Obavijesti

Sport

Komentari 260

Odvela Dražena u smrt, ali za nesreću nije odgovarala: Vozila je preko 160 kilometara na sat

Odvela Dražena u smrt, ali za nesreću nije odgovarala: Vozila je preko 160 kilometara na sat

Iz suprotnog je smjera dolazio kamion, koji je izgubio kontrolu, probio središnju ogradu i ispriječio se na cesti. Vidljivost je bila vrlo slaba. Klara se kasnije udala za Olivera Bierhoffa, a nesreće je nisu zaobilazile

VIDEO

Prošlo je točno 28 godina od tragične smrti Dražena Petrovića, proslavljenoga hrvatskog košarkaša. Tog 7. lipnja u Denkendorfu hrvatska je košarka doživjela strašan udarac od kojega se do danas nije oporavila.

Dražena je u smrt odvela tadašnja djevojka Klara Szalantzy koja je upravljala tamnocrvenim Golfom na njemačkoj autocesti A9 kod Ingolstadta te kobne 1993. godine. Klara za Draženovu smrt nikad nije odgovarala, a s njima u autu bila je i turska košarkašica i Klarina prijateljica Hilal Edebal koju su usput povezli. Dražen je u trenutku nesreće spavao.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dražen Petrović 01:38

Iz suprotnog je smjera dolazio kamion, koji je, pokušavajući zaobići jedno vozilo, izgubio kontrolu, probio središnju ogradu i ispriječio se na cesti. Vidljivost je bila vrlo slaba i Golf je udario u kamion, točnije šleper-cisternu, tako da je Dražen poginuo na mjestu nesreće.

- Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlada vozačica, s malo iskustva, i u takvoj situaciji nije se baš mogla najbolje snaći. Doletjela je u prepriječeni šleper s brzinom većom od 160 kilometara na sat. Čak nije uspjela ni reagirati, kočiti. I da je uspjela pokušati zaustaviti svoje vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo s obzirom da se tegljač ispred njih pojavio iznenada. A onda je uslijedio strahoviti udarac od kojega je Dražen, koji je u automobilu sjedio na suvozačevu mjestu, poginuo - kazao je za Slobodnu Dalmaciju policajac Binder koji je došao na mjesto nesreće na očevid.

Der Kaiser wird 60-Die Franz Beckenbauer Gala

Nije kazneno odgovarala

Klara nije prošla s težim ozljedama. Imala je tek mali ožiljak ispod lijevog kapka. O nesreći nikad nije razgovarala, pokušala je to zatomiti. Nekoliko godina nakon Draženove smrti prohodala je s nogometašom Oliverom Bierhoffom. Udala se za njega 2001., dobila dvoje djijece, a onda ga je 2010. izgubila. Potom joj je preminuo i brat.

Turkinja Hilal imala je nakon nesreće velike rupe u sjećanju.

Njemačka manekenka Szalantzy za nesreću nikad nije sudski odgovarala jer je njemački zakon jasan. Ako je osoba mogla izbjeći nesreću, bez obzira kojom je brzinom vozila, onda je kriva. Ipak, okolnosti Draženove nesreće bile su takve da se ona naprosto nije mogla izbjeći pa se tako ni Klaru nije moglo sudski procesuirati.

"50 Jahre Unicef" - Festveranstaltung in Berlin

- U prometnim nesrećama je uvijek problem kada se preklope prebrza vožnja i smrtne posljedice. Pitanje uvijek glasi bi li se nesreća izbjegla da je vozač vozio sporije, na primjer 120 km/h. Ako se dokaže da se mogla izbjeći, to je kazneno djelo. U slučaju krivnje zakon određuje i kaznu do pet godina zatvora ili novčanu kaznu. Treba biti siguran da se prometna nesreća i smrt Dražena Petrovića ne bi dogodili da je vozačica vozila 120 km/h ili 100 km/h - rekao je za Slobodnu Josip Miličević, odvjetnik specijaliziran za prometno pravo.

Ta je vijest u crno zavila hrvatski sport, ali i našu domovinu i hrvatski narod. Domovinski rat bio je u punom jeku i Draženova pogibija teško je pala našem narodu. Koliko je Draženu značila Hrvatska, dovoljno govori i činjenica da je igrao u nevažnoj utakmici protiv Slovenije. Već smo bili izborili plasman na EP, ali Dražen je svejedno htio igrati tu utakmicu u Poljskoj.

Nije trebao biti tamo, ali htio je biti, htio je igrati za svoju državu. Europsko prvenstvo nekoliko tjedana kasnije nije dočekao. U Frankfurtu je dugo razmišljao hoće li s ostatkom momčadi sjesti na avion ili ipak krenuti automobilom. Odlučio se na drugu varijantu, nažalost, to je za njega bila kobna odluka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 260
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'
ŠPANJOLSKA LIGA

Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'

Kazneni udarac je izveo Budimir, no to je učinio tragično loše. Zaletio se, pa zastao, te nespretno zahvatio loptu koja je jedva došla do Giorgija Mamardašvilija koji ju je samo pokupio