Obavijesti

Sport

Komentari 63

Odlazak legende: Boško Pepsi Božić preminuo je u 67. godini

Odlazak legende: Boško Pepsi Božić preminuo je u 67. godini
1

Bivši izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Boško Pepsi Božić preminuo je u četvrtak u Zagrebu u 67. godini. Vodio je nacionalnu selekciju na Europskom prvenstvu 1999.

VIDEO

Umro je Boško Pepsi Božić, potvrdili su nam iz Hrvatskoga košarkaškog saveza.

Bivši izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, suosnivač i legenda KK Zagreba, predsjednik Udruge hrvatskih košarkaških trenera i dobitnik državne nagrade za sport "Franjo Bučar" preminuo je u četvrtak ujutro u 67. godini.

Posljednjih mjeseci boravio je u domu za starije i nemoćne na zagrebačkom Vrbiku nakon operacije kuka.

Zbog problema s dijabetesom prije godinu dana imao je zahvat na prstima desne noge. Kako doznajemo, zdravlje mu se naglo pogoršalo prošli tjedan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Božić je s nekoliko prijatelja osnovao KK Siget 1970., koji je kasnije postao KK Zagreb. Sedam godina kasnije klub je zaigrao u prvoj jugoslavenskoj ligi, a 1981. prešao je u SD Trnsko, gdje je ostao do danas. Odgojio je mnoge trenere poput Jasmina Repeše, Dražena Anzulovića i Jakše Vulića.

Formalno je napustio klub 1999., a "mravi" su kasnije osvojili naslov prvaka Hrvatske, tri kupa i nastupali su u Euroligi. No prije samo nekoliko mjeseci uslijedio je totalni raspad, klub je objavio da je odustao od nastupa u drugoj ligi i praktički je postao amaterski.

- Zagrebu sam dao 30 najboljih godina svojeg života. Naravno da mi teško pada ovo sve što se sada događa. Klub je ‘mrtav’ - rekao nam je Božić u posljednjem intervjuu u rujnu i dodao:

- Otišao sam iz kluba zbog sukoba s tadašnjim predsjednikom Čovićem. Kod mene je riječ bila svetinja, kad bi igrač potpisao ugovor, onda bih se ja potrudio da sve što tamo piše bude riješeno. Nije mi bilo lako otići, pa i kamen bi nakon toliko godina u klubu pokazao emocije - ispričao nam je Pepsi Božić prije tri mjeseca.

Tko je bio Pepsi Božić?

Boško Pepsi Božić bio je legendarni košarkaški trener i utemeljitelj košarkaškog kluba Zagreb te bivši izbornik hrvatske muške reprezentacije.

Božić je 1970. godine kao 18-godišnjak s grupom prijatelja i košarkaških entuzijasta osnovao Košarkaški klub Siget u istoimenom novozagrebačkom naselju u kojem je stanovao. Nakon četiri godine igrački dres je zamijenio trenerskom ulogom, a 1976. godine klub je prerastao kvartovske okvire i preimenovan je u KK Novi Zagreb.

Boško Božić ga je u trenerskoj ulozi doveo sve do prvoligaškog društva u bivšoj državi. U samostalnoj Hrvatskoj klub je promijenio ime i postao KK Zagreb, a najveći uspjeh ostvario je 2011. godine, kad je osvojio naslov prvaka Hrvatske i izborio mjesto u Euroligi.

No, tada Božića više nije bilo u vodećim klupskim strukturama, jer se 1999. godine odlučio povući nakon sukoba s tadašnjim predsjednikom kluba Željkom Čovićem. U tom je razdoblju kratko bio na klupi reprezentacije koju je vodio 1999. na Europskom prvenstvu u Francuskoj, gdje su naši košarkaši predvođeni Tonijem Kukočem osvojili 11. mjesto.

Tada se posvetio vođenju Udruge hrvatskih košarkaških trenera, čiji je bio dugogodišnji predsjednik.

Prije točno mjesec dana Bošku Božiću dodijeljena je Državna nagrada za sport Franjo Bučar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska