s Wikipedije:

"Sport je fizička ili mentalna aktivnost koju čovjek izvodi po utvrđenom skupu pravila, u cilju takmičenja sa protivnikom ili protivničkim timom, uz primjenu propisanog sistema bodovanja na osnovu kojeg se utvrđuje pobjednik".

Doma igra kvalifikacije pa putuje na glavni turnir

- Ma, uvijek će biti oni koji tvrde da je ovo loše. Stvarno ne znam zašto. Moj sin nikome nije ništa loše napravio, u sportu je u kojem zarađuje i uživa u tome - dodaje Slobodan, koji je išao sa sinom na turnire.

- Znate kako vam to funkcionira? Kod kuće ima kvalifikacije, sve to odradi preko interneta i ako uspije, tek tada pakira stvari i putuje na turnir. Iz Las Vegasa se vraća krajem ovog mjeseca - dodao je ponosni otac Slobodan.

Oni koji se ozbiljnije bave Counter Strikeom dobro znaju tko je Niko Kovač.

Njegovi prijatelji bude se u noći kako bi ga gledali uživo na turnirima.

- Nisam mogao zamisliti da ću imati ovako dobar posao. Igram najmanje šest sati dnevno s ekipom, a još oko tri sata odradim individualno - ispričao je nedavno Niko i dočarao kako to izgleda na turnirima.

- Uh, znamo se i porječkati usred borbe. Ima tu nesporazuma oko taktika, ali sve to riješimo unutar tima. Nije mi baš drago da samo mene ističu. Tu su i moji suborci koji su također zaslužni za dobre rezultate. Fanovi vide samo ljestvicu i tko ima više ubojstava, ali ne vide ono što moji suigrači rade. Ne sudite gamera prema broju ubojstava- dodao je Niko.

Njegov novi tim platio je za njega gotovo pola milijuna dolara. Sponzori, popularnost gaminga i turnira te Nikolin talent jamac su da će im se to ulaganje vrlo brzo vratiti...

 

Najčitaniji članci